VIRKELIGHETEN: En skadet syrisk gutt bæres vekk etter et bombeangrep utført av Bashar al-Assads fly mot Douma, utenfor Damaskus den 7. november. Foto: Abd Doumany , Afp

Sivile fanget i dødelig bombing fra Russland, USA og regimet: – Vi er omringet og kan ikke komme oss ut

I tillegg til massedrapene utført av det syriske regimet skal mange hundre sivile syrere være drept i Russland og USAs bombeangrep. De overlevende holdes som gisler i den storpolitiske krigen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– De russiske angrepene er helt annerledes enn angrepene fra regimet. Vi hører ikke flyene på forhånd, vi hører bare missilene når de sendes mot oss. Og Russlands våpen er langt kraftigere enn regimets. Flere dør.

Det sier Firas Abdullah (21) på telefon fra den regimebeleirede byen Douma, utenfor Damaskus, til VG mandag kveld.

Douma er en av de byene i Syria som har vært hardest bombet de siste månedene. Befolkningen som fortsatt befinner seg her, har svært få muligheter til å komme seg ut. Det er mangel på strøm og mat.

– Vi er omringet og kan ikke komme oss ut. Russlands angrep gjør alt verre, sier han.

SKADET: En skadet syrisk gutt hjelpes på et feltsykehus i Douma etter et regimeangrep den 29. oktober. Foto: Abd Doumany , Afp

– 403 drepte sivile

Nylig publiserte Syrian Obervatory for Human Rights tall på antall sivile drept av Russland og det syriske regimets bombing.

• Ifølge dem er 403 sivile døde som følge av Russlands bombing i høst. Det inkluderer 166 kvinner og barn.

• Ifølge gruppen har Russlands angrep tatt livet av 381 krigere fra al-Qaidas Jabhat al-Nusra, IS og andre opprørsgrupper.

• Observatørene har dokumentert 42.234 bombeangrep utført av Syrias luftvåpen mot gårder, landsbyer og nabolag i 13 provinser, i løpet av det siste året.

Les også: IS bruker sivile som menneskelige skjold mot bombing: – Vi er gisler i vår egen hjemby

• Regimets helikoptre skal ha sluppet 22.370 tønnebomber på samme tid.

• 6880 sivile er dokumentert døde av bombingen det siste året, derav 969 kvinner, og 1436 barn. 35.000 sivile er skadet.

• Gruppen mener 3702 krigere fra Jabhat al-Nusra, IS og andre opprørsgrupper er drept av regimets bombing.

I helgen sa Abdul Rahman Attar, sjef for Syrias Røde Halvmåne, til VG:

– Den russiske bombingen har vært langt mer intens enn det amerikanerne eller regjeringsstyrkene har gjennomført. Sivilbefolkningen er nervøse. Og de er slitne, lei av krig.

Øyenvitne til VG om Russlands første angrep: – Bare sivile ble drept – IS er ikke her

ØDELAGT: Regnbuen kommer tilsyne mens innbyggere undersøker ødeleggelsene etter et regimeangrep i Douma den 29. oktober. Foto: Bassam Khabieh , Reuters

– Flere hundre drept i USA-bombing

Samme organisasjon hevder at de har dokumentert 3952 døde mennesker i aksjonene til den USA-ledede bombekoalisjonen. Av dem er minst 250 sivile døde. Blant disse er 66 barn under åtte år, og 44 barn under 18 år.

I en artikkel i VG tidligere i høst, beskrev innbyggere i IS-områder hvordan det var vanskelig å slippe ut - og at USAs bombing av Raqqa derfor satte mange liv i fare. Innbyggerne ble brukt som levende skjold mot amerikansk bombing.

Ifølge organisasjonen har koalisjonen drept 3547 IS-krigere og 136 krigere fra al-Qaidas Syria-avdeling, Jabhat al-Nusra.

Til al-Jazeera sier en talsmann for de amerikanske styrkene:

– Vi tar alle beskyldninger om sivile dødsfall svært alvorlig, og vi har svært strenge standarder i valg av mål, for å forhindre sivile tap.

Talsmannen forklarer videre at deres undersøkelser foreløpig viser kun to sivile tap som resultat av amerikansk bombing.

Tallene til Syrian Observatory for Human Rights er altså langt høyere. På sensommeren i år hevdet også en uavhengig rapport at den USA-ledede bombingen mot IS i Syria og Irak, har tatt livet av minst 459 sivile.

RUSSISK ANGREP: En syrisk mann løper i sikkerhet under et angrep fra det som skal være russiske fly i Douma den 7. november. Angrepet skal da drept 23 sivile ifølge Syrian Observatory for Human Rights said. Foto: Abd Doumany , Afp

– Russlands angrep har ikke endret noe

Landsbyen Talbiseh nord for den regimekontrollerte byen Homs var en av de første stedene som ble angrepet av russiske krigsfly i slutten av september i år.

Der bor 27-åringen Firas Alsaid. Mandag kveld snakket VG med han på telefon fra landsbyen. Også her er innbyggerne omringet og har få alternativer:

– Det er nesten umulig å komme seg ut. Det finnes hemmelige veier, men de er veldig farlige. Sjansen for å bli oppdaget av regimet, arrestert eller drept, er stor, sier han.

Han forteller videre om Russlands angrep på landsbyen:

– De russiske flyene angriper alltid to og to. De slipper sine missiler fra større høyde og er vanskeligere å beskytte seg mot. Eksplosjonene er mye kraftigere enn effekten av tønnebombene fra regimet.

– Har Russlands bombing ført til at opprørerne har mistet kontrollen i landsbyen?

– Nei, ingen ting har forandret seg når det kommer til hvem som har kontroll. Det bombene har ført til, er at sivile dør. Og det er vi dessverre vant til her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder