Søkte dekning under bordet da skjelvet rystet Japan

Se nordmennenes egne bilder

TOKYO (VG Nett) Nesten 400 kilometer fra jordskjelvets senter, opplevde Unni Sandberg og Tryggve G. Øglænd at monsterskjelvet skapte kaos på hotellrommene deres i Tokyo.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Selv fikk de ordre om søke dekning under bordet da den norske ambassadebygningen i Tokyo begynte å riste på ettermiddagen fredag.

- Det var på alle måter en uhyggelig opplevelse, sier Øglænd til VG Nett.

UD: Får fortsatt ikke kontakt med fem nordmenn

Sandberg og Øglænd kom til Tokyo fredag morgen for å forberede det offisielle arbeidsbesøket til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i Japan.

VGTV: Trygve og Unni opplevde jordskjelvet i Tokyo

Skulle ta imot næringslivsfolk

STERKE KREFTER: Fra hotellrommet til Tryggve G. Øglænd Foto: Tryggve G. Øglænd


De to jobber i Innovasjon Norges «protokollavdeling» som setter sammen og forbereder næringslivsdelegasjonene som så og si alltid følger de kongelige og statsministeren når de er på offisielle reiser i utlandet.

Mandag morgen skulle de ta imot 130 næringslivstopper fra fiskerinæringen og en rekke andre næringer, med NHO-sjef John G. Bernander i spissen.

KAOS I JAPAN: - Hjelpearbeidet er ekstremt vanskelig

De forteller at de opplevde en spesiell stemning da de var på ambassaden da jordskjelvet skjedde:

- Vi forstod raskt at det var mye mer dramatisk enn slik vi opplevde det. Stemningen var trykket, og folk reiste hjem for å hente barna i barnehagen, og folk ble sendt ut for å kjøpe mat, forteller de.

Da de kom tilbake var det kaos på hotellrommene.

- De var nærmest ubeboelige, sier Øglænd.

LES OGSÅ: 140.000 evakuerte rundt atomreaktor

Skal straks hjem

OPPLEVDE JORDSKJELV: Unni Sandberg og Tryggve G. Øglænd var på mottakelse på den norske ambassaden da jordskjelvet skjedde. De er glade for at de ikke var på rommene sine i 14. etasje på Hotel the New Otani i bakgrunnen. Foto: Gisle Oddstad


Men i løpet av kvelden i går klarte de å skaffe seg flybilletter tilbake til Skandinavia allerede tidlig i dag.

- Jeg er glad for at jeg straks skal hjem, sa Sandberg til VG Nett på sitt hotell i Tokyo lørdag kveld.

TOALETTROT: Både Øglænd og Sandberg fikk en ryddejobb etter at skjelvet skaket hotellet deres. Foto: Tryggve G. Øglænd


Arbeidsmøtet i Tokyo-ambassaden i forkant av Stoltenbergs besøk, var godt i gang da bygningen begynte å riste.

- Folk i Tokyo er vant til hyppige, mindre jordskjelv. Men vi skjønte raskt på de lokalansatte at dette skjelvet var ekstraordinært, forteller Unni Sandberg, mindre enn et døgn etter skrekk-opplevelsen.

LES MER: Mangler oversikt over 9500 personer i kystby

Fikk ikke hentet unger i barnehagen

Om lag seks timer timer senere mente ambassaden at det var trygt å returnere til hotellet, men da var det fullstendig kaos og sammenbrudd i trafikken i Tokyo. Mange slet med å komme seg til barnehagene for å hente unger.

- Ambassaden forberedte seg på at mange måtte overnatte i bygningen, men det ble ikke nødvendig. Men på hotellet var både lobby og møterom fulle av folk på flatseng, som ikke tok sjansen på å dra hjem fredag kveld.

LES OGSÅ: Japan og jorden har flyttet på seg

I går var de ellers så travle gatene i Tokyo så godt som folketomme. Mange hamstret mat og vann i beredskap for nye skjelv.

Millionbyen slapp trolig unna med mindre fysiske skader etter skjelvet, men innbyggerne forbereder seg på nye naturkatastrofer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder