Tyrkias statsminister: Slik tok Istanbul-terroristene seg inn på flyplassen

Nye opplysninger beskriver hvordan terroristene brukte panikken som oppsto til å ta seg inn på flyplassen.

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge Tyrkias statsminister startet terrorangrepet med at en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften ved den første sikkerhetsslusen på Ataturk flyplass.

I kaoset og panikken som oppsto løp den andre selvmordsbomberen inn i ankomstterminalen og gikk opp til avgangsterminalen, hvor han sprengte seg selv i luften.

– Da terroristene ikke kom seg igjennom sikkerhetssystemet med skannere, politi og sikkerhetskontroller, returnerte de for å hente våpen fra koffertene sine, og åpnet ild mot tilfeldige som sto i sikkerhetssjekken, sier Binali Yildirim ifølge nyhetsbyrået AP.

Vitner deler grusomme detaljer: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

Den tredje selvmordsbomberen ventet utenfor flyplassen, og detonerte bomben etter de to andre terroristene hadde sprengt seg selv i luften, skriver BuzzFeeds Midtøsten-korrespondent på Twitter. Han siterer tyrkiske myndigheter.

Ingen av gjerningspersonene er så langt identifisert. Foreløpig har heller ingen tatt på seg skylden for angrepet der minst 42 personer ble drept og over 200 såret.

Både Tyrkias statsminister og flere terrorforskere mener imidlertid at det er flere ting som tyder på at det er terrorgruppen IS som står bak.

Flere peker på at hevn er et mulig motiv.

Les også: Forskere: Tyrkia har undervurdert IS

Torsdag kveld er 128 av de skadede fortsatt på sykehus, opplyser Tyrkias helseminister. 41 av disse er under intensivbehandling for alvorlige skader.

Flertallet av de drepte i terrorangrepet kommer fra Tyrkia. I tillegg er personer fra Saudi-Arabia, Irak, Tunisia, Usbekistan, Kina, Iran, Ukraina og Jordan blant de drepte. De skadde personene er fra Tyrkia, Saudi Arabia, Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Ukraina og Sveits.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder