BLE FLYTTET: I et sammarbeid mellom UD og kongolesiske myndigheter ble det bestemt at French skulle flyttes til et større soningskompleks. Her er den dømte nordmannen sammen med sin forsvarer Hans Marius Graasvold. Foto:Endre Alsaker-Nøstdahl,

Spillet som fikk French ut av fengselet

UD og kongolesiske myndigheter fikk i all hemmelighet flyttet Joshua French ut av Ndolo-fengselet på grunn av hans akutte helsesituasjon. Etter å ha blitt pågrepet på åpen gate, er han nå tilbake.

Artikkelen er over fem år gammel

I går ble det kjent at French de siste månedene har fått sone utenfor N'dolo-fengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa, og at han forsvant derfra – åpenbart i et ubevoktet øyeblikk. French ble igjen pågrepet av kongolesiske myndigheter søndag 3. august.

Moren til Joshua French, Kari Hilde French, opplyser følgende på sin blogg om hendelsen: «I dag har det kommet frem i mediene at Joshua har blitt tatt på «rømmen». Jeg vet ikke om det er det rette ordet for det som har skjedd. Han har sittet som fange i en bolig utenfor fengselet en tid. Vaktene fra N'dolo-fengselet har ikke vært påpasselige nok og han tok seg en tur. Joshua har ikke vært ute i frisk luft eller fått sol på kroppen i flere måneder. Ifølge det jeg fikk vite i dag, så ble han ikke funnet i nærheten av elven, men i selve byen.»

Om flyttingen ut av fengselet sier forsvarer Graasvold følgende:

– Kai Eide var sammen med utenriksdepartementet en sterk kraft i forhandlingene fra norsk side. Flytting av French er et resultat av det arbeidet han og UD la ned på vegne av French.

Ble flyttet på grunn av helsetilstanden

Nordmannen ble flyttet fra N'dolo-fengslet til en større bolig i mars i år. Dette var en ordning som UD presset gjennom på grunn av Frenchs akutte helsesituasjon.

I det overfylte fengslet, hvor French har sittet i fem år, ble nordmannens helsetilstand raskt dårligere etter Tjostolv Moland-rettssaken i januar.

Graasvold sier til VG at kongolesiske myndigheter, som først ikke ønsket å samarbeide om flyttingen av French, til slutt gikk med på å bedre soningsforholdene.

– På et tidspunkt gikk det opp for myndighetene i Kongo at French var alvorlig syk. De skjønte at det ikke var forsvarlig å holde han på N'dolo-fengselet. Jeg kan ikke kommentere hvem konkret som var driverne bak dette på kongolesisk side, sier Graasvold.

– Hvem betalte for dette?

– Det vet jeg ikke, men jeg har ingen grunn til å tro at norske myndigheter måtte betale. Jeg tar det for gitt at kongolesiske myndigheter, som holder han fengslet, tar regningen. Det er ikke vanlig at norske myndigheter betaler for soningen til fanger som sitter i utlandet, sier Graasvold.

Holdt ordningen hemmelig

BESØKER HAN I FENGSLET: Moren til French, Kari Hilde French, besøker sønnen hver dag i fengslet. Hun er bekymret for helsen hans. Foto:Helge Mikalsen,

– Joshua French har i de seneste månedene sonet på et annet sted enn N'dolo-fengselet på grunn av sin helsetilstand, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til VG.

French er fire ganger dødsdømt. Senest i februar i år ble han dømt for drapet på sin kamerat Tjostolv Moland.

Etter at avtalen om French-flyttingen var i boks, mente den norske advokaten og UD at det var best at denne ordningen ikke ble kjent. Flyttingen har ikke blitt omtalt i media tidligere.

– Hovedgrunnen var at det kunne bli negativ omtale, og snakk om forskjellsbehandling, som kunne gå utover behandlingen French fikk. Det ville jeg ikke ta risikoen på, sier Graasvold.

Et «sterkt trykk» fra Norge

Advokaten forteller at endringen i soningsforholdene til French ble gjennomført etter «sterkt trykk» fra Norge. Selv var han ikke direkte involvert i samtalene på den tiden.

Søndag 3. august ble French pågrepet på åpen gate. Ifølge Graasvold er ikke French i stand til å planlegge et rømningsforsøk. Han mener derfor det er mer sannsynlig at han tok sjansen på en desperat flukt.

French sine pårørende frykter nå for hans helse.

– Jeg og UD jobber nå med å prøve å få han tilbake til det huset han har sonet i, slik at han kan komme seg og bli bedre. Det har vært veldig bra for han å bli flyttet ut av fengselet, sier Graasvold.

UD bekrefter nå at French er overført tilbake til N'dolo-fengselet. Det er uklart om han vil kunne få gjenoppta soningen i den tilpassede leiligheten.

– Vil det at soningsforholdene ikke er hemmelige lenger resultere i at French ikke kan flytte tilbake til leiligheten?

– Det kan jeg ikke bekrefte eller avkrefte nå. Så langt har jeg formidlet til UD at vi må opprettholde en konstruktiv kontakt med kongoleserne, og avdramatiserer det som nå har skjedd. Vi må få til en dialog igjen, sier Graasvold.

Det har ikke lyktes VG å få en kommentar på disse påstandene fra UD eller Kai Eide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder