- NATO tar over Libya-kommandoen

Norske jagerfly overført til USA **Dramatisk NATO-møte i formiddag

(VG Nett) NATO skal ta over kommandoen for de allierte operasjonene i Libya.

 • Rune Thomas Ege
 • Arild Færaas

Artikkelen er over ni år gammel

Det melder den britiske avisen The Guardian, som skriver at Storbritannia, Frankrike og USA ha blitt enige om å flytte ansvaret for å lede operasjonen.

Samtidig er det klart at de norske jagerflyene nå er klare til kamp. I formiddag blir de seks F-16-flyene formelt en del av den såkalte Operation Odyssey Dawn.

Det betyr i realiteten at de norske jagerflyene i løpet av svært kort tid kan fly sine første tokt over Libya.

- Flyene blir i disse timer overført til den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen som har hatt det formelle ansvaret for operasjonen akkurat nå, sa Jens Stoltenberg i Stortingets spørretime i formiddag.

- Norge med i planene

De seks norske F-16-jagerflyene på Kreta gjør nå de siste forberedelsene før de flyr sine første oppdrag i Operation Odyssey Dawn.

- De er nå formelt en del av operasjonen. Akkurat nå blir det lagt planer i koallisjonen der de norske flyene er en del av planene, sier oberstløytnant John Inge Øglænd, pressetalsmann i Forsvarsstaben, til VG Nett.

En etter en gikk politikere fra samtlige partier på Stortingets talerstol og roste regjeringens håndtering av saken. Med ett unntak: SV-leder Kristin Halvorsen fikk gjennomgå for at hun har uttrykt skepsis til at NATO skal få en ledende rolle i operasjonen.

Nye NATO-møter

Det ble kategorisk avvist av Jens Stoltenberg.

- Det er ingen grunn til å konstruere noen form for uenighet på dette punktet. Vi ønsker å bevare en bred allianse av land, som går ut over NATO, men som kan bruke NATO-ressurser, sa statsministeren.

OMSTRIDT: Først kritiserte NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Frankrike for å gå utenfor NATOs kommandolinjer. Så kritiserte han Tyskland for å ikke bidra nok. Foto: AFP

Ifølge Guardian har også frankrikes president Nicolas Sarkozy, som tidligere har argumentert sterkt for at operasjonen skal legges under fransk-britisk kontroll, nå gått med på å overlate hovedansvaret for operasjonen til NATO.

- Det ligger ikke an til at Frankrike, Tyrkia eller Tyskland kommer til å blokkere en NATO-ledet operasjon. Nå handler det om operasjonens overlevelse. Verden styres ikke bare av Frankrike, sier NATO-kilder til NTB.

Etter flere samtaler med USAs president Barack Obama, skal den franske regjeringen ha sendt ut denne pressemeldingen:

- De to presidentene er enige om hvordan de skal bruke NATOs kommandostrukturer til å støtte koalisjonen, skriver Guardian.

Forlot NATO-møte i protest

For det er på ingen måte gitt at de 28 NATO-landene vil bli enige seg imellom om hvordan kommandospørsmålet skal løses.

I formiddag fortsatte den hektiske møtevirksomheten i Brussel. Dramatikken toppet seg da Tyskland og Frankrikes FN-ambassadører forlot møtet i protest mot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussem.

- Det er meget usedvanlig. Det har jeg aldri opplevd før, sier Gunnar Riberholdt, Danmarks tidligere NATO-ambassadør, til danske BT.

Men inntil NATO-landene blir enige, vil de norske jagerflyene fortsatt bli kontrollert fra den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen i Tyskland.

- Det har vært statsråd i dag der vi var enige om å formalisere overføringen av de seks jagerflyene til amerikansk kommando. Der vil de være til en alternativ kommando er på plass. Og etter alle praktiske formål vil det bli en NATO-kommando, sa Stoltenberg.

Eksplosjoner i Libya

KJEMPER MOT GADDAFI: Et medlem av den libyiske opprørsbevegelsen i nærheten av byen Ajdabiya sør for Benghazi i Øst-Libya Foto: AP


De allierte styrkene har angrepet Libya for fjerde natt på rad. I hovedstaden Tripoli ble det hørt både eksplosjoner og skyting fra anti-luftvernsbatterier i natt.

Ifølge Daily Telegraph har blant annet det amerikanske skipet USS Kearsage angrepet libyiske mål i hele natt.

Varsler Gaddafi-salg

Det danske regjeringspartiet Venstre sier også de ønsker å beslaglegge den libyiske diktatorens eiendommer i Danmark. Diktatoren eier blant annet to luksuseiendommer nord for København som er verdt opp mot 30 millioner kroner.

Venstre ønsker å ta opp saken i Folketinget og vil bruke pengene til å hjelpe libyiske flyktninger i nabolandene.

Sverige har ifølge Dagens Nyheter fryst verdier for rundt ti milliarder kroner som Gaddafi har i Sverige. Gaddafi har også tidligere finansiert en moské i Malmø blant annet.

FÅ SISTE NYTT OM NORGE I INTERNASJONALE OPERASJONER - BLI MEDLEM AV VGs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

TALER: Muammar Gaddafi talte til det han kaller folket sitt onsdag kveld på libyisk stats-Tv og var «klar til kamp». Foto: AFP

Les også

 1. Advarer mot forverring i Libya

  (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at FN-aksjonen mot Libya er en «ikke perfekt løsning mot en uakseptabel…
 2. - Gaddafi sjekker fluktmuligheter

  Muammar Gaddafi lover å bli i Libya og kjempe videre mot de internasjonale styrkene.
 3. Obama: Målet om flyforbudssone snart nådd

  USAs president Barack Obama sier målet om å opprettholde en flyforbudssone over Libya snart vil være nådd.
 4. Romania vil bidra i Libya-operasjon

  Romania vil sende en fregatt med et mannskap på over 200 soldater til Middelhavet i forbindelse med militæroperasjonen i…
 5. Gaddafi: - Vi skal slå dem!

  (VG Nett) Foran jublende tilskuere slo Muammar Gaddafi fast at han skal å gå seirende ut av krigen i Libya.

Mer om

 1. Libya
 2. Krig

Flere artikler

 1. USA: - Gaddafi retter seg ikke etter FN

 2. Skoleelever hyllet Gaddafi

 3. Her flyr norske jagerfly mot Libya

 4. Exit Libya for norske jagerfly

 5. Ekspert: - Dette er Balkan-krigen om igjen

Fra andre aviser

 1. USA får kontrollen over norske jagerfly

  Aftenposten
 2. Sender to norske fly på vingene

  Aftenposten
 3. - Norske fly i aksjon igjen i Libya

  Bergens Tidende
 4. - Norske fly i aksjon igjen i Libya

  Fædrelandsvennen
 5. Den eneste praktiske løsningen

  Aftenposten
 6. - NATO klar til å overta kommandoen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no