OMKOM: Alan Kurdi (3) og storebroren Galip Kurdi (5) var på vei sammen med moren og faren sin til Canada. Men så langt kom de aldri. Foto: TWITTER: MAJID FREEMAN ,

Fire syrere pågrepet etter at treåring druknet

Tyrkias statsminister: Har gjort Middelhavet til en gravplass

Tyrkisk politi har pågrepet fire syrere som er mistenkt for menneskesmugling etter at en syrisk treåring druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, ifølge tyrkiske medier.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bilder av den lille kroppen som lå livløs med ansiktet ned i sanden har gått viralt etter at han ble skylt i land på i den tyrkiske feriebyen Bodrum.

Alan Kurdi (3) ble for mange selve symbolet på den tragiske flyktningkrisen som utspiller seg i Europa.

Torsdag kom meldingen om at fire syrere er pågrepet og mistenkt for menneskesmugling i forbindelse med drukningen av den syriske gutten.

Blant de fire er båtens kaptein, melder nyhetsbyrået Dogan. De ble pågrepet onsdag kveld og satt fortsatt i avhør torsdag.

Elleve personer druknet da båten de satt i, kantret mens den var på vei til Kos.

Grafikk: Disse landene tar imot flest flyktninger

DRUKNET PÅ FLUKT: Her blir den tre år gamle gutten - en syrisk flyktning - båret bort av tyrkisk militærpoliti-personell. Gutten ble funnet ved Bodrum i Tyrkia. Foto: , Reuters

Var på vei til Canada

Både treåringens fem år gamle bror og mor var blant de omkomne – de var alle på vei til Canada, ifølge den kanadiske avisen National Post.

Familien ville ta seg over til Canada fra Tyrkia, hvor de allerede hadde slektninger, men så langt kom de aldri. På vei til den greske øya Kos gikk båten med åtte mennesker rundt.

BRØDRE: Alan Kurdi (3) og storebroren Galip Kurdi (5) var på vei sammen med moren og faren sin til Canada. Foto: TWITTER MAJID FREEMAN ,

Treåringens tante, som emigrerte til Canada for mer enn 20 år siden, forteller at faren forgjeves forsøkte å redde familien sin.

– Han klarte seg, mens konen hans gjorde det det ikke. Det er en grusom historie han forteller om hvordan han forsøkte å svømme fra det ene familiemedlemmet til det andre.

Ifølge tanten til Alan er det eneste han nå vil er å reise hjem til Kobani for å begrave sin kone og sine to små sønner.

Utrolige bilder: Se virkeligheten syrerne flykter fra

Gir penger etter bilde av død treåring

Europas eneste private redningstjeneste for migranter og flyktninger opplever at det strømmer inn pengegaver som følge av bildet av en druknet syrisk treåring.

Den Malta-baserte organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS) opplyste torsdag at den har fått inn 15 ganger så mye penger det siste døgnet sammenlignet med tidligere.

Siden onsdag morgen er det kommet inn over 200.000 euro (1,9 millioner kroner) fra i alt 2.500 personer.

MOAS har reddet over 11.000 migranter og flyktninger i Middelhavet etter at redningsaksjonene begynte for et år siden. Onsdag ble 332 personer plukket opp av organisasjonens båter.

Flyktningkrisen 2015: Slik reiser de

ALENE: Abdullah Kurdi (40) tok med seg familien på fire og flyktet fra krigsherjingene i Syria. Han ble den eneste overlevende på dødsferde - hans kone og to gutter mistet livet. Dette er bilder som er tatt idet 40-åringen forlater likhuset i provinsen Mugla i Tyrkia. Foto: , Reuters

Tyrkias statsminister ut mot EU-landene

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan går hardt ut mot EU-landene som han mener utviser manglende solidaritet i flyktningkaoset som utspiller seg i Europa.

– Europeiske land, som gjorde Middelhavet – vuggen til de gamle sivilisasjoner – til en gravplass for migranter, er delaktig i forbrytelsen som finner sted hver eneste gang en flyktning mister livet, sa Erdogan i en tale i Ankara torsdag.

– De europeiske landene, som har definert de grunnleggende menneskerettighetene og frihetsrettighetene, vender nå ryggen til disse prinsippene. Vi mener at det ikke er rettferdig å legge et problem på våre skuldre når det er et problem hele verden står overfor, sa han

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder