PROTEST: USAs president Donald Trump raser mot Iran på Twitter etter at landet gjennomførte en rakettoppskyting. FOTO: NICHOLAS KAMM / AFP / NTB SCANPIX

USA protesterer mot Irans rakettoppskyting

Ekspert: – Ny amerikansk politikk i Midtøsten

President Donald Trump bruker Twitter for å kunngjøre at USA tar affære etter at Iran har gjennomført en rakettoppskyting.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kunngjøringen fra Trump kommer etter dagen etter at Det hvite hus varslet at vurderer hvordan de skal respondere på oppskytingen, melder Reuters.

Den iranske forsvarsministeren Hossein Dehghan bekreftet onsdag at landet har gjennomført en rakettoppskyting, men sa ikke noe om hvor testen ble gjennomført eller hva slags missil som ble brukt.

Ministeren benektet samtidig at testen strider mot atomavtalen som Iran inngikk med de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd og Tyskland i 2015 eller resolusjonen i FNs sikkerhetsråd der avtalen ble vedtatt.

– (Iran) skulle vært takknemlige for den forferdelige avtalen USA inngikk med dem, skriver Trump i et Twitter-innlegg torsdag, hvor han melder at USA nå protesterer mot landet.

Forskere om Trump-krangel: – Ødeleggende for forholdet mellom USA og Australia

I et nytt Twitter-innlegg skriver Trump, som har vært sterkt imot atomavtalen, at Iran holdt på å «kollapse da USA kom å ga landet en redningsline i form av Iran-avtalen».

Oppskytingen skal ha skjedd i den iranske provinsen Semnan, øst for hovedstaden Teheran, søndag, ifølge NTB.

AP: Trump truet med soldater mot «bad hombres»

USA-kjenner: Harmoni på kollisjonskurs

I en pressemelding tirsdag ga Russland støtte til Iran i missil-saken, ifølge AFP. Viseutenriksminister Sergej Ryabkov sier til nyhetsbyrået Interfax at de ikke mener oppskytingen brøt noen FN-resolusjoner og hevder USAs kritiske holdning til saken kun bidrar til å skape dårlig stemning mellom de tre landene.

USA-kommentator og rådgiver i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, mener man ser de første tegnene på at Trumps tilsynelatende harmoniske forhold med Putin og Russland, er på kollisjonskurs.

– Dette er kanskje en av de første virkelige testene for Trump og hans utenrikspolitikk. Han har sparret litt med Mexico og Australia, men Iran er jo kanskje et sikkerhetsspørsmål av en annen, mer alvorlig, karakter, hvis dette skulle utvikle seg, sier Steinhovden til VG.

Les mer: Denne avtalen gjorde Trump rasende

USA-kjenneren mener tiden vil vise om Trump omsetter ord til handling i konflikten med Iran, men at den amerikanske presidenten foreløpig fortsetter på den samme linjen han sa seg på i valgkampen, der han jevnlig latterliggjorde Obamas atomavtale med Iran.

– Dette passer inn i det bildet om at han vil virke tøff. Vi får se hva det leder til av eventuelle konkrete handlinger.

Se tallene: Så mange amerikanere støtter Trumps innreiseforbud

Ekspert: Går tilbake til gamle allierte

Henrik Thune, direktør ved NOREF, Senter for Internasjonal Konfliktløsning, er enig i at man ser et USA som legger opp til en annen tone overfor Iran.

– Det man ser her er den første konturen av en ny amerikansk politikk i Midtøsten, og den kommer til å være betydelig tøffere i forhold til Iran, sier Thune til VG, og legger til:

– De har en dyp skepsis overfor Irans rolle i Midtøsten. Bakgrunnen er blant annet at Iran har spilt en negativ rolle i Irak, en truende rolle overfor Israel, støtter Huti-militsen i Jemen og USA mener at Iran er et hovedproblem i Midtøsten.

Få innsikt: Så mye makt har Donald Trump

Thune mener man nå ser USA og Trump flytte tyngdepunktet tilbake til sine tradisjonelle allierte i Midtøsten: Gulfstatene, Saudi-Arabia og Egypt. Det at disse landene ikke var inkludert på landene som var rammet av innreiseforbudet til USA, er en indikasjon på dette, ifølge eksperten.

– Det store spørsmålet er nå: Hva vil skje med stabiliteten når USA flytter tyngdepunktet tilbake til sine tradisjonelle allierte i Midtøsten? Hvordan vil Iran reagere?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder