JAGER IS: USAs utenriksminister John Kerry ledet toppmøtet i koalisjonen mot IS i Roma tirsdag formiddag, hvor også den norske utrenriksministeren Børge Brende (H) var til stede. Foto: Alberto Pizzoli , Afp

Brende bekymret for IS-vekst i Libya

IS har mistet 10-15 000 soldater og taper terreng i sitt selvoppnevnte kalifat i Syria og Irak. Men nå truer «den islamske staten» Libya.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) , som deltok på toppmøtet i den USA-ledede koalisjonen i Roma tirsdag, kan IS være en direkte trussel mot den skjøre regjeringen som er under etablering i Libya:

– Det er ingen tvil om at terrororganisasjonen er hardt pressert i Irak og Syria. Men det er ikke til å legge skjul på at IS vokser raskt i Libya, til stor bekymring, sier Brende til VG.

Utelukker ingenting

På spørsmål om koalisjonen vil slå til mot IS militært også i Libya, svarer Brende:

– Ingenting er utelukket fremover.

ALVORLIG: Toppmøtet i koalisjonen mot IS, hvor utenriksmionister Børge Brende (bildet) deltok, er urolig for at IS styrker seg i Libya. Foto: Terje Mortensen , VG

Norge deltar i kjernegruppen i koalisjonen mot IS, med norske soldater som driver opplæring av irakiske og kurdiske styrker i Irak. Regjeringen vurderer fortsatt to forespørsler, fra USA og Frankrike, om å øke det norske militære bidraget. Men ifølge Brende har Norge ennå ikke besvart henvendelsene endelig.

– I Libya er vi nesten i mål med å få en regjering, basert på nasjonal enighet, på plass. Landet har store ressurser. Det siste vi nå ønsker, er et falsk kalifat med tilgang til milliarder av dollar i oljeinntekter, sa USAs utenriksminister John Kerry på Roma-møtet.

Kerry og Brende er begge på vei til London for å delta på den store donorkonferansen for Syria, som statsminister Erna Solberg skal lede sammen med David Cameron fra Storbritannia, Angela Merkel fra Tyskland, FN-sjef Ban Ki-moon og regjeringen i Kuwait.

VG mener: Norge må gå foran for Syria

Terror til Europa

IS har etablert seg i den libyske byen Sirte. Brende sier at situasjonen er alvorlig, også fordi Libya ligger så nært Italia og Europas sydkyst.

– Det er også urovekkende at IS har klart å flytte terroren til Europa, slik vi så i Paris i fjor høst, sier han.

Les også: Egeland varsler skjebneuke for Syria

IS har store tap

Brende sier at det på Roma-møtet ble rapportert om store tap for IS i Syria og Irak:

– De har mistet mellom 10 og 15 000 av sine soldater, som er drept i kampene. Deres oljeinntekter har skrumpet inn, og til stor intern frustrasjon er utbetalingene til IS-soldatene blitt halvert. Det blir også rapportert at færre fremmedkrigere slipper inn, sier Brende.

Les også: IS-farer nekter straffskyld

Mens kampen mot IS fortsetter, er fredsforhandlinger i gang i Geneve mellom den syriske regjeringen og opposisjonen i landet.

Brende sier det er helt avgjørende at alle parter bidrar til å få til våpenhvile for å få bragt inn mat og humanitær hjelp til flere hundre tusen syrere som er isolert av troppene på begge sider av konflikten, og avskåret fra forsyninger utenfra:

- Det jobbes intenst for å få til humanitære korridorer til disse isolerte områdene, hyvor folk er i ferd med å bli sultet ut. Det er langt igjen, men det er samtidig en viss fremgang i forhandlingene i Geneve, sier utenriksministeren.

VG-kommentar: For lite og for sent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder