FENGSLET I USA: John Kristoffer Larsgard fra Oslo har sittet fengslet i Arizona siden 2011. Dette bildet ble tatt da VG intervjuet ham i fengselet i 2012. Foto:Thomas Nilsson,VG

Fengselsdømt nordmann i søknad: Ber om å bli henrettet

Moren: - Det er et rop om hjelp

NEW YORK (VG) John Kristoffer Larsgard (36) ble dømt til syv og et halvt års fengsel etter å ha kjørt feil i Arizona. Nå ber Oslo-mannen om heller å bli henrettet enn å fortsette soningen i fire år til.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Kvaliteten på livet jeg har nå... det er som å bli torturert 24 timer i døgnet, forteller Larsgard til VG.

I slutten av april sendte han en formell søknad, en såkalt «petition», hvor han ber om å bli henrettet ved en giftinnsprøytning.

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende ønsket er at Larsgard, som er nakkeskadet, i april ble fratatt medikamentet han har fått for smertelindring i fengselet hvor han sitter i Arizona.

Årsaken er at fengselet 21. april hevdet at Larsgard hadde gjemt unna tabletter i munnen i stedet for å svelge dem, for så å ville selge dem videre i fengselet.

– Dømt til fengsel, ikke døden

VG har gjentatte ganger vært i kontakt med Arizona Department of Correction, som har ansvaret for fengslene i delstaten, med flere spørsmål rundt Larsgards situasjon og påstander.

– Vi er klar over hans situasjon og hans bekymringer blir adressert, sier en talsmann og legger til:

– Men han er dømt til syv og et halvt års fengsel, ikke til døden.

– Larsgard omtaler sin situasjon som tortur. Hva er deres kommentar til det?

– Vi er klar over hans situasjon og hans bekymringer blir adressert, gjentar talsmannen.

LES OGSÅ:Norsk konsul kaller saken en skam for USA

– Jeg er skrekkslagen

Hjemme i leiligheten i Oslo sitter Larsgards mor som ble varslet om dødsønsket av den norske sjømannspresten i San Francisco.

– Dette handler ikke om at han ikke har lyst til å leve, men at han ikke klarer å leve med smertene. Det er et rop om hjelp, sier Liv Larsgard (71) til VG.

Hun legger ikke skjul på hvordan det var å få høre om sønnens brev.

– Det var helt forferdelig, sier hun.

Moren er langt fra fengselet i Florence i Arizona hvor sønnen har sittet i drøye tre og et halvt år.

– Jeg vet ikke hva jeg skal tenke. Jeg er egentlig helt skrekkslagen for at han skal pines og pines, sier hun.

Generalkonsul Hilde Janne Skorpen i San Francisco er også informert om saken.

LES OGSÅ:USA-ekspert: Larsgard-dommen er grotesk

– Dette tar vi selvfølgelig svært, svært alvorlig. Vi følger saken nøye. Vi må minne om at det er fengselsmyndighetene som har ansvaret for at han får den medisinske oppfølgingen som han måtte trenge, sier hun.

Sover nesten ikke

FORTVILET MOR: Liv Larsgard har kjempet en lang kamp for sønnen. Hun sier hun er skrekkslagen for hans helsesituasjon i fengselet i Arizona. Foto:Trond Solberg,VG

I september 2011 ble Larsgard pågrepet etter at han kjørte feil i en enveiskjørt gate mot en folkemengde. Et drøyt halvår senere ble han dømt til syv og et halvt års fengsel for legemsbeskadigelse med dødelig våpen mot seks amerikanere. Det dødelige våpenet var bilen.

VG har i flere måneder bedt om intervju med Larsgard, og fikk 19. mai innvilget en 15 minutters telefonsamtale.

– Hvorfor ønsker du å bli henrettet?

– Det ville vært mer humant enn det her. Jeg har så alvorlige smerter og ligger på en celle hvor jeg bare får sove noen minutter av gangen.

Sitter i høysikkerhetsfengsel

Hans søknad er sendt en domstol i Arizona, som tilsvarer norsk lagmannsrett. Førstkommende mandag er det planlagt høring om saken. Dommeren opplyser via sin assistent at han ikke kan uttale seg om saken før det.

Larsgard nekter for å ha forsøkt å gjemme unna medisinen.

– De knuser jo medikamentet, så hvordan skal jeg gjemme en pille som er i en million fragmenter? spør Larsgard.

Fengselet hevder nordmannen ble voldelig mot en ansatt da han ble fortalt at han ble tatt av medisinen, noe han selv nekter for.

– Jeg forsøkte å reise meg opp fra stolen, og da falt det noen dokumenter på gulvet, sier han.

Som følge av dette ble han også flyttet til Eyman-fengselet, som er en av de høyst sikrede i delstaten. Her sitter det for det meste seksualforbrytere og innsatte med dødsstraff.

Fengselet har fått krass kritikk av Amnesty International for umenneskelige forhold.

Skader i nakken

Første gang Larsgard skal ha blitt påført nakkeskader var i 2002, da han ble slått ned på joggetur i Chicago, hvor han studerte. VG har tidligere skrevet at han i slutten av 2012 falt bakover og slo hodet hardt mot en metallseng på cellen – noe som førte til brudd i nakken.

– Har du et ønske om å dø uavhengig av smertene?

– Nei, men nå har jeg ikke sovet mer enn én hel natt på over en måned. Jeg har kommet til det punktet hvor jeg ikke fungerer lenger.

Selv om Larsgard fremdeles får noe smertestillende er dosen betydelig redusert.

– Smertene er like sterke i dag som da jeg skrev søknaden. Jeg står fortsatt ved det jeg skrev der, sier Larsgard.

Hevder påstandene er ubegrunnet

VG har stilt selskapet Corizon, som har ansvar for helsetjenestene i fengselet, en rekke spørsmål rundt medisineringen av Larsgard. De sier at de ikke kan kommentere i detalj.

– Generelt kan Corizon si at vi har undersøkt påstandene og konkludert at de er ubegrunnet. Larsgard har mottatt og mottar fortsatt all nødvendig og egnet behandling.

LES OGSÅ: – Derfor havner jeg ofte i trøbbel

Når VG spør hvilke påstander de konkret viser til, svarer de at smertemedisinen er blitt redusert og/eller ikke møter hans behov.

Etter at VG opplyser at vi kjenner til innholdet i brevet de har sendt Larsgards mor, og at de der selv skriver at han er tatt av et smertestillende medikament, svarer de at de vil gjenta at Larsgard har mottatt og fortsatt mottar all nødvendig og egnet behandling.

Hadde drømmer

Etter nakkebruddet har 37-åringen vært avhengig av gåstol eller rullestol. Da sjømannsprest i San Francisco, Gisle Meling, besøkte ham 26. mars i år satt Larsgard i rullestol.

– Jeg opplevde at han hadde en veldig livslyst, var fokusert og hadde drømmer etter soningen, forteller Meling til VG.

BLE PÅGREPET: Også Liv Larsgard (68) ble arrestert av politiet i Arizona i 2011. Bildet stammer fra et kamera på innsiden av en politibil. Foto:Winslow Police Department,

Få uker etterpå fikk sjømannspresten et brev fra Larsgard. Under besøket hadde presten tilbudt seg å føre inn håndskrevne brev på sin PC og sende til Larsgards advokat.

I tillegg til søknaden om henrettelse fikk presten også et personlig følgebrev.

– Han skrev at luften nå hadde gått ut av ham.

Meling skrev umiddelbart et bekymringsbrev til fengselet, og tok kontakt med både det norske konsulatet, Larsgards advokat og Larsgards mor.

Eksperter: Ingen mulighet til å bli henrettet

VG har vært i kontakt med 13 av USAs ledende eksperter på strafferett og straffeprosess. De er professorer på universiteter som blant annet Yale, Stanford og Columbia.

Alle er enige: John Kristoffer Larsgard kan i henhold til amerikansk lov ikke henrettes.

– En innsatt som aldri er blitt dømt til døden kan ikke bli henrettet uansett om han vil at staten skal ta livet av ham, sier professor ved Stanford, George Fisher til VG.

Det finnes eksempler på innsatte som har droppet anke for å få fortgang i henrettelsesprosessen, men de er allerede dømt til døden.

– Det han ber om her er assistert selvmord, og det gjennomfører ikke staten Arizona, sier professor Bernard E. Harcourt ved Columbia.

Robert Dunham ved Death Penalty Information Center er enig:

– Retten har ingen myndighet til å beordre en dødelig injeksjon, og Arizona har ingen myndighet til å gjennomføre det. Det finnes ingen mulighet for at han vil bli henrettet.

I 2001 ble Larsgard kastet ut fra bioingeniør-studiene ved University of South Alabama, beskyldt for å være potensiell terrorist. Han saksøkte universitetet. Året etter ble han slått ned på en joggetur i Chicago, og saksøkte to personer. I 2001 ble han tilkjent 30 000 kroner i voldsoffererstatning som følge av at han ble angrepet av mobbere på en skole i Oslo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder