VIL HAN FORTSETTE?: Australias statsminister Malcolm Turnbull holder en siste appell for australske velgere, før valget på lørdag. Foto: AFP PHOTO / WILLIAM WEST Foto: AFP

Brexit kan avgjøre det australske valget

Både nåværende statsminister Malcolm Turnbull og motkandidat Bill Shorten bruker Brexit som ammunisjon for å vinne valget. Lørdag avgjøres det hvem som skal blir Australias neste leder.

  • Kari Mette Hole

Artikkelen er over tre år gammel

I dag går australske velgere til urnene for å stemme på om det er nåværende statsminister og leder for det konservative Liberal-partiet, Malcolm Turnbull, eller opposisjonsleder for Labor-partiet, Bill Shorten, som skal lede landet videre.

I valgkampen har de to kandidatene brukt britenes Brexit som ammunisjon mot den andre.

Turnbull, som har styrt landet siden han kuppet posisjonen fra partifellen Tony Abbott i september i fjor, bruker usikkerhetene som følge av britenes EU-exit til å styrke sin posisjon, og mener Australia går en mer stabil fremtid i møte med ham fortsatt i ledersetet.

– Sett at vi lever i en verden med store muligheter, men også store utfordringer og usikkerheter, trenger Australia nå mer enn noen gang en stabil flertalltallsregjering med en sterk økonomisk plan, sa statsministeren denne uken.

Lederen av opposisjonen, Bill Shorten, mener på sin side Brexit tvert imot er grunn til å stemme på ham.

– Mister Turnbull sier at dere skal stemme på ham bare fordi det har vært uro. Problemet er uroens natur, som vi har sett springer ut fra svakt lederskap og et splittet styre, repliserte Shorten.

Les også: Australske politikere vil si farvel til dronningen

Ved siden av Brexit har andre sentrale temaer i valgstriden dreid seg om boligpriser, skattenivå for bedrifter, korrupsjon, legaliseringen av homofile giftemål og Australias suksess med å hjelpe og hente inn båter med asylsøkere.

Vinneren av valget blir den femte statsministeren i Australia på tre år.

Meningsmålinger tett opp til valget har vist at det er svært jevnt mellom de to kandidatene, med et knapt forsprang til Turnbull. Nå gjenstår det å se om britenes flukt fra EU fører til at han får beholde statsministerstolen.

Mer om

  1. Australia
  2. Brexit
  3. Internasjonal politikk

Flere artikler

  1. Australiere må trolig vente i dager på valgresultatet

  2. Scott Morrison blir ny statsminister i Australia

  3. Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen

  4. FN om australsk asylleir: En humanitær krise

  5. Interneringsøyer, homonekt og megakirker: Dette er Australias nye statsminister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder