KRISEMØTE: MFrankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian på vei til et krisemøte i presidentpalasset i Paris søndag. Han ber nå EU-landene om hjelp til å svare på terrorangrepene. Foto: AFP Foto: ,

Frankrike ber om militærhjelp mot IS

Erna Solberg: Norge har ikke vurdert å øke det militære bidraget

Frankrike ber medlemslandene i EU om militær hjelp i kampen mot terrorgruppen IS i Syria og Irak.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser forsvarsminister Jean-Yves Le Drian, melder NTB.

– Frankrike kan ikke opptre alene på denne arenaen, sa Le Drian i et møte med europeiske kolleger i Brussel tirsdag formiddag.

Han opplyser at Frankrike begjærer EU om å aktivere sikkerhetsgarantiene. Dette er et punkt som inngår i EU-avtaleverket der medlemsland kan be om hjelp når de blir angrepet.

President Francois Hollande slo mandag fast at Frankrike nå er i krig.

- Terrorisme vil ikke ødelegge Republikken. Rebublikken vil knuse terrorismen, sa Hollande i en tale i parlamentet.

- NATO står samlet

Statsminister Erna Solberg sier det foreløpig ikke er vurdert å øke det norske bidraget i kampen mot IS.

– Vi har heller ikke fått noen henvendelser om det, sier Solberg til VG.

Se VG-spesialer: Dette er ofrene for Paris-terroren || Terrorangrepene i Paris minutt for minutt

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa mandag at NATO-landene står samlet og er klare til å slå tilbake mot ethvert angrep lik det Paris opplevde fredag kveld.

– Hele alliansen står sammen med Frankrike i sorg og solidaritet. Vi er – mer enn noengang – klare til å møte og slå tilbake truselen fra terrorisme og ekstremisme, Stoltenberg i en kort appell etter minnestunden.

Men Stoltenberg ga ingen signaler om hvorvidt NATO som allianse skal dypere inn i kampen mot IS i Syria eller Irak. Stoltenberg varslet heller ingen andre tiltak fra alliansens side.

Avventende

Utenrikskomiteens leder Antti Kaikkonen i den finske nasjonalforsamlingen slår fast at landet ikke uten videre kan hjelpe Frankrike.

– Først må vi se på hva Frankrike ønsker seg av EUs medlemsland og av Finland. Etter det er det regjeringen som skal vurdere situasjonen. Jeg antar at den utenriks- og sikkerhetspolitiske komiteen er den første instansen som må se på dette, sier Kaikkonen.

Han ser for seg at en eventuell hjelp fra Finland kan dreie seg om politibistand, etterretning og humanitær hjelp.

– Finlands lovverk setter en del begrensninger for hvordan hjelpen kan se ut. Vi kan for eksempel ikke sende soldater til Frankrike, sier Kaikkonen.

Bombet IS-mål

I Syria ble IS' viktigste by Raqqa igjen bombet av franske kampfly natt til tirsdag. Ti fly slapp til sammen 16 bomber, opplyser det franske forsvarsdepartementet.

Et kommandosenter og en treningsleir skal ha blitt ødelagt i angrepene, som var koordinert med USAs styrker i området, melder NTB.

President François Hollande skal neste uke besøke Washington og Moskva for å diskutere kampen mot IS med Barack Obama og Vladimir Putin. Begge presidentene har det siste døgnet lovet å trappe opp kampen mot ekstremistgruppa.

Strengere kontroller

Regjeringen i Frankrike ber samtidig det statlige togselskapet SNCF om å vurdere å innføre samme sikkerhetskontroller som ved flyplasser på landets togstasjoner.

Bli opplyst: Derfor blir Paris angrepet

Økologiminister Ségolène Royal, som også har ansvar for transport, ønsker seg metalldetektorer ved togstasjonene.

– Jeg har bedt SNCF om å se på muligheten for å innføre disse tiltakene, slik at det er samme type kontroller som det er for å gå om bord i et fly, sier Royal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder