Foto: HANDOUT / IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY

Peil forklarer: Verdens eneste keiser gir makten videre

PEIL FORKLARER

  • Isabel Jacobsen Haugjord

Artikkelen er over ett år gammel

Verdens eneste keiser
gir makten videre

Japans høyt elskede keiser Akihito (83) gir tronen videre til sønnen Naruhito (57). Ingen har trådt av frivillig på 200 år. Men hvor mye makt har han? Og hvorfor er han så elsket?


Gjennom Japans historie har keiserens makt variert. Først og fremst har de blitt sett på som guddommelige - deres reelle politiske innflytelse har vært liten.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP


Etter landets nederlag under andre verdenskrig erklærte daværende keiser, Hirohito, at han ikke var guddommelig. Samtidig ble det fastslått i grunnloven at keiseren ikke skal kunne blande seg inn i politiske avgjørelser.

Foto: CHARLES GORRY / AP


Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Da Akihito tok over tronen i 1989 fjernet han mange av skikkene knyttet til keisernes autoritet og ble enda mer folkelig enn sin far. De under han fikk møte blikket hans og fysisk røre han - noe som var uvanlig før.


Foto: Scanpix

Keiseren har flere offisielle oppgaver, som å representere Japan i utlandet. Akihito besøkte blant annet Norge i 1953 og møtte daværende kronprins Olav:point_up:


Foto: MICHAEL CARONNA / REUTERS

Akihito holdt en tale på TV, som den første keiseren noensinne, etter jordskjelvet og tsunamien som rammet landet i 2011. Han er kjent for sin medfølelse, noe som har gjort at han er så godt likt av så mange i landet.


Foto: Shizuo Kambayashi / AP

I 2016 ga Akihito uttrykk for at han ønsket å forlate tronen på grunn av helsen sin. Han fikk sitt ønske innfridd og parlamentet i Japan innførte et unntak i loven for å gjøre dette mulig.


Foto: JIJI PRESS / JIJI PRESS

Onsdag overtar hans eldste sønn, kronprins Naruhito (57):point_up:, tronen og blir Japans nye keiser. Den nye æraen skal hete Reiwa, som betyr orden og harmoni.


Flere artikler

  1. Kona får ikke se mannen bli ny keiser i Japan

  2. Tronskifte i Japan

  3. Trump overrakte giga-pokal til sumobryter

  4. Ønske fra Japan: Si navnene våre på riktig måte

  5. Ytterligere 99 er virussmittet på cruiseskip