TRUSSEL: Erdogen sier i en uttalelse søndag at Tyrkia åpner for å si ja til finsk Nato-medlemskap.

Erdogan truer med Finland-ja: − Sverige vil bli sjokkert

Etter en uke med Nato-bråk, sier Tyrkias president at de kan gi tommel opp for finsk medlemskap.

Publisert:

Tyrkia kan godta at Finland går inn i Nato, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Dersom det er nødvendig, kan vi gi et annerledes svar når det gjelder Finland. Sverige vil bli sjokkert når vi gir et annerledes svar til Finland, sa Erdogan i en TV-sendte uttalelse søndag.

Det er første gang Erdogan åpner for et slikt scenario, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tyrkia-kjenner Paul Levin mener imidlertid at utsagnet ikke skiller seg så veldig mye fra tidligere uttalelser fra den kanten.

– Men Erdogan understreker at det er Sverige han har problemer med, sier Levin, som leder instituttet for Tyrkia-studier ved Stockholms universitet ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Avlyste møte

Forhandlingene med Tyrkia om Nato-medlemskap for Sverige og Finland har så langt vært svært vanskelige, og flere observatører har pekt på at saken nå er blitt en del av den tyrkiske valgkampen.

Mandag sa Erdogan at Sverige ikke kunne regne med tyrkisk støtte til sin Nato-søknad etter koran-brenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm lørdag.

SØKER SAMMEN: Finlands utenriksminister sa denne uken at landet ville vurdere å søke Nato-medlemskap uten Sverige, før han snudde igjen. Her fra et møte i Barentsrådet i fjor.

Tyrkia avlyste tirsdag et planlagt møte med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar.

Samme dag sa Erdogans sjefsrådgiver at Tyrkia hadde stoppet all videre behandling av Nato-søknadene fra Sverige og Finland.

Den finske utenriksministeren, Pekka Haavisto, sa tirsdag morgen i et intervju med den finske TV-stasjonen YLE at Finland må «vurdere situasjonen» hvis det viser seg at Sveriges søknad blir stående og stampe i lang tid framover.

Men noen timer senere hadde Haavisto ombestemt seg og at Finland fremdeles ville søke medlemskap sammen med Sverige.

Nato-hindringer

I fjor vår søkte de to landene om medlemskap i forsvarsalliansen, men for å få den godkjent må alle de 30 medlemslandene i Nato godkjenne søknaden.

Nesten alle har godkjent søknaden, men Tyrkia har satt seg på bakbenene og holdt de to landene på pinebenken.

For å godkjenne landene har Tyrkias president stilt en lang rekke krav til svenskene, blant annet om utlevering av kurdere som oppholder seg i landet.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har kalt situasjonen «alvorlig».

– Det finnes ikke noe viktigere sikkerhetsspørsmål for Sverige at vi, sammen med Finland, raskt blir medlem i Nato, sa han under en pressekonferanse tirsdag.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no