STORE ØDELEGGELSER: En syrisk gutt sykler her gjennom gamlebyen i Homs torsdag.

STORE ØDELEGGELSER: En syrisk gutt sykler her gjennom gamlebyen i Homs torsdag. Foto: Hassan Ammar , Ap

Historisk våpenhvile har trådt i kraft i Syria

Kamphandlingene ser i stor grad ut til å stanset etter at den midlertidige våpenhvilen trådte i kraft natt til lørdag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– I Damaskus og på landsbygda rundt. For første gang på flere år er det roen som råder, sier direktør Rami Abdulrahman i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge gruppen har kamphandlingene over mesteparten av det vestlige Syria stanset opp.

– I Latakia, rolig. Og på luftbasen i Hmeimim er det ingen flyaktivitet, sier Abdulrahman. De to stedene brukes som baser for de russiske krigsflyene.

Bakgrunn: Partene i Syria aksepterer våpenhvile

– La oss håpe det virker

Det meldes likevel om enkelte isolerte skytehendelser.

OPTIMIST: FNs spesialutsending for Syria Staffan de Mistura. Foto: Pierre Albouy , Reuters

I den nordlige byen Aleppo ble det hørt noen skuddsalver like etter at våpenhvilen trådte i kraft rundt midnatt, og det ble hørt noen eksplosjoner i Homs-provinsen i nord, men det er ikke kjent hva dette skyldes, ifølge SOHR.

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, sier at de har fått rapporter om hendelser i Damaskus og Deraa i løpet av de første minuttene etter at våpenhvilen trådte i kraft, men at disse byene deretter raskt kom til ro.

– La oss håpe at dette virker, for det er oppriktig talt den beste muligheten vi kan forestille oss at det syriske folket har hatt de siste fem årene til å oppleve noe bedre og forhåpentligvis noe som ligner fred, sier han.

Mistura sier at enhver maktbruk i Syria må være proporsjonal og en siste utvei dersom det skulle oppstå kamphandlinger under våpenhvilen.

Les også: Svensk jente sendte desperate SMS-er fra IS-område

Nye møter

Den midlertidige våpenhvilen er forhandlet frem av Russland og USA. Syrias president Bashar al-Assad, den kurdiske YPG-militsen og opposisjonsalliansen HNC har alle sagt at de vil respektere avtalen i to uker.

Den omfatter ikke ekstremistgruppen IS eller den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, og USA og Russland har varslet at angrepene mot disse gruppene vil fortsette i uforminsket styrke.

Fredag ble det klart at fredsforhandlingene mellom de stridende partene skal gjenopptas 7. mars. En forutsetning er at våpenhvilen holder, og at humanitær hjelp kommer fram.

For litt over tre uker siden måtte den første samtalerunden avbrytes, og Mistura har oppfordret alle landene som er med i den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) om å forberede seg mer slik at den kommende samtalerunden kan ha håp om å lykkes.

Jens Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

Brende fornøyd

Norges utenriksminister Børge Brende (H) er glad for at våpenhvilen, som også er forankret i FNs sikkerhetsråd, nå er innledet.

– Det er med stor glede og tilfredshet jeg hilser velkommen det enstemmige vedtaket i FNs sikkerhetsråd om stans i kamphandlingene over hele Syria fra midnatt. Dette er et etterlengtet vedtak som kan bidra til å bane veien for en varig våpenhvile og en politisk løsning på denne fem år lange konflikten, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder