Fikk høre om angrepet på Tyrkia-presidenten

Tok opp Tyrkias krig med kurdisk milits i Syria

ALVORSPRAT: Erdogan og Stoltenberg avbildet rett i forkant av møtet, som varte rundt en time, og der både kuppforsøket og utrenskningene, og Tyrkias krigføring i Syria, var blant temaene. Foto: NATO

Erdogan fortalte NATO-Jens om da han unnslapp kuppforsøket

ANKARA (VG) Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan fortalte NATO-sjef Jens Stoltenberg dramatiske detaljer om sin egen flukt under kuppforsøket.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Stoltenberg innledet torsdag kveld sitt femte besøk til Tyrkia, og først på programmet sto et møte med president Recep Tayyip Erdogan. Der fikk generalsekretæren i NATO høre presidenten fortelle om det mislykkede kuppforsøket i juli.

– Erdogan fortalte om selve natten da hans liv var truet. Han fortalte om angrepet på feriestedet i Marmaris der han befant seg, om truslene han ble utsatt for, og om hans flukt til Istanbul, forteller Jens Stoltenberg til VG i etterkant av møtet.

Stoltenberg forteller at det gjorde sterkt inntrykk å se merkene etter kampene ved presidentpalasset, der møtet ble holdt.

– Bygget vi satt i ble angrepet, det ble drept mennesker der. Vi så merker etter bombene rett utenfor. Han fortalte også om dagene etter kuppet da han hadde besøkt skadde på sykehuset som hadde lagt seg ned i gaten foran stridsvognene.

Tok opp Erdogans utrenskning

I etterkant av kuppet har Erdogan utført en massiv utrensking, ikke minst i de væpnede styrkene, der blant annet Amnesty International har advart om bruk av tortur under avhør av mistenkte kuppsoldater.

Bakgrunn: Tyrkia: Nå kommer tilståelsene

– Tok du opp mulige menneskerettighetsbrudd i samtalene med Erdogan?

– Jeg har understreket at NATO forventer at de ansvarlige for kuppet får en rettsprosess som er i tråd med internasjonale konvensjoner som Tyrkia har undertegnet, sier Stoltenberg.

– Men, føler du deg trygg på at det faktisk skjer?

– Jeg har hatt flere samtaler om dette, og fått forsikringer om at rettsprosessen blir i tråd med Tyrkias forpliktelser og rettsstatens prinsipper.

OFFISIELT BILDE: Her er Stoltenberg og Erdogan på sitt offisielle bilde fra kveldens møte. Foto: NATO

Ville snakke om Gülen

Tyrkiske myndigheter hevder kuppet ble utført av den såkalte «parallelle strukturen», som skal være statsansatte som er lojale mot Erdogans tidligere nære allierte og nåværende hovedfiende, Fethullah Gülen.

Les også: Tyrkia: Gülen er farligere enn Osama bin Laden

– Erdogan tok opp Gülens bevegelse under møtet. Han er overbevist om at den står bak kuppet, og at den har en stor utstrekning.

– Hva vet egentig NATO om denne bevegelsen, som kalles «Fethullahs terrororganisasjon» (FETÖ) her i Tyrkia?

– Hvis du viser til Gülens bevegelse, så vil det være feil av meg å komme med en vurdering av det nettverket. Men, vi får etterretningsrapporter fra Tyrkia om deres syn.

– Frykter du at utrenskningene i de væpnede styrkene kan ha svekket Tyrkias kapasitet som NATO-land?

– Så store utskiftninger etter et forsøk på militærkupp vil nok ha en påvirkning på de tyrkiske styrkene, men vi har ikke sett noen tegn på at Tyrkias kapasitet til deltagelse i NATO-aksjoner er svekket.

– Luftbasen Incirlik, der USA angivelig har atomvåpen, ble påvirket av kuppet. Hvordan ser du på det?

– NATO kommenterer ikke hvor de har hvilke våpen, men jeg har snakket med NATOs øverstkommanderende, den amerikanske generalen Curtis Scaparrotti, som har forsikret at de amerikanske styrkene i Tyrkia er i en trygg og forsvarlig situasjon.

Tyrkias offensiv i Syria

Tyrkia har de siste ukene innledet en bakkeoffensiv inne i Syria, der de først rettet seg mot IS, men siden har kjempet mot kurdiske styrker. De samme kurdiske styrkene har vært allierte med USA i kampen mot IS.

Erdogan har uttalt at han ikke skiller mellom kamp mot IS og bekjempelse av de kurdiske YPG-styrkene som kjemper i Syria.

– ISIL må bekjempes, og det er bra at Tyrkia har trappet opp sin innsats. Erdogan snakket også om Tyrkias syn på kurdiske grupper som PYD, YPG og PKK.

– Men, nå kjemper jo tyrkiske styrker mot YPG-soldater, selv om de begge er allierte av USA i kampen mot IS?

– Jeg understreket behovet for at koalisjonen mot ISIL må samordne sine angrep. Dette viser jo hvor komplisert, tragisk og brutal Syria-krigen er, sier Stoltenberg.

– Jeg har også full forståelse for Tyrkias behov for å forsvare seg mot terror, og Erdogan fortalte blant annet om angrepet på bryllupet i Gaziantep nylig, fortsetter han.

Kommentar: Slik har Tyrkia snudd i spillet om Syria

Sist Stoltenberg besøkte Tyrkia, diskuterte han blant annet landets innstramming mot pressen, og understreket den gang til VG:

– NATO er grunnlagt på verdier som demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper.

Les også: Eksklusivt innblikk: Livet som NATO-sjef (krever abonnement)

Se video: På tur med NATO-Jens:

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Nato

Flere artikler

  1. Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket i Tyrkia

  2. Jagland møter Erdogan: – Mye fakta som ikke kommer frem i Norge

  3. Pluss content

    Jagland møter Erdogan: – Mye fakta som ikke kommer frem i Norge

  4. Ny film hevder Erdogan visste om kuppforsøket

  5. Tyrkisk påtalemyndighet krever 1900 års fengsel for Gülen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder