MØTES IGJEN: Ine Eriksen Søreide og Sergej Lavrov er diplomatiske venner. Her er de to utenriksministrene under markeringen av den russiske røde hærs bidrag til frigjøringen av Finnmark for 75 år siden. Foto: Heiko Junge

Søreide avviser Svalbard-beskyldninger - drar til Moskva i juni

Norge avviser at Russland blir diskriminert på Svalbard, og at Norge bryter vilkårene for Svalbardtraktaten, slik den russiske utenriksministeren hevder.

 • Harald Berg Sævereid
 • Alf Bjarne Johnsen
les også

Svalbardtraktaten er 100 år

I et ferskt brev til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, viser utenriksminister Ine Eriksen Søreide til at Svalbardtraktaten anerkjenner Norges fulle og uinnskrenkede suverenitet over Svalbard.

Traktaten ble undertegnet for 100 år siden, 9. februar i 1920. Sovjetunionen sluttet seg til 16. februar i 1924.

«Ditt brev omhandler flere saker som Russland har tatt opp i diplomatiske noter, brev og møter, og er derfor godt kjente for norske myndigheter. Jeg legger derfor til grunn at Russland også kjenner de norske synspunktene godt, og har merket seg svarene våre fagmyndigheter har gitt på spørsmål om norsk regelverk opp gjennom årene», skriver den norske utenriksministeren til sin russiske kollega.

Hør mer om hvorfor det krangles om Svalbard i podkasten «Verdens gang»:

les også

Russland mener at Norge bryter Svalbardtraktaten

Russisk irritasjon

BARENTSBURG: Sovjetunionen og Russland har lenge hatt et markert nærvær på Svalbard. Norsk suverenitet over øygruppen har vært ubestridt i over 100 år. Foto: Janne Møller-Hansen

Med jevne mellomrom har russiske myndigheter irritert seg over det faktum at Svalbard inngår som en del av fastland-Norge og styres deretter.

Nå har pressetalskvinnen i russisk UD, Maria Zakharova, uttrykt en offisiell misnøye med det som blir karakterisert som «begrensninger i russisk nærvær på Spitsbergen», ifølge NRK.

les også

Russland utfordrer Norge om Svalbard

– Dessverre så har forslaget fra russisk side om å gjennomføre tosidige konsultasjoner for å diskutere problematiske spørsmål om russisk næringsmessig og vitenskapelig virksomhet på øygruppen ikke blitt møtt med forståelse, sier Zakharova.

Til dette svarer Ine Eriksen Søreide slik i brevet:

SAMARBEID: Et umiskjennelig norsk symbol. Posten skal fram også fra den russiske byen Barentsburg på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Avviser egne møter

Jeg vil understreke at norsk regelverk på Svalbard er i overensstemmelse med Norges folkerettslige forpliktelser, herunder Svalbardtraktaten. Jeg ser ikke grunnlag for norsk russiske konsultasjoner om regulering eller annen myndighetsutøvelse på Svalbard. Slike konsultasjoner gjennomfører Norge heller ikke med andre stater, skriver den norske utenriksministeren.

VG får opplyst i Utenriksdepartementet at Russland en rekke ganger har bedt om egne møter hvor Norge og Russland kan bli enige om Svalbard-forvaltningen. Det har Norge konsekvent avvist, og henvist Svalbard-spørsmål til de ordinære møtene mellom landene på embetsnivå og politisk nivå.

Årsaken er at norske myndigheter ikke vil la Russland få innflytelse over den norske suvereniteten over øygruppen. Dette ble satt på spissen i 1944, da Russland krevde norsk-russisk samstyre over Svalbard, men ble blankt avvist.

– Det nye nå er at Russland spiller ut dette i offentligheten, sier en kilde i UD til VG.

les også

Lavrov i Finnmark: Vil ha norsk hjelp til bedre sikkerhet i Europa

Færre russere

Russland har redusert sitt nærvær på Svalbard kraftig de siste tiårene. I dag bor det noen hundre russere i Barentsburg. Den russiske gruvedriften og bosettingen i Pyramiden er forlatt.

Både Russland og Norge sliter med å få til økonomisk lønnsom virksomhet på Svalbard. Russerne ønsket på et tidspunkt å etablere et fiskemottak i Barentsburg, men heller ikke det har fremstått som noen lønnsom investering.

Eriksen Søreide avslutter brevet til sin russiske kollega slik:

Jeg setter pris på den konstruktive og åpne tonen som preger samarbeidet mellom Norge og Russland og ser frem til å besøke Moskva. Arbeidet med å utvikle og styrke forholdet mellom våre land og folk er noe norske myndigheter prioriterer høyt og som jeg personlig er opptatt av.

VG får opplyst i Utenriksdepartementet at besøket er planlagt til juni.

Mer om

 1. Svalbard

Flere artikler

 1. Russland mener at Norge bryter Svalbardtraktaten

 2. Erna Solberg om Putins Svalbard-press: – Russland har alltid forsøkt å pushe grensene

 3. Pluss content

  Svalbard-hemmeligheten ingen vil snakke om

 4. Svalbard er ikke i spill

 5. Norsk land i hundre år

Fra andre aviser

 1. Aftenposten mener: Russisk kritikk skaper usikkerhet

  Aftenposten
 2. Kjølig nabokrangel i nord

  Bergens Tidende
 3. Russland: Norge bryter Svalbardtraktaten

  Aftenposten
 4. Russland vil styrke tilstedeværelsen på Svalbard – ber om møte med Norge

  Aftenposten
 5. Svalbard kan komme i spill

  Aftenposten
 6. Russland utfordrer Norge. Her er årsakene til at Norge går så stille i dørene.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder