ENDELIG FRI: Her bryter María Teresa Rivera (33) sammen etter at hun har fått beskjed om at den 40 år lange dommen mot henne oppheves. Hennes advokat Victor Mata holder rundt henne. Foto: Agrupación Ciudadana

Dømt til 40 års fengsel for abort – her løslates hun

Maria Teresa (33) til VG: – Takker Gud for at jeg er fri

NEW YORK (VG) María Teresa Rivera (33) ble dømt til 40 års fengsel for det hun og eksperter mener var en spontanabort. Nå er 33-åringen en fri kvinne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Seks politimenn kom inn på rommet mitt og festet meg i håndjern til sengen. De sa at jeg var arrestert for å ha drept barnet mitt, sa Rivera da VG møtte henne i kvinnefengselet Ilopango like utenfor El Salvadors hovedstad San Salvador i januar i fjor.

Bakgrunn: Her kan spontanabort bety fengsel

I 2011 ble hun dømt til 40 års fengsel for det hun selv og internasjonale eksperter mener var en spontanabort. Retten i El Salvador stemplet hendelsen som et drap.

Fredag fikk 33-åringen beskjeden hun ikke turte å håpe på da vi møtte henne i fengselet: Hun er nå en fri kvinne og kan endelig dra hjem til sønnen sin på 10 år.

Amnesty: – Ingen av disse kvinnene burde ha vært fengslet

– Rettslig feil

I en e-post til VG skriver Agrupación Ciudadana, en organisasjon som kjemper for løslatelse av kvinner som sitter fengslet i El Salvador, at i en tredje rettslig gjennomgang av saken mente retten at det ikke var tilstrekkelig bevis for å underbygge at Rivera har foretatt en kriminell handling.

I retten skal dommeren ha omtalt dommen mot henne som en rettslig feil. Han valgte dermed å oppheve den og umiddelbart løslate henne.

– Dette er et viktig skritt i gjennomføringen av rettferdighet i landet vårt, og et oppmuntrende faktum for alle kvinner i lignende situasjoner som venter på rettferdighet, skriver organisasjonen i e-posten.

SATT BAK LÅS OG SLÅ: Her er Maria Teresa Rivera fotografert i kvinnefengselet Ilopango utenfor El Salvadors hovedstad San Salvador. VG fikk ikke lov av fengselsledelsen til å ta bilder av kvinnene da vi besøkte dem. Foto: María Cruz Tornay / Feminicidio.net

I en kommentar til VG gjennom Agrupación Ciudadana sier Rivera følgende:

– Jeg takker Gud for at jeg er fri. Jeg er lykkelig for at jeg kan være sammen med sønnen min og for at rettferdighet har skjedd. Jeg vil takke alle som har trodd på min uskyld.

Dennis Estanley Muñoz Rosa er advokat for en rekke av kvinnene som sitter fengslet for abort, og har tidligere også vært María Teresa Riveras advokat.

– Det er fantastisk, sier han til VG og legger til at denne saken er svært viktig for de andre kvinnene som sitter fengslet for abort i landet.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Riveras nåværende advokat Victor Mata uten å lykkes.

VG i El Salvador: Her herjer verdens verste gjeng

Totalforbud

Historien om María Teresa Rivera er på ingen måte unik i El Salvador. Landet er et av få i verden som har totalforbud mot abort.

I det strengt katolsk-religiøse landet var det fra 1973 lov å ta abort dersom kvinnens liv sto i fare eller hvis graviditeten var et resultat av en voldtekt. I 1998 ble også det forbudt.

Siden har minst 129 kvinner blitt siktet etter abortloven, hvorav minst 56 har blitt dømt til lange fengselsstraffer. Ifølge Amnesty International kan det bevises at flere av fostrene døde som følge av spontanabort.

– Det er fantastiske nyheter, sier politisk rådgiver i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee til VG.

KVINNEFENGSEL: Bak disse murene satt Maria Teresa Rivera fengslet siden 2011. Her er besøkskøen inn da vi besøkte kvinnefengselet i januar i fjor. Foto: Thomas Nilsson/VG

I en pressemelding sendt ut av Amnesty International etter løslatelsen kaller de rettens beslutning en seier for menneskerettighetene.

– Så er det er viktig å huske på at det fremdeles er minst 18 kvinner som er fenglest for svangerskapsrelaterte komplikasjoner. De fleste av dem er dømt til flere tiår i fengsel, sier Kaatee.

El Salvador er et av verdens mest farligste land: 481 personer drept på 31 dager

Ble benådet

Da vi besøkte Ilopango-fengselet i fjor møtte vi også to andre kvinner; Carmen Guadalupe Vasquez Aldana (25) og Mayra Veronica Figueroa Morroquins (30). Begge sonet fengselsstraffer på 30 år for abort.

Kort tid etter vårt besøk i fengselet ble Carmen benådet etter at et kongressmedlem tok initiativ til å høre meningen til Høyesterett og en menneskerettighetskomité. De anbefalte å benåde henne, noe et knepent flertall i kongressen støttet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder