SØKER ETTER OVERLEVENDE: Onsdag ettermiddag samlet folk seg i havnen ved byen Rosetta i Egypt der omkomne og overlevende ble fraktet inn. Foto: Stringer AFP

450 fortsatt savnet etter at båt kantret i Middelhavet

Opptil 450 mennesker er fortsatt ikke funnet etter gårsdagens kantring utenfor kysten av Egypt. Flere hundre tusen flyktninger og migranter venter i Nord-Afrika på båttransport til Europa, sier FN.

Artikkelen er over tre år gammel

Den overfylte båten kantret i går og 43 flyktninger og migranter er bekreftet omkommet. 154 mennesker er reddet, men fortsatt er 450 savnet etter forliset utenfor Egypt.

Nyhetsbyrået AlJazeera melder at båten var overfylt og sank halvannen time etter at den forlot kysten av Egypt med kurs for Europa. Nå ligger overlevende på sykehus i byen Rosetta, lenket fast med håndjern til sykesengene.

Ombord var opptil 600 mennesker fra Egypt, Syria, Sudan og Eritrea.

Nyhetsbyrået Reuters korrespondent på stedet forteller at fiskebåter hjalp til med å frakte døde til land.

LENKET FAST: Wael Mahmoud skal i følge opplysningene til nyhetsbyrået AFP være 19 år og student fra Egypt. Han ble reddet etter forliset og bragt til sykehus der han ble lenket fast til sengen. Foto: Mohamed El-shahed AFP

Les om Europas stengte grenser: Festning Europa

Mohamed Nasrawy, en egyptisk fisker som har snakket med Reuters, sier at flere flyktninger og migranter er klare til å legge ut på havet.

– Fattigdommen de lever under, er det som pusher dem til å dra. Selvom vi ikke er europeere, blir vi tatt bedre vare på enn i vårt eget land, sier han.

Ratiba, en ung egyptisk kvinne, ventet på å få broren trygt til land.

– Jeg blir her til jeg ser Mohammed. Den 16 år gamle broren forlot den fattige landsbyen med håp om et bedre liv i Europa.

– Det var hans skjebne å reise i går og komme død tilbake i dag. De har fortsatt ikke hentet hans kropp opp av vannet, sier Ratiba til Reuters.

Frykter ny flyktningstrøm

FN har nylig varslet at en ny strøm av flyktninger og migranter kan være på vei mot Europa.

– I Libya har vi 235.000 mennesker på våre lister over mennesker som venter på transport til Europa, sa Martin Kobler til avisen Telegraph tidlig i september. Han leder FNs arbeid med å skape fred og stabilitet i det nordafrikanske landet.

Smuglere tjener enorme summer på å fraktet mennesker over havet fra et Libya i kaos.

Les også: Ett år siden Alan (3) druknet. – Folk dør fortsatt og ingen gjør noe

I følge IOM, FN-organisasjonen for migrasjon, har 206.400 mennesker krysset Middelhavet i overfylte smuglerbåter i år. Mer enn 2800 mennesker omkom på havet mellom januar og juni. Det er 1000 flere enn på samme tid i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder