STORE OPPGAVER: Barack Obama (t.v.) eller John McCain må løse vanskelige oppgaver fra første dag i De hvite hus. Foto: AFP

McCain og Obama møtes til ny debatt i natt: Vil presse Obama om terrorvenner og skandale-pastor

(VG Nett) I nattens debatt vil John McCain presse Barack Obama på det han mener er konkurrentens tvilsomme forbindelser.

Artikkelen er over 11 år gammel

To av tre TV-debatter mellom de to presidentkandidatene John McCain og Barack Obama er unnagjort. Obama har ifølge ekspertene kommet best ut av disse, og Demokratenes presidentkandidat har fått et behagelig forsprang på meningsmålingene knappe tre uker før valget.

Derfor er det en McCain med alt å vinne som møter sin motkandidat til debatt på Hofstra University på Long Island i natt.

FØLG DEBATTEN LIVE PÅ VG NETT I NATT

Hardere til verks

Mens han i forrige debatt i Nashville ble beskyldt for å være kjedelig og gammelmodig i stilen, varsler den republikanske kandidaten at han vil gå offensivt til verks for å sverte konkurrenten i natt.

For knappe to uker siden gikk hans visepresidentkandidat Sarah Palin ut og hevdet at Obama er venn med terrorister. Mannen hun siktet til var 63 år gamle William Ayers, grunnlegger av den radikale gruppen Weather Underground.

BLOGG:- Jeg har større forventninger til McCain hos Letterman på torsdag enn den siste presidentdebatten i kveld,skriver VGs Anders Giæver i sin valgblogg

Gruppen var involvert i flere bombeangrep på 70-tallet, blant annet mot Pentagon og the Capitol. Ayers ble imidlertid aldri dømt for dette, og er i dag professor ved Illinois universitet i Chicago.

HVEM VINNER? Om få uker avgjøres det om Barack Obama eller John McCain blir USAs neste president. Foto: AFP


- Vi ser på Amerika som den fremste forkjemperen for godhet i verden. Men vår motstander derimot, han ser tydeligvis på USA som så mislykket at han omgir seg med terrorister som vil angripe sitt eget land, hevdet Palin.

- McCains siste sjanse

McCain har ikke flagget denne delen av kampanjen like aktivt som Palin, men i natt vil han bruke den for alt den er verdt.

- Det er ikke det at jeg bryr meg så mye om en gammel terrorist og hans terroristkone, sier McCain, ifølge Sky News.

- Det jeg bryr meg om og det amerikanerne bryr seg om, er hvorvidt Obama er ærlig og til å stole på, utdyper han videre.

McCain mener Ayers hadde en svært sentral rolle i Obamas politiske oppvåkning på 90-tallet. Dette avviser Demokratene, og apparatet rundt Obama tar angrepen med stoisk ro.

LES OGSÅ:Ingen tillit til presidentkandidatene

Talskvinne Jen Psaki betegner hvert minutt Republikanerne bruker på Obamas såkalte terorrvenner som bortkastet.

- Dette er McCains siste sjanse til å snu løpet i sin retning, og overbevise folket om at hans uberegnelige respons på finanskrisen ikke diskvalifiserer ham fra å bli president, sier hun.

Solid ledelse

Obama har nå 53 prosent oppslutning på en meningsmåling utført for CBS News og The New York Times.

Republikanernes kandidat John McCain får 39 prosent oppslutning på målingen.

Også en meningsmåling utført for Los Angeles Times og Bloomberg gir demokratenes kandidat et solid forsprang, om enn noe mindre.

50 prosent sier at de vil stemme på Obama, mens 41 prosent sier at de vil stemme på McCain.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder