TIDLIGERE BESØK: Donald Mackenzie (innfelt) har besøkt Ararat tidligere og beskrives av familien som en ressursrik og erfaren fjellmann. I det store bildet sees Ararat fra Armenia. Foto: Murdo Maclean/Karen Minasyan/AFP/Scanpix

Fryktes omkommet under leting etter Noahs ark

(VG Nett) Donald Mackenzie har vært savnet i mer enn en måned etter at han forsvant på fjellet Ararat. Som mange andre skal han ha vært overbevist om at Noahs ark strandet på fjellet, og at skuta fremdeles er å finne der.

  • Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Broren - Ross Mackenzie - er redd han aldri vil se Donald igjen, men familien har nå organisert en ny leteaksjon som skal trappe opp søket etter mannen. Sist familien hørte fra ham var i slutten av september. Siden har det vært stille.

Banditter

- Det mest sannsynlige er at han har kommet ut for problemer og skadet seg. Det andre scenarioet er at i det området kan du råke på banditter. Jeg har forsonet meg med at jeg trolig ikke vil se ham igjen, sier Ross til The Herald Scotland.

Hva som har skjedd med den 47-årige arkitekten fra øya Lewis, vest for det skotske fastlandet, er en gåte. Han kan ha vært utsatt for en ulykke i et vanskelig terreng, han kan ha blitt kidnappet, for eksempel av kurdiske separatister. Moren hans har uttrykt i media at hun frykter det siste.

Tyske gisler

Det er i så fall ikke første gang. I juli 2008 ble tre tyske klatrere kidnappet akkurat i dette området av kurdiske opprørere. De ble riktignok sluppet løs etter snaue tre uker, og siden det ikke er noen som har påtatt seg bortføringen er det kanskje ikke så sannsynelig likevel?

Det er i alle fall et farlig område å bevege seg i, og det er i en amerikansk nyhetsblogg rapportert at han brøt ut av den gruppen han klatret sammen med for å utforske terrenget rundt det han mente var det endelige målet - arken.

Misjonær

I et intervju som ble lagt ut på internett før han forsvant forteller Mackenzie at han er en kristen misjonær i området, og at han deler ut bibler til folkene. Intervjuerene møtte skotten i en landsby på den armenske siden av grensen. Til dem sa han blant annet:

NOAH: Slik forestilte den tyske kunstneren Christoph Gerhard seg at Noah må ha sett ut. Fra en bibelutgave i 1659. Foto: Wikemedia Commons

- Jeg er arkitekt, men det driver jeg ikke med. Jeg er misjonær.

- Han kan ligge i et hull og leve av snø, sier moren hans til BBC. Hun forteller videre at han har vært på Ararat tidligere, og vært så nær arken som 50 meter, da han måtte snu. Nå var han ekstra giret på å reise tilbake, etter at en kinesisk gruppe har hevdet at de har funnet restene etter arken.

Ekspedisjoner

Mackenzie er på langt nær den eneste som er fiksert på arken. Det har gjennom årene vært en rekke ekspedisjoner for å finne Noahs ark, som de troende mener er frosset inn i isen ved toppen av fjellet. Senest i april i år hevdet den kinesiske dokumentarfilmskaperen Yeung Wing-Cheung at hans team hadde funnet arken. Yeung hadde med seg en gruppe på 15 personer fra en gruppe som kaller seg Noah's Ark Ministries.

Les mer om Historie og arkeologi

De sier de fant trestrukturer de trodde var arken, karbontesting sier treverket er 4.800 år gammelt. Å tenke seg en omfattende flom - eller syndeflod - i Svartehavet og Middelhavet i denne perioden kan være problematisk å godta. På den tiden levde det en avansert sivilisasjon i lavlandet langs nedre løp av Nilen, og det finnes ikke klare spor for at de har blitt tatt av flom.

Kort tid?

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIRKUS NOAH: Herren befalte Noah å bygge en båt og ta med seg familien sin og et par av alle verdens dyr om bord og gjøre seg klar til overleve syndefloden. Oljemaleri fra 1846 av Edward Hicks i Philadelphia Museum of Art Foto:

De store pyramidene i Egypt er i følge ekspertisen bygget for om lag 4500 år siden. Så Noah og hans medbrakte dyr ville hatt forholdsmessig knapp tid på å gjenskape en fullt utviklet biologi, zoologi og sivilisasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder