SPRES MED MYGG: Viruset ble først oppdaget i 1947 i en ape nær Victoriasjøen i Uganda og er oppkalt etter Zikaskogen. Foto: Mattis Sandblad VG

Første barn i Europa født med zika-misdannelser

Moren ble diagnostisert med zikaviruset i mai.

Torgeir Mortensen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det første europeiske barnet med zika-relatert mikrokefali er født i Spania, melder nyhetsbyrået AFP.

Fødselen fant sted i Barcelona mandag. Sykehuset bekrefter at omkretsen på barnets hode er mindre enn normalt, og at det har mikrokefali, en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

Barnet ble født ved keisersnitt, og både mor og barn er stabile.

Mange europeere har blitt smittet. 21 gravide kvinner fra Catalonia-området har blitt smittet av zika etter å ha besøkt Sør-Amerika og Folkehelseinstituttet fortalte i april at totalt tolv personer i Norge har testet positivt for det samme viruset. Men ingen europeiske barn har altså blitt født med zika-relatert mikrokefali før nå.

Fikk du med deg? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Tidligere er det funnet spor av zikaviruset i et abortert foster i Slovenia som hadde et alvorlig tilfelle av mikrokefali, men mandagens fødsel er første gang et barn blir født med mikrokefali i Europa.

Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.

Les mer: Disse mytene om zikaviruset skaper forvirring

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder