SJOKK: En mann skriker i forferdelse på stedet der en bilbombe gikk av i nærheten av Bagdad, Irak søndag.
SJOKK: En mann skriker i forferdelse på stedet der en bilbombe gikk av i nærheten av Bagdad, Irak søndag. Foto: Alaa Al-marjani , Reuters

Stor økning i IS-terrorangrep mot Irak

170 mennesker drept i selvmordsaksjoner på en måned

UTENRIKS

IS tar hevn for Irak-angrep støttet av USA

Bagdad lammes av gjentagende selvmordsaksjoner fra IS, og bare den siste måneden er 170 mennesker drept. Søndag smalt bombene igjen.

Publisert:

Rundt klokken tolv søndag morgen gikk en bombe av ved grenseovergangen til byen Hillah, 95 kilometer sør for Bagdad. Her sto flere titalls biler med sivile i kø for å slippe gjennom sikkerhetskontrollen da de ble rammet av en voldsom eksplosjon.

Minst 39 sivile og åtte regjeringssoldater ble drept. Samtidig ble det meldt om mange sårede.

BAKGRUNN: Bilbombe dreper minst 47 i Bagdad

Blodige gater og store ødeleggelser

Bildene fra stedet viser store materielle ødeleggelser og blodige gater. En mann roper i sorg, med hendene utslått i fortvilelse. Desperate overlevende roter gjennom ødelagte bildeler på jakt etter livstegn.

– Dette er det største bombeangrepet vi har opplevd hittil i provinsen. Veisperringen og en politistasjon i nærheten ble ødelagt, sammen med flere andre hus og mange biler, sier en talsmann for myndighetene, Falah al-Radhi.

Kort tid etter at en selvmordsbomber sprengte bilen han satt i og seg selv i luften, tok IS på seg skylden for angrepet. Dermed føyer eksplosjonen seg til listen over terrorgruppens aksjoner i landet den siste tiden.

LES OGSÅ: Nadia (22) var sexslave for IS

IS tar hevn

Siden begynnelsen av februar er minst 670 mennesker drept i Irak som følge av urolighetene i landet, ifølge tall fra FN. 170 er drept i selvmordsaksjoner.

Mens amerikanskstøttende irakiske soldater kjemper tilbake områder kontrollert av IS, som den tidligere okkuperte byen Ramadi, slår terrororganisasjonen tilbake med å skape frykt i hjertet av landet – hovedstaden Bagdad.

IS har gått til angrep mot sikkerhetsstyrker og militære mål, men også folksomme markedsplasser og begravelser.

Slik operer IS: Rekordmange drept av i Syria

Her er noen av angrepene som har rystet Irak den siste tiden:

** Den første uken i mars foretok IS tre store bombeeksplosjoner i og rundt Bagdad.

** 29.februar ble totalt 50 mennesker drept da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften på en sjiamuslimsk begravelse øst i Irak og ved en kontrollpost utenfor Bagdad.

** 28.februar ble minst 78 mennesker drept og 150 såret i to selvmordsangrep på en travel markedsplass i sentrum av Bagdad. Flere hundre mennesker var ute og søndagshandlet da bombene gikk av. Samme dag ble 12 irakiske soldater drept av selvmordsbombere og væpnede menn fra IS.

** 26.februar startet kurdiske myndigheter etterforskningen av et angivelig kjemisk angrep utført av IS nordvest i Irak, som skadet og drepte flere. Det er ikke bekreftet om IS sto bak angrepet.

** 25.febrar ble minst 15 mennesker drept i et selvmordsangrep på en sjiamuslimsk moske i Bagdad.

FN: 3500 er personer er IS-slaver i Irak

Irak trapper opp

Mandag forrige uke ble det klart at sikkerhetsstyrker fra Irak skal iverksette en større aksjon mot IS-kontrollerte områder nord for Bagdad.

Rundt 7.000 soldater og allierte militære grupper står klare til aksjon. Målet er å ta tilbake området vest for byen Samarra, som er et viktig knutepunkt mellom byen Baiji og området rundt Mosul – IS’ hovedstad i Irak.

Selv om Norge ikke bidrar militært i krigen mot IS i Syria og Irak, skal dagens styrke på rundt 120 personer, som driver kapasitetsbygging av irakiske styrker i Nord- Irak, videreføres i et år til.

Her kan du lese mer om