FØLGER MED: Her overvåker en politimann området rundt Eiffeltårnet for to dager siden. Fransk og belgisk politi har de siste dagene deltatt i to aksjoner mot mistenkte terrorister i den franske og den belgiske hovedstaden Foto: AFP ,

Fire terrormistenkte tatt i Paris –
To mistenkte på flukt i Brussel

Hele fire personer er arrestert i en større politiaksjon i Paris. De er mistenkt for å ha planlagt terroraksjoner mot franske mål sier landets innenriksminister.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fransk politi pågrep onsdag tre menn og en kvinne og mistenker at en av dem planla en terroraksjon.

– Vi har informasjon om en person som kan tyde på at han planla voldshandlinger i Frankrike, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve.

– Denne personen ble pågrepet i dag morges, sammen med andre som hadde tilknytning til ham, sier han.

Les: Belgisk politi varslet om Paris-angrepere men henla saken

Ifølge Cazeneuve mistenkes hovedmannen for å ha bånd til den ytterliggående islamistgruppen IS i Syria, men han advarer folk mot å trekke forhastede konklusjoner om et nært forestående terrorangrep.

Ifølge den franske TV-stasjonen TF1 ble det funnet ammunisjon til et automatgevær i forbindelse med pågripelsen av en av de fire. Dette avviser politikilder som AFP har vært i kontakt med.

Den franske innenriksministeren sier ifølge BBC at det er for tidlig å konkludere med at en terroraksjon var nært forestående. Han har tidligere sagt at de har avverget flere terrorangrep tilsvarende det som skjedde i Paris den 13. november.

To på flukt i Belgia

Ifølge statsadvokatembetet i Paris har politiet også beslaglagt datamaskiner som nå vil bli analysert.

DAGEN DERPÅ: Her går en maskert belgisk politimann inn i huset hvor skuddvekslingen som kostet en person livet, skjedde tirsdag. Foto: AFP

Arrestasjonene skjer bare en dag etter at fransk politi deltok i en aksjon sammen med belgiske kollegaer i en aksjon i Brussel. Denne endte med skuddvekslinger der fire politifolk ble såret i skuddvekslingen, og en person i leiligheten ble deretter drept av en skarpskytter fra belgisk politi. Politifolkene skal allerede ha blitt utskrevet fra sykehuset.

To personer er fremdeles på frifot sier påtalemyndighetens talsmann Thierry Werts til nyhetsbyrået AFP.

– To ukjente personer som antageligvis var i huset flyktet og blir jaktet på, sa han ifølge nyhetsbyrået.

Landet opprettholder derfor den nest høyeste terrortruslen som forteller at myndighetene vurderer faren for nye terrorangrep som stor.

Den drepte var Mohamed Belkaid, en 35 år gammel mann fra Algerie som oppholdt seg ulovlig i Belgia. Han ble funnet med et IS-flagg, en Kalasjnikov-rifle og en bok som inneholder «ekstremistlitteratur», opplyste påtalemyndighetens talsmann på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Onsdag kveld ble det ifølge den belgiske avisen Le Soir gjennomført søk på annet sted i Brussel. Her ble en Kalasjnikov-rifle og svarte klær funnet i nærheten av en bygning. Det bekrefter belgiske påtalemyndigheter til avisen.

Terrorekspert: De mistenkte virker profesjonelle

Terroreksperten Hans Brun ved Kings College i London mener mye tyder på at gjerningsmennene er profesjonelle og godt organiserte.

– Ut fra den informasjonen som foreligger så virker det som om disse personene er klare for å benytte seg av dødelig vold. Det er urovekkende og et tegn på at de er godt motiverte, sier Brun til Dagens Nyheter.

At to personer har lyktes i å komme seg vekk fra huset tolker den svenske terroreksperten som om de hadde en planlagt fluktrute. Ifølge terrorforskeren virker det imidlertid ikke som om belgisk politi har vært like forberedt på den situasjonen som møtte dem.

– Jeg reagerer på at de sender politi ditt uten forsterkninger. Enten har man hatt mange tips å sjekke ut eller så har de slurvet på rutinene. Det er lett å være kritisk på avstand, men det er et problem når slikt som dette skjer, sier han til den svenske avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder