NEKTER FOR Å STÅ BAK: Fethullah Gulen har av president Erdogan blitt beskyldt for å stå bak forsøket på militærkupp i Tyrkia. Foto: Thomas Urbain AFP

Tyrkia har formelt bedt USA pågripe Gülen

ISTANBUL (VG) Tyrkiske myndigheter har formelt bedt USA pågripe den muslimske predikanten Fethullah Gülen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Gülen anklages for å ha stått bak kuppforsøket i Tyrkia i juli. Den tyrkiske regjeringen har flere ganger tidligere krevd at Gülen, som lever i eksil i USA, må utleveres.

Men nå har Tyrkias justisdepartement formelt krevd at USA må pågripe ham for å ha «beordret og kommandert kuppforsøket», ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Les også: Tyrkia: Gülen er farligere enn Osama bin Laden

Inntil nylig drev Gülen en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Nå fjernes alle som anklages for å tilhøre hans såkalte «parallelle struktur», som nå går under den nye betegnelsen «Fethullahs terrororganisasjon» (FETÖ) her i Tyrkia.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Myndighetene i USA har bedt om å få se beviser for anklagene mot Gülen før det kan bli aktuelt å utlevere ham. Selv avviser han å ha hatt noe å gjøre med det mislykkede militærkuppet, og via sine advokater har han uttalt at han frykter for sitt liv etter å ha blitt utpekt som hovedmistenkt.

Gülen bør dømmes til to livstidsdommer og 1900 år i fengsel, mener tyrkiske påtalemyndigheter. Det tyrkiske tiltaledokumentet består av hele 2527 sider. Gülen, som i flere år har bodd i frivillig eksil i USA, er tiltalt for å ha forsøkt å ødelegge den konstitusjonelle orden ved maktbruk. Han er også tiltalt for å ha dannet og drevet en «væpnet terrorgruppe».

Over 35.000 personer er pågrepet og over 70.000 har mistet jobben i måneden som har gått siden deler av militæret forsøkte å styrte president Recep Tayyip Erdogan. Mange anklages for på en eller annen måte å stå i ledtog med Gülen.

Les også: Erdogan fortalte NATO-Jens om da han unnslapp kuppforsøket

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder