Bilde er fra varetektsfengsling av mulla Krekar tatt i Oslo tingrett i 2016.

Bilde er fra varetektsfengsling av mulla Krekar tatt i Oslo tingrett i 2016. Foto: Braastad, Jørgen

Mulla Krekar dømt til 12 års fengsel i Italia

Krekar er ifølge italienske medier dømt til 12 års fengsel i retten i Bolzano – dommen er to år mer enn aktor ba om.

– Alle ankemuligheter skal prøves, sier Krekars advokat Brynjar Meling til VG mandag ettermiddag like etter at dommen på 12 års fengsel ble kjent.

Najmuddin Faraj Ahmad, som altså er kjent som mulla Krekar, sto tiltalt sammen med fem andre anklaget for terrorplanlegging. Mandag ble han dømt til 12 års fengsel i domstolen i Bolzano i Italia.

I retten mandag gikk aktor Pasquale Profiti i detaljer gjennom gruppens aktiviteter, takket være avlytting samlet sammen av det norske politiet, skriver Rai news.

Aktor ba om ti års fengsel for Krekar og åtte år og seks måneders fengsel for to medtiltalte, mens det ble bedt om syv år for tre andre, ifølge italienske Rai News.

Meling: – Juks og fanteri

Advokat Brynjar Meling sier til VG at han ikke har fått dommen enda.

– Dette er juks og fanteri. Mulla Krekar har ikke hatt mulighet til å legge frem et bevis, fått forklart seg, eller fått snakket med advokaten sin. Italia fremstår som en bananrepublikk, og enhver oppegående person – med mindre man er justisminister for Fremskrittspartiet – som har litt kjennskap til rettsstaten vil avsløre dette som et politisk makkverk, sier han til VG.

– Mulla Krekar er den mest etterforskede mannen i Norge siden 2002. Det er åpenbart at hvis PST hadde funnet grunnlag for å straffe han, så hadde de allerede gjort det.

Meling er ikke i Italia under rettssaken, og forteller til VG at mulla Krekar er i Norge.

– På grunnlag av saksbehandlingen hadde det vært feil å reise dit, fordi det hadde anerkjent en rettsprosess som er langt ifra legitim, sier advokaten.

VG har forsøkt å få en kommentar fra justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp), men får følgende svar fra senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, Raheela Chaudhry:

– Dommen mot Krekar tas til etterretning. Dommen er ikke rettskraftig og kan påankes. På nåværende tidspunkt foreligger det ingen utleveringsbegjæring fra Italia i saken. Ut over dette kan ikke departementet kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ingen nye opplysninger til VG mandag kveld.

– Vi ønsker ikke å kommentere i det som har kommet frem i italiensk rett i dag. Vi må ta stilling til det når det foreligger noe formelt, Trond Hugubakken, forteller kommunikasjonsdirektør i PST.

VG har ikke lyktes i å komme i kontakt med Krekars italienske advokat.

Signal om utlevering

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

Norske myndigheter har signalisert at Krekar vil bli sendt til Italia dersom han blir dømt, og det kommer en utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

Rettssaken kan vare i 11 år

Yngve Kvistad, kommentator i VG, har skrevet flere bøker om Italia og har tidligere fulgt flere italienske rettssaker.

– En gjennomsnittlig rettssak i Italia varer i 11 år før den har vært gjennom alle tenkelige rettsinstanser. Etter at saken er avsluttet kan mulla Krekar være så gammel at han ikke kan sone en dom i italiensk fengsel, sier Kvistad og vektlegger:

– Å si at en er dømt i en italiensk rettssak kan man ikke si før det har gått mange år.

Krekar har ingen planer om å dra til Italia

– Er det spesielt at mulla Krekar ikke selv er til stede i sin egen rettssak?

– Nei, det er ikke rart. Det er lagt til rette for at det skal være mulig, fordi Italia har gjennomført lange rettsprosesser i de store mafiasakene, der straffeprosessene har blitt gjennomført mens mafiatoppene har vært på rømmen, forteller han.

– Så lenge saken ikke er avsluttet og saken er anket, så kan ikke mulla Krekar utleveres. De som nå vil juble for at mulla Krekar endelig kan utleveres må la jubelen vente på seg.

Mulla Krekar ble i november 2015 pågrepet i Norge i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi under opprullingen av et angivelig terrornettverk i Italia.

Italienske myndigheter anklager ham for å lede et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppen IS.

Siden 2003 har mulla Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Der er han utpekt som grunnlegger av den islamistiske gruppen Ansar-al-Islam som sto i kontakt med al-Qaida og med Osama bin Laden.

Regjeringen: Mulla Krekar kan reise til Italia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder