Fransk domstol sier ja til burkini-forbud

En domstol i Nice mener at forbudet mot den heldekkende badedrakten er nødvendig og et passende tiltak for å hindre uro i kjølvannet av terrorangrepene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er to menneskerettighetsgrupper som hadde klaget på forbudet i Villeneuve-Loubet, rett vest for Nice.

Villeneuve-Loubet var en av de første kommunene som innførte burkiniforbud denne sommeren. Nå har 15 byer sørøst i Frankrike, deriblant Nice, vedtatt at kvinner ikke får bruke de heldekkende badedraktene som er blitt populære blant en rekke muslimske kvinner.

«Virker støtende»

Domstolen mener at burkinien vil kunne virke støtende på andre badegjesters religiøse overbevisning eller deres mangel på sådan. Den mener også at burkinien kan oppfattes som en provokasjon som øker folks opplevelse av spenninger i samfunnet.

Se også: Arrangerer burkinidag - skaper furore

Det var Menneskerettighetsligaen (LDH) og Kollektivet mot islamofobi i Frankrike (CCIF) som klaget på burkiniforbudet. De vil nå anke saken til Conseil d'Etat, Frankrikes høyeste administrative domstol.

– Domstolen avviste vår begjæring. Det er egentlig ingen overraskelse, sier LDHs advokat Patrice Spinosi.

Han viser til at den samme domstolen kom til samme konklusjon tidligere i august når det gjaldt burkiniforbudet i Cannes, den første franske byen som forbød burkini.

Støtter forbudet

Debatten rundt den heldekkende badedrakten har vakt stor debatt i Frankrike i sommer.

Frankrikes statsminister Manuel Valls støtter de lokale forbudene. Han oppfatter de heldekkende badedraktene som en provokasjon.

– Burkini representerer en oppfatning av kvinner som uanstendige og urene, og at de derfor skal dekkes helt, sa Valls tidligere denne uken.

Gnisningene har også ført til fysiske konfrontasjoner. Fem personer ble tidligere i august skadet og flere biler påtent i sammenstøt mellom lokale ungdommer og familier av nordafrikansk opprinnelse på den franske øya Korsika.

Et vitne til konfrontasjonene sier at uroen startet da turister tok bilder av burkinikledde kvinner på stranden.

HELDEKKENDE: En tunisisk kvinne bruker den heldekkende badedrakten på en strand nær Bizerte, nord-øst for Tunis. Foto: Fethi Belaid AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder