STEINTØFF: Etter noen dager i Tyrkia kan innvandringsminister Sylvi Listhaug komme til å bli enda hardere i klypa overfor flyktninger. Foto: Harald Henden , VG

Listhaug advarer Europa: Flyktningstrømmen blir større enn i fjor

ANKARA (VG) Sylvi Listhaug (Frp) venter over en million flyktninger til Europa i år, men vil fortsatt ikke ha dem til Norge.

 • Harald Berg Sævereid
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette har vært noen utrolig lærerike dager. Jeg er svært fornøyd med at vi valgte å dra til Tyrkia, som jo sitter med nøkkelen til å kunne stanse flommen av flyktninger til Europa. Jeg har fått en dypere forståelse av problematikken, sier innvandrings- og integreringsministeren til VG.

I Tyrkia har hun lært seg å synes synd på syriske flyktninger. Det er over tre millioner av dem der. Hun har satt seg ned og pratet med flere, lyttet og forklart hvordan norske asylregler er.

Les også: Syrisk familie med autistisk datter kan bli sendt tilbake til Russland: – Vi er livredde

Mer bestemt på å hjelpe der

Hun har trasket rundt i flyktningeleiren bare noen mil fra grensen til Syria, der borgerkrigen raser – og hvor Assad-regimet og terrorbevegelsen IS jager befolkningen på flukt.

Fremskrittspartiets oppadstigende stjerne har fått et intensivkurs i tragiske skjebner, fortvilte mennesker, fattige familier og barn som ikke får gå på skole. Hun sier hun vil hjelpe dem, men er enda mer bestemt på at de ikke skal komme til Norge.

– Det er ingen tvil om at vi hjelper flyktningene fra Syria best her i Tyrkia. Og med vi mener jeg hele det internasjonale samfunnet, noe jeg håper Giverlandsmøtet i London om to uker tar innover seg, sier Listhaug.

Hun bøyer seg engasjert fram over bordet i den norske ambassadørens residens i den tyrkiske hovedstaden, Ankara. Hun har en melding til alle som tror at krisen er over, bare fordi strømmen av asylsøkere til Norge er redusert:

BESØK I LEIREN: Innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug og følget hennes tilbrakte flere timer i flyktningeleiren, Nizip1. En av de 25 flyktningeleirene som er etablert i ti tyrkiske byer. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: ,

Les også: Sultestreiker etter ny Storskog-aksjon

Alarmklokker

– Her der det bare å sette alarmklokkene på ringing. Nå har jeg nettopp snakket med representanter for tyrkiske myndigheter og FNs Høykommissær for Flyktninger, den britiske ambassadøren, EU-representanter og folk i frivillige organisasjoner. Det er ventet at strømmen av flyktninger gjennom Tyrkia vil øke dramatisk utover våren.

– Trolig vil over en million mennesker banke på døren til Europa. Det kommer over en million flyktninger i år. Flere enn i fjor, da det kom ca. en million, sier Sylvi Listhaug.

Omtrent 5000 syriske flyktninger holder hus i Niztip1-leiren utenfor Gaziantep. Da den norske innvandringsministeren fikk høre at dette koster tyrkiske myndigheter mellom 25 og 30 kroner pr. flyktning pr. dag, var det en gledens dag for politikeren fra Sjøholt på Sunnmøre.

– Det er helt åpenbart at pengene blir bedre anvendt ved å bidra til å hjelpe flyktningene i nærområdene. Og det er bekymringsfullt at det nå meldes om en nærmest eksplosjonsartet økning av enslige mindreårige flyktninger som kommer til Norge. Det er ikke mulig for oss å kunne imøtekomme de forventningene de har til å kunne få bosette seg i vårt land, sier hun.

Les også: Rekordmange utlendinger uttransportert i fjor

Tar det på strak arm

MEDFØLELSE: - Det er umulig for oss å sette oss inn i disse menneskenes fortvilte situasjon, sier Sylvi Listhaug om sitt møte med syriske flyktninger.Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: ,

Politikeren Sylvi Listhaug har tatt et langt steg fra å være en famlende ungdomspolitiker i hjemkommunen, til hun nå blir kjørt rundt i limousine og må prate og diskutere på utenlandsk. Hun ser ut til å ta det på strak arm.

– Jeg elsker utfordringer og har ingen frykt for å dumme meg ut. Det er slikt man lærer av og blir bedre av, sier hun.

– Husk jeg har hatt flere opphold i USA, har jobbet i Kongressen i Washington D.C., og har reist mye rundt i landet. USA er spennende, selv om amerikanske politikk vanskelig lar seg sammenlikne med norske politiske forhold. Men det finnes ikke noe bedre enn å kjøre bil i Amerika, og høre Country-musikken dundre ut av høyttalerne.

– Politikeren som for noen år siden var helsebyråd i Oslo, og som fylte NRK-Østlandssendingen med et sinne og en ubehøvlet arroganse overfor en hver politisk motstander. Hvor ble det av henne?

Sylvi Listhaug ler høyt.

Les også: Bodde 24 år på mottak - nå er han død

Dempet seg

– Det skal jeg fortelle deg. Hun fikk høre av mange hun ikke måtte la engasjementet løpe av med seg. At hun ikke måtte være så sint, og at det ikke gjorde noe at hun var engasjert, men at engasjementet måtte være mer dempet og bli servert med et smil. Jeg er interessert i hele tiden å lære, om politikk selvsagt, men også om hvordan jeg blir oppfattet av andre. Og jeg lærte mye om litt av hvert da jeg jobbet i First House, sier innvandringsministeren.

– Du brukte uttrykket, «alt henger sammen med alt», her om dagen. Vil det si at den tidligere Arbeiderpartilederen, statsministeren og landsmoderen, Gro Harlem Brundtland er et politisk forbilde?

– Jeg vil ikke si det slik. Men jeg vokste opp med Gro- og Kåre-debattene. Da satt jeg sammen med farmoren min og fulgte med. Gro Harlem Brundtland var jo en foregangskvinne, den første kvinnelige statsministeren, en jeg har respekt for. Men jeg håper jeg er i stand til å uttrykke meg enklere og tydeligere enn det hun gjør.

Les også: UDI kuttet støtte til kurs som skulle forebygge seksuelle overgrep

Mye borte hjemmefra

Det er ikke bare økende flyktningestrøm som bekymrer henne. Da hun leste hva datteren til Kaci Kullmann Five skrev om hvordan det opplevdes å ha en mor som var så mye, og ofte borte hjemmefra, stakk det litt i samvittigheten.

– Jeg prøver å holde helgene rene, men det er klart at man bekymrer seg for hvordan det kan bli nårbarna blir eldre. I dag er de fem og syv år, og har en oppofrende far, så det går greit, sier hun.

Sterkeste står den som er alene, vil kunne passe på Sylvi Listhaug i mange sammenhenger.

– Det er riktig at jeg trives godt når det stormer og at jeg liker å bli karakterisert en som har sine meninger mot og ikke bøyer av. Og jeg elsker å debattere.

Les også

 1. Listhaug om selvmordsbomben i Istanbul: – Angrep kan skje hvor
  som helst, når som helst

  IZMIR (VG) Ti personer ble drept og 15 skadet i et selvmordsangrep i Istanbul tirsdag formiddag.
 2. Sylvi Listhaug møtte syriske flyktningbarn - vil ikke ha dem til Norge

  GAZIANTEP (VG) I møte med syriske flyktningbarn mener Sylvi Listhaug at hun har fått bevisene hun trenger i den norske…
 3. – Asylinnstramming vil ikke gi flere flyktninger

  Det nye regelverket for asylsøkere vil ikke føre til en ny flyktningbølge, men heller en reduksjon i…
 4. Erna forsvarer Listhaugs utskjelte oppholdskrav

  De knallharde kravene for å få permanent opphold i Norge, møter motstand hos KrF og Venstre.
 5. Sylvi Listhaug: – Takk Gud for at broren min overlevde monsterbølgen

  Statsråd Sylvi Listhaug (38) takker høyere makter for at broren hennes kom uskadet fra brottsjøen som tok liv…

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Sylvi Listhaug møtte syriske flyktningbarn - vil ikke ha dem til Norge

 2. Hvor er du nå, Sylvi Listhaug?

 3. Frp-Listhaug om asyl-slakten: – Kritikken går ikke inn på meg

 4. Listhaug om selvmordsbomben i Istanbul: – Angrep kan skje hvor
  som helst, når som helst

 5. Listhaug danker ut Jensen i måling

Fra andre aviser

 1. Listhaug i Tyrkia: - Overbevist om at hjelp i nærområdene er det rette

  Aftenposten
 2. Syria-flyktninger til Listhaug: – Vi vil jobbe, ikke bare motta hjelp

  Aftenposten
 3. Her møter Listhaug den tyrkiske kystvakten

  Aftenposten
 4. Teatersjefen mener Listhaug slår politisk mynt på å bygge opp fordommer

  Fædrelandsvennen
 5. Regjeringen vil gi færre flyktningstatus

  Fædrelandsvennen
 6. Regjeringen vil gi færre flyktningstatus - NOAS reagerer

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder