FLYKTNINGMOTTAK: Messen i München har stilt tre store haller gratis til disposisjon for å gi de tusenvis av flyktningene som har ankommet tak over hodet de første nettene i Tyskland. Foto:Michaela Rehle,Reuters

Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

MÜNCHEN (VG) Slik skal Tyskland håndtere 800.000 mennesker som vil søke om asyl.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

Over 7000 mennesker ankom også torsdag Bayerns hovedstad, med det mål å søke om beskyttelse fra Den islamske stats terror, president Assads tønnebomber, og en tilværelse i ytterste nød og elendighet.

Hittil i år har det kommet over 100.000 asylsøkere til München. Siden starten av september har det kommet mer enn 40.000 – flere enn i hele fjor til sammen.

På sentralstasjonen i München står både politi og frivillige fra humanitære organisasjoner for å ta imot menneskene, som kommer med spesielt oppsatte tog fra Salzburg i Østerrike, men også ordinære rutetog fra Wien, Passau og Budapest.

PREGET: Flere hundre flyktninger ankom i går stasjonen i München med tog fra Budapest i Ungarn. Mange var tydelig preget og medtatt. Foto:Stian Eisenträger,VG

Flyktningene er tydelig preget av den lange ferden og det de har måttet gjennomgå. Flere klarer knapt å gå, andre stirrer apatisk fremfor seg. Ved flere tilfeller kollapser utmattede og syke ved ankomst, og VG blir vitne til at to kvinner blir lagt på båre og fraktet til sykehus i ambulanse.

– Uten den fantastiske innsatsen fra hundrevis av frivillige, hadde vi ikke kunnet håndtere denne store pågangen av flyktninger, sier Hanna Hutschenreiter i Bayerns Røde Kors til VG.

Tyske myndigheter regner i år med at det vil komme 800.000 asylsøkere til landet. Hvis dette blir virkelighet, vil det altså ha kommet fire ganger flere enn i fjor.

Flyktninger tok til tårene: Møtt med applaus og sukkertøy i München

Saken fortsetter under bildet.

En ung mann fotograferer ankomsten i München med mobiltelefonen. De fleste er tydelig preget og medtatte, men flere av barna smilte og vinket til menneskemengden som hadde samlet seg rundt politisperringene der de nyankomne flyktningene ble ført ut til første registrering og helsesjekk. Foto:Stian Eisenträger,VG

Overrasket hele Europa

Finansminister Wolfgang Schäuble, fra det kristelig-konservative partiet CDU, overrasket hele Europa med hvor mye penger han plutselig kunne klaske i bordet da den tyske regjeringen i helgen vedtok å øke bevilgningene til flyktningtiltak med 6 milliarder euro – altså rundt 55 milliarder kroner – for å takle strømmen av flyktninger.

Les mer: Tyskland stopper retur av syrere

Schüble har gjort seg spesielt kjent som steinhard i forhandlingene om kriseløsninger for det gjeldstyngede Hellas, samtidig som han de siste årene måttet tåle mye kritikk for sin forsiktige økonomiske politikk på hjemmebane. Under statsbudsjett-talen denne uken kunne han imidlertid slå kraftig tilbake mot kritikerne. Med flyktningkrisen har det nemlig oppstått en situasjon som han har messet om til sitt forsvar i lang tid.

ELSKET: Den tyske avisen Die Welt skriver at finansminister Wolfgang Schäuble «aldri før har vært så elsket som i dag». Her sammen med forbundskansler Angela Merkel. Foto:Michael Kappeler,Afp

– Vår budsjettpolitikk de siste årene har nå åpnet opp et handlingsrom for oss, for å kunne reagere på uventede, prekære nye utfordringer – og uten at vi vanskjøtter våre langsiktige prioriteringer og uten å ta opp ny gjeld, sier Schäuble ifølge Die Welt, som skriver at «aldri før har finansministeren vært så elsket som i dag».

– Flyktningkrisen har regjeringens absolutte prioritet, sier konservative Schäuble ifølge storavisen.

Syriske flyktninger i Tyskland: – Vi er redde for å gå ut

Integrering

Opposisjonen roste beslutningen om mer penger til flyktningkrisen, som i hovedsak er blitt kritisert av politikere fra finansministerens eget parti.

Tilskuddet er blant annet ment til å bidra til raskere behandling av asylsøknader, og utsendelse av personer som ikke har beskyttelsesbehov. Dessuten ønsker både Tyskland og EU-sjef Jean Claude Juncker å inkludere både Tyrkia og flere land på Balkan på listen over trygge returland.

Kritikerne er imidlertid skeptiske til hvilke konsekvenser flyktningstrømmen vil få på sikt for Tyskland. Hovedutfordringene blir å skaffe nok boliger, sørge for språkopplæring, skolegang og arbeidsplasser for de som får bli. Politikere fra konservative CDU har ytret bekymring om staten er i stand til å håndtere grupper som ikke godtar det frie demokratiet, som ekstremister både til høyre og venstre, samt radikale islamister.

Angela Merkel sier at landet kommer til å bli forandret, men oppfordrer alle til å bidra til at forandringen blir til det bedre. Samtidig sier hun at staten skal slå hardt ned på all ekstremisme, med alle rettsstatens virkemidler.

MÅLET NÅDD: Også i går ankom hundrevis av syriske flyktninger München sentralstasjon. Foto:Andreas Gebert,Ap

Mellomstasjon

De som har flyktet, har en lang og farlig reise bak seg, men sentralstasjonen her i München er bare en mellomstasjon. Videre går ferden med S-bane eller buss, som tar flyktningene direkte til et av flere midlertidige mottakssentre, som ligger spredt på forskjellige deler i byen. Det største finner man i tre messehaller rett utenfor sentrum, som har kapasitet til flere tusen.

– Flyktningene er totalt utslitt og til dels traumatisert etter den farefulle reisen, så ingen andre enn hjelpepersonell og offentlige tjenestepersoner får komme inn på dette området, opplyser en presstalsperson Gabriela grosse Holthaus i Bayerns delstatsregjering til VG.

Flyktningkrisen: Merkel hylles etter regelunntak

I MÜNCHEN: I likhet med andre migranter og flyktninger ble kvinnen og barnet på bildet sendt videre til en annen tysk by kort tid etter å ha ankommet München tirsdag. Foto:Andreas Gebert,Ap

Kan komme flere tusener

På mottakene blir de nyankomne forsørget med mat og klær, og gjennomgår en grunnleggende helsekontroll. Deretter blir de fleste sendt videre til andre steder i Bayern, eller til andre delstater. Mange må imidlertid overnatte et par netter på feltsenger i en av de gigantiske messehallene. Målet er å fordele disse menneskene så fort som mulig til delstater og kommuner.

Bare i løpet av helgen alene ankom minst 20.000, men de siste dagene har antallet sunket til mellom 1500 og rundt 6000 mennesker om dagen. Delstatsmyndighetene er forberedt på at det vil komme ytterligere tusener i løpet av de kommende dagene.

Rundt 8000 av dem som har kommet til nå, er blitt tatt imot av delstaten Bayern, selv om dette er betydelig mer enn delstaten er forpliktet til gjennom den såkalte Königstein-nøkkelen. Dette er en årlig fordelingsnøkkel for asylsøkere, som beregnes ut fra de tyske delstatenes skatteinntekter og befolkningstall.

Ikke overraskende er det den mest folkerike delstaten Nordrhein-Westfalen, som også har mye industri og landets største økonomi, som er forpliktet til å ta imot flest mennesker, altså hver femte person som vil søke om beskyttelse. De rike delstatene Bayern og Baden-Württemberg i Sør-Tyskland skal ifølge fordelingsnøkkelen ta imot henholdsvis 15 og 13 prosent, mens de fattigste delstatene Mecklenburg-Vorpommern og Saarland bare må ta imot 1,2 og 2 prosent.

Avlastning

Men selv om det folkelige engasjementet her i München er stort, og de humanitære organisasjonene har fått tilstrekkelig med frivillig mannskap og forsyninger av klær og andre nødvendigheter som rekker til neste måned, er det ikke alle delstatene som er like villige til å ta imot flyktninger:

Mandag ble det enighet om at Leipzig skulle avlaste München som dreieskive for flyktningene, men tirsdag ble det plutselig igjen tatt opp til forhandling.

– München kan ikke være den eneste nasjonale dreieskiven, sier delstatspresident Christoph Hillenbrand på en pressekonferanse.

Fredag er det fremdeles ikke funnet en permanent løsning som vil avlaste München, men enkelte tog blir nå ledet forbi den bayerske hovedstaden og til andre byer rundt i Tyskland.

DONASJONER: Hundrevis av flyktninger ankommer München daglig. I «Bayernkaserne» har donasjoner til flyktninger blitt samlet inn. Her er en flyktningfamilie fra Syria fotografert i klesrommet. Foto:Christof Stache,Afp

Han sier det er spesielt viktig at andre tyske byer tar imot flyktningtog direkte fra Østerrike, og viser til hvor mye det har avlastet situasjonen i München ved at Dortmund og Neumünster tok imot hvert sitt tog.

– Uten denne avlastningen ville cirka 6000 mennesker har ankommet München mandag, sier han.

Mange måneders behandlingstid

I går dro imidlertid 43 busslaster med asylsøkere fra München, til steder rundt omkring i Tyskland der de skal få bo mens søknaden behandles. Destinasjonen ropes opp, og de som vil dra dit, får gå på bussen frivillig.

Behandlingstiden for en asylsøknad i Tyskland er for tiden mellom seks og ni måneder – minst, ifølge Bild-Zeitung.

Les også

 1. Sverige vil ikke ta imot flyktninger fra Danmark

  Sverige er ikke interessert i å ta imot de flyktningene som allerede er reist inn i Danmark, men som sier de ønsker seg…
 2. Grensepolitiet i Østerrike strammer grepet: – Vi må vinne tilbake kontrollen

  NICKELSDORF/HEGYESHALOM (VG) Her slår myndighetene i Østerrike til mot flyktninger politiet mener har brukt…
 3. Flyktningtoget i Ungarn: Vi er over 1000 mennesker i toget. Noen er syke. En kvinne er høygravid

  –Vi er mer enn tusen mennesker på toget. Noen begynner å bli syke. En kvinne er høygravid.
 4. Flyktningkrisen: Merkel hylles etter regelunntak

  Tysklands forbundskansler Angela Merkel mottar regelrette kjærlighetserklæringer på sosiale medier.
 5. Tyskland stopper retur av syrere

  Tyskland har sluttet å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland i EU, slik de har mulighet til i…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Tyskland
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

 2. Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy i München

 3. – De har veldig snille politifolk her

 4. Tyskland stopper retur av syrere

 5. Dette er tyskernes dom over Merkel etter flyktning-ja

Fra andre aviser

 1. EU planlegger leirer i Tyrkia for to millioner flyktninger

  Aftenposten
 2. Migranter i Ungarn krever å få reise videre

  Bergens Tidende
 3. Mottaksapparatet i ferd med å bli sprengt i Tyskland

  Fædrelandsvennen
 4. Tyskland vil returnere nordafrikanske flyktninger

  Bergens Tidende
 5. Tyskland gjeninnfører grensekontroll

  Aftenposten
 6. Tyskland gjeninnfører grensekontroll

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no