SJOKK: En mann skriker i forferdelse på stedet der en bilbombe gikk av i nærheten av Bagdad, Irak søndag. Foto: Alaa Al-marjani , Reuters

Stor økning i IS-terrorangrep mot Irak

170 mennesker drept i selvmordsaksjoner på en måned

IS tar hevn for Irak-angrep støttet av USA

Bagdad lammes av gjentagende selvmordsaksjoner fra IS, og bare den siste måneden er 170 mennesker drept. Søndag smalt bombene igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rundt klokken tolv søndag morgen gikk en bombe av ved grenseovergangen til byen Hillah, 95 kilometer sør for Bagdad. Her sto flere titalls biler med sivile i kø for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen da de ble rammet av en voldsom eksplosjon.

Minst 39 sivile og åtte regjeringssoldater ble drept. Samtidig ble det meldt om mange sårede.

BAKGRUNN: Bilbombe dreper minst 47 i Bagdad

Blodige gater og store ødeleggelser

Bildene fra stedet viser store materielle ødeleggelser og blodige gater. En mann roper i sorg, med hendene utslått i fortvilelse. Desperate overlevende roter gjennom ødelagte bildeler på jakt etter livstegn.

– Dette er det største bombeangrepet vi har opplevd hittil i provinsen. Veisperringen og en politistasjon i nærheten ble ødelagt, sammen med flere andre hus og mange biler, sier en talsmann for myndighetene, Falah al-Radhi.

Kort tid etter at en selvmordsbomber sprengte bilen han satt i og seg selv i luften, tok IS på seg skylden for angrepet. Dermed føyer eksplosjonen seg til listen over terrorgruppens aksjoner i landet den siste tiden.

LES OGSÅ: Nadia (22) var sexslave for IS

IS tar hevn

Siden begynnelsen av februar er minst 670 mennesker drept i Irak som følge av urolighetene i landet, ifølge tall fra FN. 170 er drept i selvmordsaksjoner.

Mens amerikanskstøttende irakiske soldater kjemper tilbake områder kontrollert av IS, som den tidligere okkuperte byen Ramadi, slår terrororganisasjonen tilbake med å skape frykt i hjertet av landet – hovedstaden Bagdad.

IS har gått til angrep mot sikkerhetsstyrker og militære mål, men også folksomme markedsplasser og begravelser.

Slik operer IS: Rekordmange drept av i Syria

Her er noen av angrepene som har rystet Irak den siste tiden:

** Den første uken i mars foretok IS tre store bombeeksplosjoner i og rundt Bagdad.

** 29.februar ble totalt 50 mennesker drept da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften på en sjiamuslimsk begravelse øst i Irak og ved en kontrollpost utenfor Bagdad.

** 28.februar ble minst 78 mennesker drept og 150 såret i to selvmordsangrep på en travel markedsplass i sentrum av Bagdad. Flere hundre mennesker var ute og søndagshandlet da bombene gikk av. Samme dag ble 12 irakiske soldater drept av selvmordsbombere og væpnede menn fra IS.

** 26.februar startet kurdiske myndigheter etterforskningen av et angivelig kjemisk angrep utført av IS nordvest i Irak, som skadet og drepte flere. Det er ikke bekreftet om IS sto bak angrepet.

** 25.febrar ble minst 15 mennesker drept i et selvmordsangrep på en sjiamuslimsk moske i Bagdad.

FN: 3500 er personer er IS-slaver i Irak

Irak trapper opp

Mandag forrige uke ble det klart at sikkerhetsstyrker fra Irak skal iverksette en større aksjon mot IS-kontrollerte områder nord for Bagdad.

Rundt 7.000 soldater og allierte militære grupper står klare til aksjon. Målet er å ta tilbake området vest for byen Samarra, som er et viktig knutepunkt mellom byen Baiji og området rundt Mosul – IS’ hovedstad i Irak.

Selv om Norge ikke bidrar militært i krigen mot IS i Syria og Irak, skal dagens styrke på rundt 120 personer, som driver kapasitetsbygging av irakiske styrker i Nord- Irak, videreføres i et år til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder