Jagland takket for toppjobb med politiker-vits

(VG Nett) Nyvalgt generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk parlamentarikerne i Europarådet til å le da han dro til med en vits under sin åpningstale.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Council of Europe

Thorbjørn Jagland (Ap) ble tirsdag valgt inn som generalsekretær i Europarådet for den neste femårsperioden med et overveldende flertall: 165 mot 80 stemmer.

I sin åpningstale dro han en vits fra den britiske TV-serien «Javel, herr statsråd».

- I mitt hjemland, Norge, er den britiske TV-serien «Javel, herr statsråd» veldig populær. I en episode sier Sir Humphrey til en annen offentlig tjenestemann:

- Min statsråd måtte gå av i dag.

- Hvorfor?

- Fordi han sov i parlamentet.

- Men sover han ikke alltid i parlamentet?

- Jo, men problemet var at han holdt tale samtidig.

Vitsen falt åpenbart i god jord, og det brøt ut latter blant tilhørerne.

Ifølge NRK vant Jagland med solid margin over utfordreren, den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz. Jagland er den første nordmannen noensinne som blir generalsekretær i Europarådet.

- Jeg skal gjøre mitt ytterste for å gjøre meg fortjent til æren og respekten dere viser meg ved å velge meg, sa Jagland i sin åpningstale til Europarådet.

Det var det en tydelig rørt og fornøyd Jagland som talte.

- Jeg er virkelig rørt i dag. Jeg tror på Europa, og mener dette er det største fredsprosjektet i historien. Det som har skjedd her siden de to krigene i forrige århundre, er et mirakel. Europarådet har vært en del av dette, sier Jagland.

PROTOKOLL:Send din hilsen til Jagland her!

LES OGSÅ:Jagland kjemper til siste slutt

- En ledende europeisk politiker

Jagland ble valgt av Europarådets parlamentarikerforsamling med 165 mot 80 stemmer for den neste femårsperioden.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gratulerer partifellen Jagland, og sier valget først og fremst er Thorbjørn Jaglands egen seier.

- Han har nedlagt et enormt arbeid, og fremstår som en ledende europeisk politiker med kunnskaper om og visjoner for Europarådet, sier Støre.

- Jagland går til en svært krevende oppgave, men jeg er overbevist om at han vil fylle denne rollen på en utmerket måte.

- Vil støtte Jagland

Statsminister Jens Stoltenberg gleder seg også over at Jagland har fått ny jobb.

- Jeg gratulerer Thorbjørn Jagland med valget og er svært glad for at Europarådets parlamentariske forsamling i dag har valgt ham til ny generalsekretær i Europarådet, sier Stoltenberg i en pressemelding.

- Det at en nordmann får denne internasjonale toppstillingen viser at Jagland og Norge har tillit i Europarådets medlemsland. Jeg er overbevist om at Jagland med sin store erfaring og kunnskaper vil fylle rollen på en utmerket måte, og regjeringen vil gi Jagland all mulig støtte i arbeidet som generalsekretær, sier Stoltenberg.

Historisk dag

Norge har ikke innehatt generalsekretærstillingen i noen av de sentrale internasjonale organisasjonene, som FN, NATO, OSSE, Europarådet og WTO, siden Trygve Lies periode som FNs første generalsekretær (1946-52).

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har tro på at Jagland kommer til å gjøre en god jobb som generalsekretær i Europarådet.

- Jeg vil gratulere Torbjørn Jagland så mye med jobben som generalsekretær i Europarådet. Han er godt kvalifisert for denne stilingen, og har stor interesse for europeiske spørsmål. I tillegg har han solid erfaring fra både Storting og regjering i Norge, noe som vil komme til nytte. Jeg har stor tro på at denne stillingen passer ham godt, sier Kjell Magne Bondevik.

- Europarådet har en viktig rolle når det gjelder demokrati- og menneskerettighetsspørsmål, og innen felter som kultur og miljø. Jagland har et sterkt engasjement for disse spørsmålene. I den nye jobben står også ovenfor store utfordringer, ikke minst når det gjelder å effektivisere arbeidet i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Bondevik.

- Dette er en stor dag for norsk diplomati, Torbjørn Jagland og norsk Europa-politikk. Europabevegelsen gratulerer han med hele vårt hjerte. Jagland vil bidra til å bygge en bro mellom Norge og Europa. Norsk Europa-tilhørighet mangler selvtillit. Det kan Jagland nå gjøre noe med, sier lederen i Europabevegelsen, Paal Frisvold, til VG Nett.

Valgkamp til siste slutt

Parlamentarikerne i Europarådet satte i 10-tiden tirsdag i gang med å stemme over hvem som skal bli den neste generalsekretæren.

Thorbjørn Jagland (Ap), som er Norges kandidat til stillingen, var da på plass i Strasbourg og oppholdt seg tirsdag formiddag i området der avstemningen foregikk.

- Det er fortsatt mange vi kan snakke med som vi tar kontakt med, og det er mange som tar kontakt med oss. Du kan si vi holder på med valgkamp fortsatt, fortalte Thorbjørn Jagland til VG Nett i 11-tiden tirsdag.

- Nesten alle sier vi har vunnet

- Nesten alle sier vi allerede har vunnet, men det sier ikke vi, for vi vet hvor vanskelig dette er. Med så mange land og representanter sier det seg selv at dette ikke er enkelt, og absolutt ikke avgjort, fortalte Jagland.

Jagland vil tiltre omtrent umiddelbart, ettersom Europarådet ikke har hatt noen generalsekretær etter at Terry Davies gikk av 1. september.

Allerede torsdag vil Jagland bli formelt innsatt i jobben som generalsekretær, i forbindelse med en feiring av organisasjonens 60-årsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder