Mot mulig landsmøtekaos for republikanerne

John Kasichs seier i Ohio gjør at sannsynligheten øker for at ingen av kandidatene får rent flertall i den langvarige republikanske nominasjonskampen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge CNN må Donald Trump vinne rundt 60 prosent av de gjenværende delegatene for å få de 1.237 delegatene som gir ham rent flertall på Republikanernes landsmøte i Cleveland i juli.

Fikk du med deg? Clinton og Trump er nattens store vinnere

Det er svært lite sannsynlig at hovedutfordreren Ted Cruz kan klare å ta igjen eiendomsmogulens forsprang. Og selv med tirsdagens seier ligger Kasich håpløst langt bak.

Dermed kan det bli en såkalt «brokered convention» der man må forhandle seg fram til en kandidat. Det vil i så fall innebære at det blir flere runder med avstemninger der de andre kandidatenes delegater kan gå sammen for å stemme fram en annen vinner enn Trump.

USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Cruz vil ha duell med Trump

Etter tirsdagens nominasjonsvalg har Trump 621 delegater, etterfulgt av Cruz med 395 og Kasich med 138.

Marco Rubio har 168, men etter at Trump vant klart i hans hjemstat, trakk Florida-senatoren seg fra kampen om å bli partiets kandidat til presidentvalget i november.

– I morgen har alle republikanere et klart valg: Bare to kampanjer har en vei mot nominasjonen, og det er meg og Donald Trump. Ingen andre har en matematisk mulighet til å vinne, sa Cruz i sin tale.

Cruz satser nå på at han kan plukke opp Rubios velgere og at partiet samler seg bak ham som alternativet til den omstridte protestkandidaten Trump. Men også den svært konservative Cruz er svært mislikt i den etablerte delen av partiet på grunn av sin kompromissløse stil i Senatet.

Kommentar: Trump - kongen av New York

– Det kan bli bråk hvis Trump nå mister nominasjonen, spesielt fordi han har mobilisert mange nye velgere. Han leder nå med over 200 delegater på Cruz, og det blir svært krevende for Cruz å passere Trump før landsmøte, sier USA-ekspert og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen til VG.

KAMP: Donald Trump (nr. to fra venstre), Ted Cruz and John Kasich er de tre gjenværende kandidatene på republikansk side. Spørsmålet er nå om nominasjonskampen også vil fortsette under partiets landsmøte til sommeren. Her er de tre kandidatene fotografert sammen med Marco Rubio (t.v.), som trakk seg tirsdag, under en debatt i Miami i forrige uke Foto: Carlo Allegri , Reuters

Han tror det blir krevende for Trump å komme til landsmøtet med 1237 delegater som vil gi ham rent rent flertall, og at det blir ekstra vanskelig for Kasich å vinne på grunn av regelen om at man må ha vunnet minst åtte stater for å kunne få nominasjonen.

– Cruz håper å overta støtten til Rubios delegater og vinne på andre avstemning. Hvis Trump taper en andre eller tredje avstemning etter å ha hatt støtte av en stor pluralitet av delegater i første avstemning, skal man ikke utelukke at han kan komme til å stille som uavhengig kandidat, sier Tønnessen.

Kaos på landsmøtet

Sist et av partiene i USA hadde et landsmøte med konkurranse om nominasjonen, var i 1952, skriver nyhetsmagasinet Time.

Den gangen vant Adlai Stevenson den demokratiske nominasjonen etter tre avstemninger, til tross for at en annen kandidat hadde flere delegater da landsmøtet startet. Men det var i en tid da forhandlinger på bakrommet mellom partitopper var både vanligere og mer akseptert enn nå.

Hvis verken Trump eller Cruz får rent flertall, vil republikanerne stå overfor et vanskelig dilemma om hva som er mest skadelig for partiet. Skal de ta avstand fra Trump, eller omfavne ham som partiets sannsynlige kandidat?

Kasich sa i sin seierstale tirsdag at han er klar til å kjempe helt fram til landsmøtet.

– Vi skal gå hele veien til Cleveland og sikre den republikanske nominasjonen, sa guvernøren til vill jubel fra salen.

Vanskelige valg

Mange republikanere frykter at partiet kan rakne i sammenføyningene om Trump blir nominert, og at et Trump-kandidatur vil føre til at partiet mister kontrollen over både Representantenes hus og Senatet.

Samtidig blir det vanskelig å legitimere en annen kandidat hvis Trump faktisk får flest stemmer i nominasjonsvalgene og -møtene.

– Hvordan kan du nekte å gi nominasjonen til noen som har vunnet rundt om i hele landet, sa den tidligere Obama-strategen og demokraten David Axelrod i CNNs studio tirsdag.

De neste delstatene ut på republikansk side er Arizona og Utah 22. mars og Wisconsin 5. april. I Arizona og Wisconsin vil vinneren av nominasjonsvalgene ta samtlige av delstatenes 58 og 42 delegater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder