Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

DUISBURG (VG) Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i Köln. Hendelsene kan gjøre det enklere for tyskerne å vise sin skepsis mot masseinnvandringen, ifølge ekspert.

 • Sigrid Helene Svendsen
 • Stian Eisenträger
 • Fredrik Solstad (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

– Dere kan bare ha dere vekk, forsvinn herfra!

Det sier en jente i 14-15-årsalderen til VGs reporter under demonstrasjonen mandag kveld. Hun er helt svartkledd, og står sammen med en gruppe snauklipte, muskuløse menn i 20- og 30-årene. Jenta og flere av de voksne karene veiver med store flagg i sort, hvitt og rødt. Det er riksfanen som ble brukt under keisertiden, og er i dag tatt i bruk av nynazister som erstatning for hakekorsflagget, som er ulovlig å bruke.

Det er 11 dager siden flere hundre kvinner skal ha blitt utsatt for seksuell trakassering i Köln. Mandag kveld demonstrerte den innvandringskritiske bevegelsen Pegida i Duisburg i Tyskland, og det var tydelig steile fronter mellom dem og motdemonstrantene, som i hovedsak kommer fra den radikale venstresiden, som hadde møtt opp. Fra begge sider ble det ropt ukvemsord og fornærmelser, men politiet sørget for at det ble med det.

Politiet anslår at minst 400 Pegida-sympatisører har møtt opp. Dette er en sterk økning sammenliknet med Pegida-demonstrasjoner i byen før overgrepssaken i Köln, ifølge politiet. Ifølge lokalavisen Der Westen, skal to personer ha blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjonen.

De aller fleste demonstrantene er middelaldrende menn, men det er også noen ungdommer og enkelte kvinner. De veiver med tyske flagg, og et par holder opp plakater hvor de beskylder politikerne for å svikte det tyske folk. Sammen roper de taktfast slagord mot de flyktninger, de etablerte partiene og det de karakteriserer som «løgnpressen». I utkanten av demonstrasjonen står også en gruppe på 50-60 nynazister.

Bakgrunn: Derfor bruker Pegida «norsk» flagg

MOT INNVANDRING: Rundt 400 Pegida-demonstranter samlet seg mandag kveld foran sentralstasjonen i byen Duisburg, en times kjøretur nord for Köln i Tyskland. Foto: Fredrik Solstad , VG

Jernring rundt demonstrantene

Michael, en av talerne som ikke ville stå frem med fullt navn, oppfordret folk til å holde hodet kaldt.

– Jeg vet det er vanskelig, men vi er nødt til å gjøre det for å stå sammen mot disse umenneskene, sa han.

Flyktninger i Tyskland: – Fremtiden vi hadde sett for oss, stanser her

Politiet slo jernring rundt demonstrasjonstoget mens demonstrantene gikk en runde rundt sentrum av Duisburg, som ligger rundt 40 minutter fra Köln med tog.

Hendelsene i Köln på nyttårsaften har fått oppmerksomhet over hele verden de siste dagene. Det begynte med at flere kvinner sa de hadde blitt seksuelt trakassert i den tyske byen under nyttårsfeiringen. Flere kvinner fortalte at de hadde blitt omringet og befølt av svært mange menn sent på kvelden.

VGs lederartikkel: Overgrepene i Köln

– Kan være dråpen

De siste dagene har det kommet meldinger fra stadig flere byer om at det samme kan ha skjedd der også. I Stockholm skal guttegjenger har forulempet jenter på den store ungdomsfestivalen We Are Sthlm, men informasjonen ble ikke meldt videre, heller ikke til media. Det iverksettes nå en gransking av svensk politi, og de har anmeldt seg selv.

– Jeg tror dette kan være en dråpe som får begeret til å flyte over. At denne type overgrep skjer, kan gjøre det enklere å komme ut med sin skepsis mot fremmedkulturell innvandring, sier Kate Hansen Bundt, Tysklands-kjenner og generalsekretær for den Atlanterhavskomité, til VG.

Bakgrunn: Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

Hun sier at det nå raser en debatt i Tyskland om dette.

– Jeg tror det nå er mer legitimt å komme med de bekymringene man har gjort seg over den store flyktningkontingenten Tyskland har tatt imot. Det er over én million mennesker.

– Vil denne skepsisen vedvare?

– Du har en oppegående offentlighet i Tyskland, som ser at ikke alle flyktninger er kvinneovergripere. Pegida og en del av den høyreradikale siden har lett for å sette dette sammen og si at alle muslimer har en kvinnefiendtlig holdning. Samtidig så er det sånn at de som sto bak overgrepene var arabere eller fra Nord-Afrika, og nå begynner man å diskutere om det finnes en sånn kvinnefiendtlig holdning i de gruppene.

– Må redusere takten

Bundt mener det også kan være positivt at man nå får en diskusjon om dette.

– Jeg tror at de seriøse, tunge partiene i Tyskland må ta inn over seg det som har skjedd i Köln, og man må vurdere hva slags integrering man skal ha.

Hun mener det kommer til å bli en stor diskusjon om integreringspolitikken, hvordan man omgås hverandre og hva slags regler man skal ha.

– På den andre siden tror jeg man nå har sett vanskelighetene med å åpne opp for så mange flyktninger, samtidig som man må redusere takten i inntaket av flyktninger noe.

– MÅ VÆRE SMARTE: 21 år gamle Alexander sier at folks følelser er i kok, men at de må være smarte nå. Han deltok i Pegida-demonstrasjonen. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Følelser i kok

– Folks følelser er i kok, men nå må vi være smarte, sier 21 år gamle Alexander til VG.

Han demonstrerte på Pegidas side under mandagens protestmarkering, og hevdet overfor VG at kun fem-ti prosent av migrantene er ekte flyktninger, og at de andre bare vil utnytte velferdsgodene.

Rundt 400 personer hadde møtt opp i demonstrasjonen, men Alexander mener antallet sympatisører er langt større.

Justisminister: Overgrepene var planlagte

– Bak hver demonstrant står det minst 10–20 personer, sier han.

– Alle jeg kjenner støtter Pegida, men de fleste er redde for å bli med, fordi de vil få sparken hvis det blir kjent at de har deltatt i en Pegida-demonstrasjon, hevder han.

Ikke alle de fremmøtte var enige i det. Rundt 150 motdemonstranter sto klare til å vise sin avsky mot Pegida-tilhengerne.

– Jeg skjemmer meg over å være tysk, og det er Pegida sin feil, sier Marlies Veen til VG.

PROTESTERTE MOT PEGIDA: Marlies Veen var en av dem som hadde møtt opp for å vise sin avsky mot Pegida mandag kveld. Foto: Fredrik Solstad , VG

Les også: Politisjefen i Köln må gå etter masseovergrep

Hun betegner det som skjedde i Köln som «skrekkelig», men sier man ikke kan skjære alle over én kam.

– Det finnes også kvinnefiendtlige og ekstreme islamister blant flyktningene, innrømmer hun.

516 saker

Etter nyttårsaften har den tyske justisministeren Heiko Maas gått ut og sagt at overfallene i Köln virker å være planlagte.

De siste dagers medieoppslag har gjort at stemningen i Köln er spent, og flere personer med utenlandsk utseende er blitt angrepet, ifølge NTB.

Totalt etterforsker nå politiet 516 saker etter nyttårsfeiringen i byen.

Les også

 1. Svensk politi anmelder seg selv etter overgrepsskandale

  Svensk politi har fått massiv kritikk for å holde tilbake kjennskap om overgrep på musikkfestivalen We are Sthlm.
 2. Justisminister: Overgrepene i Köln virker planlagte

  Tysklands justisminister Heiko Maas sier overfallene i Köln på nyttårsaften fremstår organiserte og koordinerte.
 3. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

  Det kokte i Kölns gater under lørdagens Pegida-demonstrasjon.

Mer om

 1. Tyskland
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kripos: Er forberedt på enkelte tilfeller av trakassering

 2. Masseovergrepene i Köln: Vannkanoner og tåregass mot Pegida-demonstranter

 3. Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

 4. Justisminister: Overgrepene i Köln virker planlagte

 5. Politisjef må gå etter masseovergrep

Fra andre aviser

 1. Vannkanoner og pepperspray mot Pegida-demonstranter i Köln

  Aftenposten
 2. Hva skjedde egentlig i Köln og Stockholm?

  Bergens Tidende
 3. Aggressiv demonstrasjon i Köln

  Bergens Tidende
 4. Steile fronter i Tyskland etter overgrepene

  Bergens Tidende
 5. Merkel etter Köln-overgrepene: Enklere å kaste ut asylsøkere

  Aftenposten
 6. Finland og Sverige etterforsker anklager om overgrep nyttårsaften

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder