Dansk general fikk nok av norsk oberstløytnant: Må overveie om jeg skal finne andre som kan løse oppdraget bedre

NEKTET Å FLY: Her er det norske Hercules-flyet tilbake i Kidal på en av sine første turer på flere uker. Mens sivile FN-fly fløy til byen nordøst i Mali, nektet den norske sjefen Forsvarets Hercules å fly dit av sikkerhetshensyn. Foto: Harald Henden VG

Truet med å sende hjem norsk FN-styrke fra Mali

KIDAL/BAMAKO (VG) Utad fremsto den norske FN-innsatsen i Mali som en solskinnshistorie. I virkeligheten var samarbeidet med FN-ledelsen så dårlig at hele styrken sto i fare for å bli sendt tilbake til Norge

 • Rune Thomas Ege
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

VG kan i dag fortelle historien om det ukjente dramaet rundt det høyprofilerte norske FN-bidraget, som med et C-130J Hercules transportfly transporterer passasjerer og last for FN i ørkenlandet.

Bråket startet i midten av mars, bare dager etter at oberstløytnant Kurt Svensson tok over som sjef for den norske styrken NORTAD.

Like etter at han smilende hadde posert for besøkende presse sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, bestemte han at flyet hadde fløyet sin foreløpig siste tur til Kidal nordøst i Mali.

Årsak: Svensson mente det var for farlig.

Beslutningen tatt av den ene norske oberstløytnanten var stikk i strid med sikkerhetsvurderingene til resten av FN-styrken MINUSMA – som består av over 11.500 soldater og sivile fra over 40 land.

HAR DU TIPS ELLER INNSPILL TIL SAKEN?
Klikk her for å kontakte VGs Rune Thomas Ege

Den norske flynekten slo ned som en bombe i MINUSMA-ledelsen, og utløste en rekke møter på stadig høyere nivå.

Gjentatte forsøk både i og utenfor det norske bidraget på å få Svensson til å endre mening havarerte.

Temperaturen var på et tidspunkt så høy at danske Michael Lollesgaard, generalen som leder MINUSMA, åpent truet med å sende hjem hele den norske FN-styrken.

– Når et land kommer opp med egne regler på denne måten, vil det komplisere hele oppdraget for hele FN-styrken. Da må jeg selvfølgelig overveie om jeg skal beholde bidraget, eller om jeg må finne andre som kunne løse oppdraget bedre, sier Lollesgaard til VG i dag.

Stilte krav - les mer under bildet

STOPPET FLYVNINGER: Det var oberstløytnant Kurt Svensson som mente FNs sikkerhetsvurderinger ikke holdt vann, og nektet å fly til Kidal. Her møter Svensson, som er sjef for det norske bidraget, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i Bamako. Foto: Sigurd Tonning-olsen Forsvaret

Stilte helikopter-krav

Men den norske oberstløytnanten sto på sitt. Samtidig stilte han flere krav for hva som måtte til for at han igjen skulle la den norske styrken fly til Kidal:

**Apache kamphelikoptere som skulle beskytte det norske flyet både på bakken og på vei inn og ut fra Kidal.

**En overvåkningsballong som skulle holde oversikt over flyplassen og områdene rundt.

**Bakkestyrker fra FN som kontrollerte hele innflygings- og takeoff-området.

– Totalt urealistisk, var FN-ledelsens dom.

For å sikre området den norske styrkesjefen krevde, måtte FN flyttet flere hundre soldater fra andre steder i landet nordover hver gang det norske flyet skulle til Kidal. Det er soldater den overbelastede styrken ikke har, langs livsfarlige veier der det tar uker eller dager å flytte seg.

ØRKENSAND OG TERRORISTER: Dette er det norske FN-bidraget

– Jeg tar utgangspunkt i misjonens trusselvurdering, en vurdering som er forankret i et grundig arbeid og erfaringer som strekker seg over flere år. Det er det som må være gjeldende for FN-styrkens bidrag, sier Lollesgaard.

- Oppfattet konkret trussel

I FELT: General Michael Lollesgaard fra Danmark trives i felt, og besøker ofte soldatene han leder i MINUSMA-styrken i Mali. Han ble rasende da nordmennene trosset FNs sikkerhetsanbefalinger og nektet å fly. Foto: Marco Dormino UN Photo

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø, er Svensson «opptatt med å løse et komplekst oppdrag i Mali», og har derfor ikke tid til å svare på VGs spørsmål.

– Forholdet mellom generalen og den norske styrkesjefen var anspent, men det var veldig midlertidig. De har en god dialog nå, sier kommunikasjonssjef Ivar Moen ved FOH.

– Bakgrunnen er en enkelt etterretningsrapport der den norske styrkesjefen oppfattet en konkret trussel. På bakgrunn av dette besluttet han å ikke gjennomføre flygninger til Kidal. Han holdt FOH løpende orientert. Og som styrkesjef har han full tillit fra sjef FOH til å ta slike avgjørelser, sier Moen.

– Var det en korrekt beslutning å ikke fly?

– Som styrkesjef har han full tillit fra sjef FOH til å ta slike avgjørelser, gjentar Moen.

Bildet: Derfor var det viktig å fly til Kidal

RUIN: En soldat holder vakt i restene av FN-leiren i Kidal. Etter et selvmordsangrep i februar har soldatene i leiren manglet det meste - inkludert feltstøvler og nok vann. Det gjorde frustrasjonen over at Norge en periode nektet å fly til byen stor i resten av FN-styrken. Foto: MINUSMA

Fly-nekten kunne knapt kommet på et verre tidspunkt. En måned tidligere ble FN-leiren i Kidal rammet av et voldsomt selvmordsangrep. Syv FN-soldater ble drept, langt over 30 skadet og deler av leiren ble lagt i ruiner.

– Resten av styrken, selv de afrikanske soldatene, skrapte sammen det de hadde tepper, småpenger og ekstra uniformer for å hjelpe sine soldatbrødre. Samtidig nektet det høyteknologiske norske flyet å fly, forteller en FN-offiser til VG.

– På det tidspunktet var det særlig viktig å fly til Kidal. Situasjonen for soldatene der oppe var, og er, forferdelig vanskelig, sier Lollesgaard.

Skapte frustrasjon

Den norske beslutningen skapte voldsomme reaksjoner innad i FN-styrken, der håpet har vært at godt trente vestlige soldater med høyteknologisk utstyr skal gå foran som gode eksempler på dårligere utrustede FN-soldater fra afrikanske og asiatiske land.

Frustrasjonen var så stor at Svensson på et tidspunkt ble erklært uønsket på FNs lokale hovedkvarter i Malis hovedstad Bamako, ifølge flere internasjonale FN-kilder VG har snakket med.

– Det hjelper ikke å bruke mye penger på å bygge fine leirer eller stille med flotte fly. Det handler om hva du faktisk gjør på bakken, sier en internasjonal FN-kilde til VG.

I månedsskiftet mars/april fløy det norske flyet igjen til Kidal.

Det fortsatte styrken med helt til flyplassen ble stengt etter at deler av den ble ødelagt i opptøyer for noe over en uke siden.

– Hadde den ikke blitt stengt, hadde nordmennene fløyet dit fortsatt. Som sjef er jeg ikke glad i nasjonale restriksjoner. Når man stiller et bidrag til rådighet, bør det være bidrag uten restriksjoner, sier den danske generalen til VG.

– Hvordan er forholdet til den norske styrkesjefen i dag?

– Det er ok.

Les også

 1. I militærkolonne tar turen fra Bamako til Kidal i Mali tre uker. Det norske flyet bruker tre timer.

  KIDAL (VG) To par propeller pisker den dyprøde ørkensanden opp i store støvskyer.
 2. Takk til soldater før og nå

  Frigjøringsdagen 8. mai har fått nytt innhold de siste årene. Vi minnes ikke bare de som kjempet for Norges frihet under…
 3. Overlevende etter terrorangrepet i Mali: «Han så meg i øynene, løftet våpenet og skjøt»

  BAMAKO (VG) Liggende i sitt eget blod ber Sarah Zongo (41) en stille bønn for livet.

Mer om

 1. Forsvaret
 2. FN
 3. Mali
 4. Krig

Flere artikler

 1. Norge blir i Mali til 2018 - minst

 2. I militærkolonne tar turen fra Bamako til Kidal i Mali tre uker. Det norske flyet bruker tre timer.

 3. To pågrepet etter angrep mot EU-base i Mali

 4. Pluss content

  Her er de norske NATO-soldatene som skal sikre Litauen mot angrep

 5. Sjefen for den norske styrken i Irak: – Forberedt på at det kan skje nye angrep

Fra andre aviser

 1. Vil ha norske soldater med på å slåss mot afrikanske terrorister

  Aftenposten
 2. Norske soldater skal slåss mot IS i minst ett år til

  Aftenposten
 3. Norge snakker varmt om FNs fredsarbeid, men sender få soldater selv. De fleste FN-soldater er fra fattige land.

  Aftenposten
 4. Norge må sende flere FN-soldater

  Aftenposten
 5. Norske soldater i Irak til Aftenposten: Aldri sett så store ansamlinger av IS-krigere etter at de ble slått.

  Aftenposten
 6. - Forsvaret risikerer å trene opprørere som vil slåss for IS

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder