TRUENDE NABO: Slik ble den påståtte H-bombe-testen vist på TV i Sør-Korea, her på en jernbanestasjon i Seoul. TV-bildene skal imidlertid vise andre tester enn den som ble foretatt i natt. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE Foto: Jung Yeon-je , Afp

Norsk kjernefysiker: Dette var neppe en hydrogenbombe

Seniorforsker og kjernefysiker Halvor Kippe ved Forskningsinstitutt tviler på at nattens sprengning i Nord-Korea var av en hydrogenbombe.

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fire år gammel

Han tror heller at det dreier seg om en ordinær og enkel atombombe av den gamle typen – egentlig den samme grunnteknologien som amerikanerne brukte på slutten av 2. verdenskrig.

NEPPE H-BOMBE: Seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI ,

Les også: Dette er en H-bombe – og en ordinær atombombe

Som Nagasaki-bomben

– Testen skal ha gitt et utslag på jordskjelv-målerne på 5,1 på Richters skala. Det betyr at detonasjonen var litt kraftigere enn den forrige testen i samme område – som var målt til 5,0. Med omtrent samme dybde under bakken – noen få hundre meter – så kan vi grovt anslå sprengkraften til i overkant av 20 kilotonn. Det er typisk for et førstegenerasjons fisjonskjernevåpen – og ikke et hydrogenvåpen, sier Kippe.

Kippe mener at sprengningen i Nord-Korea i natt kan sammenlignes med kraften nettopp i Hiroshima-Nagasaki-bombene i 1945:

– Bomben som ble sluppet over Nagasaki var på om lag 21 kilotonn i sprengkraft, og var en fisjonsbombe – altså ordinær atombombe – med plutonium.

Fisjon – ikke avansert fusjon

Han mener at flere forhold peker mot at dette ikke er en avansert flertrinns hydrogenbombe, hvor effekten av bomben mangedobles:

– Fusjonsvåpen – eller hydrogenbombe – er mye mer avansert. Den korte testhistorikken – dette var fjerde test – og den lave sprengkraften gjør det svært usannsynlig at det her var snakk om en tradisjonell hydrogenbombe over flere trinn. Virkningsforsterkede våpen kan gi flere hundre kilotonn med sprengkraft, sier Kippe.

Han mener at Nord-Koreas leder Kim Jong-un likevel muligens kan ha sine ord i behold, men at det likevel bare i bunn er den gamle teknologien – altså fisjonsbombe – som er brukt:

– Selv om sprengkraften i dag ikke var overveldende, så kan det allikevel ha vært noe i Nord-Koreas påstander om hva slags våpen det var. De kaller det hydrogenbombe. Tradisjonelt mener man da svært avanserte våpen med to eller tre trinn, hvor mye av sprengkraften kommer fra såkalt fusjon. Også såkalte virkningsforsterkede – boostede – fisjonsvåpen benytter fusjon, men da til å øke virkningsgraden til fisjonsprosessen. Disse bombene er imidlertid langt mindre avansert enn de rent fusjonsbaserte H-bombene.

Bombe til rakettbruk

Seniorforskeren mener nattens test i Nord-Korea viser en så lav sprengkraft at det kan bety at de har testet et svært kompakt virkningsforsterket kjernevåpen, egnet til å monteres på en ordinære ballistiske raketter – som skytes rett opp og som går i krum bane mot målet. Disse vil ha begrenset bæreevne.

Kryssermissiler er raketter som er utstyr med vinger, og som kan styres over lange avstander i lav høyde.

– Det er lite som tyder på at Nord-Korea søker å utruste kryssermissiler eller fly med kjernevåpen. Fokuset er på ballistiske missiler avfyrt fra landmobile ramper, og i fremtiden fra ubåter, sier seniorforsker Halvor Kippe.

Internasjonal skepsis

Også internasjonale eksperter mener det neppe var en fusjonsbombe nordkoreanerne sprengte onsdag morgen:

– De seismiske dataene som er kommet, tyder på at eksplosjonen var markant under det man kan vente fra en hydrogenbombetest, sier Crispin Rovere, en atomekspert med base i Australia.

– Så foreløpig ser det ut til at de har gjennomført en vellykket kjernefysisk test, men at de har mislyktes med det andre nivået, en hydrogeneksplosjon, sier Rovere til nyhetsbyrået AFP.

Også i nabolandet Sør-Korea er det skepsis:

– Jeg tror ikke det var en hydrogenbombetest. Eksplosjonen skulle ha vært kraftigere hvis det var en hydrogenbombetest, sier Choi Kang, visepresident i den sørkoreanske tenketanken Asan Institute for Policy Studies.

– Jeg tror de later som om det er en hydrogentest fordi Kim Jong-un har nevnt det før, sier han.

Den amerikanske forsvarsanalytikeren Bruce Bennet er heller ikke overbevist.

– Hvis det var en virkelig H-bombe, ville målingen på Richters skala ha vært hundre ganger kraftigere, noe som ville betydd en styrke på rundt 7, sier han.

De seismiske rystelsene etter prøvesprengingen ble målt til 5,1. Ifølge Bennet var eksplosjonen litt mindre enn den som rammet Hiroshima i 1945. Han mener at fusjonselementet i eksplosjonen kan ha feilet totalt, eller at spaltingselementet ikke fungerte skikkelig.

Mer om

  1. Nord-Korea

Flere artikler

  1. Norsk forsker: Nord-Korea nærmere i å true amerikanske storbyer med utslettelse

  2. Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

  3. Ekspert om Kim Jong-Un: Han er hensynsløs

  4. Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

  5. Etter prøvesprengningen: Slik hevner Sør-Korea seg på Nord-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder