Stor måling spår massivt flertall til Boris Johnson

Britenes statsminister kan gjøre et knallvalg om to uker, ifølge en stor meningsmåling.

  • NTB
  • Ingrid Hovda Storaas

Går valget som meningsmålingen fra YouGov antyder, vil det konservative partiet Toryene nemlig få 359 plasser i Parlamentet. Det er 68 plasser mer enn hovedrivalen Labour.

Meningsmålingen ble offentliggjort onsdag kveld hos avisen The Times, og tyder på at Boris Johnson vil styrke sin posisjon etter valget 12. desember.

les også

Etter brexit-avstemningen venter «scexit»: Danyaal (19) har bestemt seg

Ifølge avisen ser Johnson og Toryene ut til å forsyne seg av Labour-leder Jeremy Corbyns andel av seter. Slår målingen til vil de konservative øke sin pott med 42 mandater, mens Labour vil miste 51 plasser, sammenlignet med resultatet etter valget i 2017.

Hvis dette slår til, kan de konservative gjøre sitt beste valg siden 1987, da Margaret Thatcher sikret seg sin tredje periode, skriver BNN Bloomberg.

Labour ligger an til å få 211 plasser, mens skotske SNP får 43 og Liberaldemokratene står med 13 plasser i meningsmålingen.

Prosentvis får de konservative 43 prosent og Labour 32 prosent av stemmene.

Men Boris Johnsons rådgiver Dominic Cummings advarer velgere som ønsker seg brexit om at valget kan bli jevnere enn målingene antyder.

– Dere vil se mange målinger de neste dagene. Noen vil si at Boris kommer til å vinne. Men stol på meg, som har jobbet med mange valgkamper, ting er MYE jevnere enn de ser ut til å være, skriver han på bloggen sin.

Undersøkelsen er basert på mer enn 100.000 intervjuer gjort over sju dager, og det er brukt samme metode som i 2017. Den gangen forutsa meningsmålingen at Theresa May ville miste flertallet.

les også

Første duell i den britiske valgkampen: Hissig diskusjon om USA-oppkjøp

Samtidig påpeker The Times at for minst 30 av plassene som tilfaller de konservative i målingen, er det svært små marginer det dreier seg om, og at det derfor kan tippe den andre veien.

YouGovs måling er basert på den såkalte MRP-modellen, som fordi den er så omfattende spår valgresultater med større presisjon enn ordinære meningsmålinger, som typisk er basert på et representativt utvalg av befolkningen på omkring 1000 personer.

Flere artikler

  1. I dag avgjøres Boris Johnsons skjebne: Skottland stemmer og bestemmer

  2. Britisk måling: Labour-fremgang, men tory-ledelse

  3. Brexit-slaget om Storbritannia

  4. Jeremy Corbyn håper unge velgere skal gi ham valgseieren

  5. Mot katastrofevalg for Labour: Et massivt slag i trynet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder