PREGET: Australias forsvarssjef Angus Campbell la torsdag fram en rystende rapport om australske soldaters handlinger i Afghanistan. Foto: Mick Tsikas / pool via AP

Rapport om australske spesialstyrker i Afghanistan: «Dypt urovekkende»

SYDNEY (VG) En granskingsrapport anklager australske spesialsoldater for å ha vært involvert i 39 drap i Afghanistan. Den tegner et bilde av et miljø preget av «giftig konkurranse» og «selvsentrert krigerkultur».

 • Ingrid Hovda Storaas
 • NTB

– Til folket i Afghanistan. På vegne av det australske forsvaret beklager jeg på det sterkeste for lovbrudd begått av australske soldater, sa Australias øverste militære sjef, general Angus Campbell, under en pressekonferanse i hovedstaden Canberra torsdag.

Her sa han at det finnes det han karakteriserer som troverdige bevis for at en gruppe soldater i landets spesialstyrker (SAS) urettmessig har drept sivile, personer som ikke var i kamp og personer som var tatt til fange eller såret.

Hovedfunnene i granskingen, som er gjennomført av dommeren Paul Brereton, er 23 tilfeller av drap på 39 personer i Afghanistan mellom 2005 og 2016. Australia har hatt soldater i landet siden 2002.

De fleste av de drepte skal ha vært tatt til fange da de ble drept, og de er derfor beskyttet under internasjonal lov, skriver Reuters.

Rapporten er hemmeligstemplet, men australske myndigheter har publisert et sammendrag her.

Navn og enkelthendelser er sensurert i rapporten som ble lagt frem i Australias hovedstad Canberra torsdag. Foto: STRINGER / REUTERS

Spenningen har vært stor i Australia før resultatene av den fire år lange granskingen ble offentliggjort torsdag. Statsminister Scott Morrisson ba på forhånd befolkningen om å forberede seg på en «ærlig og brutal sannhet».

«Giftig konkurranse»

Og det var sterk kost landets forsvarssjef Cambell la frem i Canberra etter at granskingskommisjonen var klare med sine funn.

Han kaller funnene i rapporten for «skammelige», «dypt urovekkende» og «forferdelige», skriver australske Guardian. I granskingen beskrives et miljø preget av «giftig konkurranse» og en «selvsentrert krigerkultur» blant de australske spesialstyrkene (SAS).

Nyhetsbyrå: Det hvite hus visste om skuddpremie tidlig i 2019

Ifølge Campbell har dette ført til at enkelte soldater tok snarveier og ignorerte og tøyde reglene.

– Noen patruljer tok loven i egne hender, regler ble brutt, historier diktet opp, løgner fortalt og fanger drept, sier forsvarssjefen.

STATSMINISTER: Scott Morrison ba før rapporten ble offentliggjort folk om å forberede seg på en brutal sannhet om Australias spesialsoldater. Foto: Lukas Coch / AAP via AP / NTB

I alt 19 aktive soldater kan bli tiltalt og mulig straffet som følge av rapporten, skriver The Sydney Morning Herald.

Amnesty: Tyrkia ansvarlig for krigsforbrytelser i Nord-Syria

Ifølge Guardian hevder rapporten blant annet at ferske soldater skal ha blitt beordret av overordnede til å henrette fanger slik at de skulle få «gjort unna» sitt første drap.

– Det typiske var at en patruljeleder fikk kontroll over en person, for så å få en soldat til å drepe ham mens han var under kontroll, sier granskingsleder Brereton.

Ifølge rapporten skal det også ha blitt plantet «bevis» på de døde fangene, slik som radioer, våpen eller annet utstyr, for å rettferdiggjøre drapene.

les også

Afghanistan-eksperter: - Lettere å begå krigsforbrytelser i denne krigen

Forsvarssjef Campbell sier drapene begynte i 2009, men at de fleste ble begått i 2012 og 2013. Ifølge rapporten finnes det ikke beviser for at mennesker høyt oppe i kommandolinjen visste hva som foregikk. Drapene ble utført av en liten gruppe mennesker, hevdes det, og de skal ha vært sterkt påvirket av «psyken til den aktuelle patruljesjefen».

– Det ser ut til å delvis å være en intensjon om å «rydde» slagmarken for folk som kan være opprørere, uavhengig av krigens folkerett, å «innvie» nye soldater i laget og å kunne vise til flere fiender drept enn andre lag i troppen, heter det i rapporten.

Etterforsker mulige krigsforbrytelser: Raser mot Trump-administrasjonen

Beklager til Afghanistan

Rapporten er basert på 423 intervjuer med soldater og offiserer i spesialstyrkene SAS og Commando, støttepersonell, tolker og sivile afghanere. I tillegg har granskerne gått gjennom over 20.000 dokumenter og 25.000 bilder.

– Vi begynte på denne granskingen med håp om at vi kunne melde tilbake at ryktene om krigsforbrytelser ikke hadde rot i virkeligheten. Ingen av oss ønsket dette utfallet, sier Brereton, som står bak rapporten til Guardian.

Australias statsminister Scott Morrisson skal onsdag ha ringt til sin afghanske motpart, Ashraf Ghani, for å forberede ham på urovekkende påstander, og forsikret ham om regjeringen tok dem på alvor.

Ghani sier i en rekke meldinger på Twitter at Morrison har «uttrykt sine dypeste beklagelser for ugjerningene».

I AFGHANISTAN: Australias utenriksminister Marise Payne på flyplassen i Kabul i august 2016, da hun var forsvarsminister. Foto: WO2 ANDREW HETHERINGTON/AUSTRALIA DEPT. OF DEFENCE / AAP/AUSTRALIA DEPT. OF DEFENCE

Venter forsvars-oppgjør

Australias forsvarsminister Linda Reynolds sier i en uttalelse at hun tar funnene på dypeste alvor, og at hennes departement skal komme til bunns i hva som har skjedd.

Hun fastslår likevel at hun fortsatt er stolt over landets soldater.

– Funnene som ble lagt frem i dag bør ikke legge mørke skyer over den store majoriteten som har bidratt til oppdraget i Afghanistan under de høye standardene som er blitt krevd av dem, sier hun.

Det er likevel ventet at avsløringene torsdag vil føre til et oppgjør i australske forsvaret, skriver nyhetsbyrået AP.

Rapporten anbefaler flere strukturelle endringer, og den slår fast at ofrenes familie bør få kompensasjon fra Australia:

– Dette vil være et viktig steg i å gjenoppbygge Australias internasjonale rykte, spesielt i Afghanistan, og det er det riktige å gjøre.

Les også

 1. Stoltenberg: Beste sjanse for fred i Afghanistan på en generasjon

  Forhandlingene i Doha er skjøre, men de er den beste sjansen på en generasjon til å oppnå fred i Afghanistan, sier…
 2. Stoltenberg: Beste sjanse for fred i Afghanistan på en generasjon

  Forhandlingene i Doha er skjøre, men de er den beste sjansen på en generasjon til å oppnå fred i Afghanistan, sier…
 3. Skyting på Universitetet i Kabul – minst 19 drept

  Flere er drept og såret etter et angrep mot Universitetet i Kabul. Norske spesialstyrker deltok i operasjonen for…
 4. Amerikanske soldater sendes hjem fra Afghanistan

  President Donald Trump vil kraftig redusere antallet amerikanske soldater i Afghanistan.

Flere artikler

 1. David (26) døde i fengsel: Ropte «Jeg får ikke puste» tolv ganger

 2. WHO om avlivingen av mink: Ikke nødvendig

 3. Amnesty: Fullt kaos i mottaket av asylsøkere på Kanariøyene

 4. Tyrkia innfører røykeforbud mot pandemien

 5. Visepresident gir svarte jenter et forbilde

Fra andre aviser

 1. Australske spesialsoldater drepte sivile. General anbefaler å tiltale involverte for krigsforbrytelser.

  Aftenposten
 2. Australske soldater sparkes etter gransking av mulige krigsforbrytelser

  Aftenposten
 3. Statsminister krever at Kina sier unnskyld for fiktivt bilde. – Virkelig motbydelig.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no