David Cameron trekker seg som statsminister

Med en alvorstynget mine og en hel verdens øyne på seg, annonserte statsminister David Cameron at han går av som følge av folkets EU-nei.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I morges våknet verden til sjokknyheten: Det britiske folk har stemt for å forlate EU.

Klokken 09.15 var det en preget statsminister David Cameron som kom ut i blitsregnet utenfor statsministerboligen i Downing street 10. Der kom dagens andre store sjokkbeskjed - han går av.

– Jeg tror ikke det vil være riktig for meg å være kaptein på skuta som skal videre nå. Det er ikke en enkel beslutning å ta. Men jeg mener at nytt og ferskt lederskap er riktig, sa Cameron.

Han forlater imidlertid ikke posten sin med umiddelbar virkning, men tar sikte på at landet får ny ledelse fra oktober.

Les også: Slik blir brexit i praksis - steg for steg

Slik reagerte folk på Camerons avgang utenfor Downing street i London:

«Med hode, hjerte og sjel»

Før det har Cameron en jobb å gjøre. Etter brexiten inntraff et økonomisk jordskjelv, med børsras i Europa og britiske aksjer som kollapset. Cameron ønsker nå å forsøke å «rette opp skipet» de kommende uker og måneder, selv om han har kjempet en hard kamp for å unngå brexit.

– Jeg har alltid trodd at vi må konfrontere store avgjørelser. Det var derfor vi hadde en folkeavstemning om Skottland skulle forbli en del av Storbritannia. Det var derfor vi holdt en avstemning om EU-medlemskapet.

– Jeg har kjempet denne kampen på den eneste måten jeg kan: Med hode, hjerte og sjel. Jeg var klar i min tale på at jeg mener at Storbritannia har det bedre i EU. Men det britiske folk har tatt et klart valg.

Nyheten om at Cameron nå velger å trekke seg, kom nok overraskende på mange ettersom utenriksminister Philip Hammond tidligere fredag uttalte at Cameron ikke kom til å trekke seg.

Men mer enn 17 millioner britiske velgere har krysset av for «leave» på stemmeseddelen. 48,1 prosent, det vil si litt over 16 millioner, har stemt for å bli i EU. Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent, som er forholdsvis høyt.

Derfor er brexit viktig: Åtte konsekvenser for Norge

Selv om flere ønsket at Cameron skal gå etter nederlaget, var det også flere som vil at han skulle bli sittende. Erkerivalen Boris Johnson var en av flere som helt nylig skrev under et opprop om at uansett utfall av folkeavstemningen, ville de at Cameron skulle bli sittende. Slik blir det nå ikke.

De neste to årene blir antagelig preget av kompliserte forhandlinger i hvordan Storbritannia faktisk skal forlate EU.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder