Stortinget sier nei til å hente hjem syk fireåring og IS-kvinne

IS-kvinnen og hennes alvorlig syke sønn sitter internert i al-Hol leiren i Syria. Et overveldende flertall i Stortinget sier nei til å hente dem hjem sammen.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Frode Hansen (foto)
 • Håkon F. Høydal

Det var MDG som hadde fremmet forslag om at regjeringen rasket mulig burde hente den norske fireåringen i al-Hol. Men ikke alene. De presiserte at også hans tre år gamle søster og den IS-tilknyttede moren burde hentes til Norge.

Det fikk ikke flertall i Stortinget. Faktisk var det bare 9 som stemte for, representantene fra SV, Rødt og MDG. Hele 92 stemte imot – Sp, KrF, Ap, Høyre, Frp og Venstre.

– Vi tar ikke saksbehandlingen av enkeltsaker i Stortinget, og derfor kan vi ikke stemme for dette forslaget. Men det jobbes kontinuerlig med å skaffe denne fireåringen legebehandling, sier parlamentarisk Trond Helleland i Høyre til VG.

På tilskuerbenken satt guttens bestefar:

REDDE: Bestefaren forteller at datteren er redd, spesielt etter uroligheten og drapet i leiren den siste uken. Datterens advokat Nils Christian Nordhus til venstre. Foto: Frode Hansen

– Jeg er redd politikerne ikke forstår alvoret i situasjonen. At gutten er dødssyk og at han kan dø når som helst. Vi har ikke mye tid, sa bestefaren til VG før voteringen.

Fireåringen ble født i Syria, men da altså av to personer med norsk statsborgerskap.

KrF har sagt at de vil hente hjem både mor og begge barna. Men når det kommer til avstemning, svarer de at de likevel ikke vil gjøre det. Med den konsekvens at gutten innen kort sikt kan miste livet, sier kvinnens advokat Nils Christian Nordhus til VG.

Syv år i Syria

Moren er en 29 år gammel kvinne med norsk-pakistansk bakgrunn, som var gift med den fremtredende IS-krigeren Bastian Vasquez. Hun dro til Syria i slutten av 2012.

 • Har fått med deg? I dette intervjuet forklarer kvinnen hvorfor hun ikke vil la den syke sønnen dra til Norge alene.

Vasquez, som også var gift med en annen norsk IS-kvinne, er antatt drept i 2015. Guttens far er altså antatt omkommet.

Den 29 år gamle moren overlevde kaoset da terrorkalifatet falt, og endte så opp i al-Hol leiren med barna. Hun vil ikke sende dem til Norge uten henne.

I SYRIA: Den norske kvinnen (29) og hennes barn på to og fire år befinner seg i leiren Al-Hol i Syria. Her blir de filmet rett etter at de slapp ut fra den siste IS-bastionen, Baghouz, i begynnelsen av mars. Foto: 2019 FREE BURMA RANGERS

– Jeg blir veldig skremt over denne saken, sier MDGs Une Aina Bastholm.

– Grunnen til at jeg tar den opp som et enkelttilfelle i Stortinget er at regjeringen har sviktet og gutten er i ferd med å dø. Jeg kan ikke som stortingsrepresentant sitte og se på at de svikter i å hjelpe gutten fordi de har en politisk uenighet. Dette skulle vært håndtert etter rettsstatens prinsipper, ikke politisk, sier Bastholm.

Fikk ikke Ap-støtte

Arbeiderpartiet gikk imot MDGs forslag.

– Vi fremmet et forslag vi fikk et enstemmig vedtak for, om at vi vil ha en redegjørelse fra regjeringen om situasjonen. Det er regjeringen som sitter med detaljkunnskapen om situasjon i leiren og regionen. Og kan orientere om de bestrebelser vi forutsetter at de gjør for å få norske barn hjem, sier Støre til VG.

– Bestefar sier at gutten kan dø når som helst.

– Ap mener at Norge bør bidra til å få norske barn hjem. Og forstår at det kan haste. Vi er skeptiske til å drøfte enkeltsituasjoner i offentligheten da det kan gjøre dem utsatte der de nå oppholder seg, sier Støre.

Egentlig krevde de redegjørelse innen 11. oktober, men Ap trakk så datokravet.

SØSKEN: Da dette bildet ble tatt for noen uker siden, veide den tre år gamle jenta mer enn sin nesten to år eldre bror. Foto: Privat

Kvinnens advokat sier følgende til KrF og Aps uttalelser om at et offentlig vedtak kan gjøre sikkerhetssituasjonen til kvinnen vanskelig.

– Det kan jeg ikke utelukke at er riktig. Det dreier seg om en sikkerhetsmessing vurdering. Vår oppfordring er at KrF og regjeringen nå straks iverksetter en plan for å hente hjem både mor og barn. For dette haster veldig, sier advokaten til VG. 

– Vår oppfordring til KrF og Venstre nå er at de gjør alvor av det de sier og bruker sin politiske kapital i regjering til å hente hjem mor og barn, understreker advokaten.

– Det er skremmende

VG har denne uken vært inne i al-Hol leiren. Mandag ble en kvinne brutalt drept inne i leiren etter å ha blitt dømt til døden i en provisorisk sharia-rettssal. Det skjedde i den internasjonale delen av leiren, hvor den norske kvinnen og sønnen befinner seg.

Personer fra antiterror-etterretningen opplyste til VG at hverken politi vakter eller antiterrorstyrken nå går inn i området med disse kvinnene nå, fordi det er for utrygt.

– Jeg er i kontakt med min datter nærmest daglig. Hun forteller at de er veldig redde, på grunn av situasjonen som er der nå. Det er veldig skremmende, sier bestefaren.

– Mørkt kapittel

– Dette er et mørkt kapittel i norsk historie, sier Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna om dagens stortingsvedtak. Knag Fylkesnes er leder for avdelingen for politikk og samfunn.

– Jeg trodde at vi hadde lært av historien at vi ikke straffer barn for foreldrenes valg. Her er det tydelig at man setter sikkerhetspolitiske hensyn foran prinsippet om barns beste. Jeg trodde at arvesynden for lengst var avskaffet, sier hun.

– Denne gutten står i fare for å dø, og regjering og storting sitter med nøkkelen til å få gutten hjem. Nå velger de å ikke gjøre noe med det. Det er helt uforståelig, mener hun.

VG har tidligere omtalt at moren har takket nei til norske myndigheters tilbud om å gi helsehjelp til gutten utenfor leiren.

LÆR AV HISTORIEN: – Jeg trodde at arvesynden for lengst var avskaffet, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for avdelingen for politikk og samfunn i Redd Barna, etter dagens vedtak i Stortinget. Foto: Inge Lie

– At moren har takket nei, er en sannhet med modifikasjoner. Det moren har takket nei til, er at gutten skal få behandling i nærområdet, basert på en diagnose som hun ikke kjenner til. Dersom gutten har cystisk fibrose, slik moren hevder, finnes det ikke behandling for dette i Syria. Det finnes bare i Israel eller vestlige land. Alt tyder på at gutten bør hjem, sier hun.

– Utålmodige politikere

Også Ivar Stokkereit, leder for folkerettsseksjonen i Røde Kors, er kritisk til dagens vedtak.

– Alle europeiske land bør hente hjem egne borgere fra leiren. Dette er ikke et sted for barn å vokse opp. Det er helt umulig å gi dem den omsorgen, tryggheten og helsehjelpen de har behov for, sier han.

Samtidig ser Stokkereit det som positivt at forslaget om å hente mor og barn hjem, i det hele tatt ble fremmet i Stortinget.

– Det er forståelig at flere politikere er utålmodige når regjeringen ikke vil hente hjem nordmenn. Det er mulig, hvis regjeringen ønsker det. De hentet hjem fem foreldreløse barn før sommeren, og andre land har også hentet hjem egne borgere, sier Stokkereit.

Både Redd Barna og Røde Kors mener at en eventuell straffeforfølgelse av barnas foreldre bør skje i Norge.

– De som er opptatt av at kvinnene skal bli rettsforfulgt, bør være opptatt av å få dem hjem. Hvorvidt kvinnene i det hele tatt vil bli rettsforfulgt der nede, er ikke klart, sier Knag Fylkesnes i Redd Barna.

les også

Frykter IS vil angripe leiren

Det er totalt fem kvinner med norsk statsborgerskap i leire i Syria. Fire av dem sitter i al-Hol-leiren. Kvinnene har til sammen seks barn.

LES VG-REPORTASJEN: Skandinavisk IS-kone vil hjem fra Syria: «Jeg var naiv»

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syria
 3. IS

Flere artikler

 1. MDG ber regjeringen hente syk fireåring hjem fra Syria

 2. IS-kvinnens advokat tordner mot KrF-topp: – Rystende

 3. MDG vil hente hjem syk norsk gutt, og hans IS-tilknyttede mor

 4. Norsk IS-kvinne søker om å bli arrestert: – Situasjonen er ubeskrivelig alvorlig og akutt

 5. Raja om IS-moren og sønnen: – Vi har ingen tid å miste

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder