Foto: AFP/NTB scanpix

Mueller har sagt ja til å forklare seg i åpen høring

Etter å ha blitt stevnet, har FBIs spesialetterforsker Robert Mueller sagt ja til å forklare seg i en åpen høring i Kongressen 17. juli.

Det bekreftes i en felles pressemelding fra etterretningskomiteen og justiskomiteen i Representantenes hus.

– Amerikanerne fortjener å høre direkte fra deg om etterforskningen, står det i pressemeldingen fra komitélederne Jerry Nadler og Adam Schiff.

Mueller skal forklare seg for både etterretningskomiteen og justiskomiteen, før han senere vil delta i en lukket høring. De som jobbet under Robert Mueller i FBI, vil også forklare seg – men bak lukkede dører – for etterretningskomiteen.

På Twitter reagerer Trump med å kalle det trakassering.

Majoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, er ikke unaturlig langt mer fornøyd.

– Vi er fornøyde med at det amerikanske folket får høre direkte fra spesialetterforsker Mueller. Landets sikkerhet er truet, og det amerikanske folk fortjener svar. Kongressen må gjøre sin plikt og følge fakta, slik at vi kan beskytte demokratiet.

Mueller leverte i mars sin rapport etter to års etterforskning av president Donald Trump og Russland.

– Dersom vi hadde vært sikre på at presidenten ikke hadde brutt loven, ville vi ha sagt det. Vi kom derimot ikke til en konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et lovbrudd, sa Mueller da han uttalte seg om rapporten i slutten av mai.

Mueller sa at det ville være siste gang han uttalte seg offentlig om saken og at rapporten var hans vitnesbyrd.

Slik gikk det altså ikke.

Trump påstår at rapporten frikjenner ham, men i det som ikke er sensurert i det 448 sider lange dokumentet, heter det bare at Mueller ikke fant bevis for en kriminell sammensvergelse mellom Trumps kampanje og Russland.

les også

Konspirasjoner, løgner og svik: Dette må du vite om Russland-etterforskningen

Pluss content

Rapportens del om såkalt obstruksjon inneholder derimot en rekke konkrete eksempler på hvordan presidenten faktisk gjorde dette, blant annet da han ringte hjem til sin sjefsadvokat Don McGahn og instruerte han om å fjerne Mueller.

– De kan gjøre hva de vil i Representantenes hus, for jeg tror dette vil slå tilbake på demokratene, sier Lindsay Graham, leder i Senatets justiskomité, til Fox News.

les også

Avis: Robert Mueller kritisk til fremstillingen av Russland-rapporten

Graham har tidligere sagt at for ham er denne saken død. Han mener at Muellers rapport frikjenner Trump, selv om han også har sagt at han ikke har lest hele.

– Det var ingen sammensvergelse. Det var det hele det greiene her startet med, sier Graham til Fox News.

Han påstår også at Trump aldri hindret rettens gang, selv om det altså er flere eksempler på presidentens forsøk på dette i rapporten.

– Denne presidenten gjorde ingenting for å stanse Mueller fra å finne sannheten, hevder Graham, som er en nær støttespiller av Trump i Kongressen.

– Robert Mueller bør komme forberedt, for han kommer til å bli krysseksaminert, og det amerikanske folket kommer til å se alle svakhetene ved hans rapport, sier Mark Meadows, en republikaner fra Nord-Carolina, til Fox News.

les også

Bush-etikksjef til VG: Derfor må Trump stilles for riksrett

På en pressekonferanse i mai understreket Robert Mueller at de aldri har renvasket Trump, til tross for at granskingen ikke endte med noen tiltale.

Han forklarte hvorfor han ikke kunne tiltale Trump:

– En president kan ikke bli tiltalt for et føderalt lovbrudd så lenge han er sittende. Det er grunnlovsstridig. Selv om tiltalen er hemmelig og skjult for offentligheten, er det også forbudt.

Mueller rapporterte direkte til den ferske justisministeren William Barr, håndplukket av Donald Trump.

Konservative stemmer og medier mener stort sett at Muellers etterforskning var et kuppforsøk mot Trump.

De sier, som Trump, at dette var en heksejakt, og at de kriminelle handlingene ble begått av FBIs etterforskere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder