Kritiserte Trumps plan for massedeportering

Carson: – Folk som kjenner meg vet at jeg er ærlig

MILWAUKEE (VG) Presidentkandidatene John Kasich og Donald Trump havnet i tottene på hverandre i nattens TV-debatt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den amerikanske økonomien og hvordan kandidatene skal få den til å vokse dersom de blir USAs neste president var et av de mest sentrale temaene i republikanernes fjerde debatt i Milwaukee i natt.

Det var likevel spørsmålet om ulovlig innvandring som skapte mest temperatur.

– Kom an folkens. Alle vet at man ikke kan plukke dem ut og sende dem over grensen. Tenk på familiene. Tenk på barna som ville bli deportert i Trumps plan. Det er et toskete argument, ikke et voksent argument. Det gir ingen mening, hamret Ohio-guvernør John Kasich løs mot Donald Trump.

Trump hadde i minuttene før hyllet den nylige opprettholdelsen av en forføyning mot president Barack Obamas initiativ for å beskytte opp mot fem millioner ulovlige innvandrere mot å bli kastet ut av USA.

– Jeg ble så glad da jeg så det. De må ut, sa Trump - og fikk Kasich til å koke over.

Stor oversikt over USAs presidentkandidater

Vil deportere 11 millioner personer

Deretter ble det en ordkrig om hvem som skulle få ordet - som til slutt havnet hos Jeb Bush.

SAMLET SEG: Ohio-guvernør John Kasich (t.v) og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (t.h) argumenterte mot Trumps deporteringsplan. Foto: Joshua Lott , Afp

– Å deportere 11 millioner personer er umulig og er ikke i tråd med amerikanske verdier. Det vil rive samfunn i stykker. Akkurat nå tar de high fives i Clinton-kampanjen når de hører dette, sa Bush om krangelen som igjen illustrerer splittelsen i Det republikanske partiet.

I tillegg til å ville bygge en mur på Mexico-grensen (og tvinge mexicanerne å betale), planlegger Trump også å deportere 11 millioner innvandrere som i dag oppholder seg ulovlig i USA.

Jeb Bush ble tidlig i løpet utropt som forhåndsfavoritten til å bli partiets nominerte presidentkandidat, men har skuffet stort. Han gjør det dårlig på meningsmålingene og har måttet kutte i lønninger og stillinger i kampanjestaben. I forrige TV-debatt ble han vurdert som en av debattens tapere, men i nattens debatt slo han tilbake med mange replikker som høstet applaus blant publikum.

Feltet var splittet når det kom til utenrikspolitikk og hvordan man skal takle IS og Russland. Trump ville at USA skulle holde seg mer unna konfrontasjoner og sa:

– Dersom Putin vil dra og banke livskiten ut av IS, så er jeg helt og holdent med på det.

Da tok Jeb Bush ordet og anklaget Trump for å misforstå hvordan både IS' og Putins syn på verden.

– Det er som et brettspill. Det er som å spille monopol, og det er ikke sånn verden fungerer.

Jeb Bush til VG: – Lenge leve Norge

Vil ikke heve minstelønn

Spørsmålet om heving av minstelønnen var et tidlig tema, der Donald Trump, Ben Carson og Marco Rubio alle kunngjorde at de ikke ønsker å heve.

– Det vil resultere i at mennesker blir dyrere i drift enn maskiner, sa Rubio.

Carson hevdet at ved å heve minstelønnen ville det ramme det afroafrikanske samfunnet hardt.

– Hver gang vi hever minstelønnen, øker antallet arbeidsledige. Dette er særlig et problem i det afroafrikanske samfunnet. Bare 19,8 prosent av svarte tenåringer har en jobb. De leter etter en, og det er på grunn av de høye lønningene.

Utenfor Milwaukee Theatre demonstrerte flere for nettopp å heve minstelønnen nasjonalt til 15 dollar i timen (cirka 127 kroner).

Den siste uken har Ben Carson, som leder på meningsmålingene, fått mye oppmerksomhet blant annet etter at Politico anklaget ham for fabrikkering av en historie om stipend ved USAs krigsskole da han var 17 år.

– Takk for at du ikke spør meg hva jeg sa i 10. klasse. Jeg setter pris på det, spøkte Carson da temaet ble tatt opp.

– Jeg har ikke noe problem med å bli undersøkt. Det jeg har problem med er å bli løyet om og at det deretter blir satt ut som sannheten.

– Folk som kjenner meg vet at jeg er ærlig, fortsatte Carson.

HJELPER DATTEREN: Lori Levis datter har laget 2000 buttons med bilder av de republikanske presidentkandidatene som moren solgte utenfor debatten i natt. Inntekten går til collegeutdannelse. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Trump selger best

VG er tilstede i Milwaukee og snakket med tilhørere før de gikk inn i teateret hvor debatten ble holdt. Langs køen med mennesker som ventet på å bli sluppet inn, gikk Lori Levi fra Michigan frem og tilbake med en plate fylt med buttons med bilde av de republikanske kandidatene.

– Trump selger best. Helt klart. Carson og Cruz selger også bra, sier hun og legger til at det er datteren hennes som har laget button-ene, rundt 2000 stykker, til inntekt for collegeutdannelsen sin.

Fremst i køen stod Bob Obma og hans norskættede kone Patty. Deres favoritt er Florida-senatoren Marco Rubio.

– Vi liker han på grunn av de gode ideene hans, sier Patty Obma til VG.

– Jeg ønsker fred og velstand, sier hennes ektemann om hvorfor han støtter Rubio.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder