Joe Biden etter bokavsløring: − Han løy for oss i måneder

Joe Biden dirrer av harme etter at det i en bok kommer frem at Donald Trump bevisst villedet befolkningen om coronaviruset. Selv sier presidenten at det var fordi han ikke ville skape panikk.

 • Hanne Hattrem
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 44 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

«Donald Trump visste. Han løy for oss i måneder. Mens en dødelig sykdom drev gjennom nasjonen vår, klarte han ikke å gjøre jobben sin – med vilje».

Det skriver demokratenes presidentkandidat Joe Biden på Twitter.

Også New York-demokraten Chuck Schumer og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton skriver på Twitter at presidenten løy med vilje.

I nylig frigitte lydopptak kan du nå høre USAs president Donald Trump med egne ord fortelle hvordan han manipulerte USAs befolkning til å tro at coronaviruset var langt mindre farlig enn han selv visste det var.

Lydopptakene er publisert hos CNN, i forbindelse med journalist-nestoren Bob Woodward i Washington Posts kommende bok, «Rage» (sinne). Woodward er en av de to journalistene som sto bak avsløringene i Watergate-skandalen i 1974.

I et av opptakene forteller Trump på telefonen til Woodward at han er fullt klar over at coronaviruset er mye dødeligere enn et vanlig virus og at USA sto overfor en farlig pandemi. I en senere samtale, den 19. mars, skal Trump ha innrømmet at han helt bevisst nedtonet faren fra viruset.

«Jeg ville bagatellisere det, jeg ville ikke skape panikk», skal han ha sagt til Woodward.

Journalisten Carl Bernstein, som avdekket Watergate-skandalen sammen med nettopp Bob Woodward i 1974, sier til CNN at han mener lydopptakene viser at presidenten ikke handlet etter nasjonens beste.

– Vi hørte på ham dekke over denne alvorlige nasjonale krisen, Dette er en av de største president-forbrytelsene i historien, kanskje den største, sier han.

PÅ KAMPANJE-TUR: Demokratenes presidentkandidat Joe Biden besøkte onsdag Detroit i Michigan, hvor han blant annet møtte arbeidere ved byens stålverk. Foto: Patrick Semansky / AP

Biden: Kunne spart 54.000 liv

Joe Biden trekker frem at 190.000 mennesker i USA nå er bekreftet døde med coronaviruset i USA.

– Han visste hvor dødelig viruset var. Han visste, og bagatelliserte det overfor Amerikas befolkning. Han løy om trusselen mot landet i måneder. Det var et svik på liv og død, sier Biden.

Han sier at han mener 54.000 liv vært spart i USA i februar og mars alene, dersom Trump hadde reagert to uker tidligere.

– De økonomiske kostnadene er enorme. Resesjonen er skapt av Trumps reaksjon, han er upassende til denne jobben, sier Joe Biden i en TV-sendt tale fra CNN.

Trump: Ville ikke skape panikk

Donald Trump forsvarte seg etter bokbomben under en kort spørsmål-svar-seanse med pressen onsdag kveld:

– Har du forledet USAs befolkning?

– Jeg vil ikke at folk skal være redde eller skape panikk. Vi ville vise ro og styrke. Det har vi gjort bra, veldig bra i forhold til mange andre land. Vi har gjort en strålende jobb, ikke minst med tanke på ventilatorer, og snart har vi en vaksine. Vi ville ikke hoppe opp og ned og rope at vi har et voldsomt problem, som gjorde folk redde, sa presidenten.

les også

Cohen tror at Trump må i fengsel

- Hvordan skal du forsikre Amerikas befolkning om at de kan stole på det du sier?

– Det siste du må gjøre er å skape panikk. Denne avskyelige situasjonen ble kastet på oss, sa Trump blant annet.

– Tar du i det hele tatt ansvar for de rundt 200.000 døde i landet?

– Hadde vi ikke reagert så raskt kunne vi hatt millioner døde. Vi stengte tidlig og effektivt. Vi lærte sammen med verden, så åpnet vi opp. Nå vet vi hvem det angriper hvem som er sårbare. Men vi skulle ikke mistet noen. Kina slapp noe, men stoppet det ikke.

Den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci – som ikke er kjent for å være redd for å motsi presidenten – sier i et intervju med Fox News at han ikke mener at Trump gikk ut med noe annet offentlig enn det han gjorde privat.

– Jeg fikk ikke en følelse av at han vrengte på tingene. Mine diskusjoner med ham var alltid rett frem med tanke på hvilke bekymringer vi hadde, og når han gikk ut, hørte jeg ham diskutere de samme tingene, sier han.

Fauci legger til at han mener Trump ikke gikk ut med en annen beskjed offentlig enn den han ga uttrykk for i private samtaler med innsattstyrken mot coronaviruset i Det hvite hus.

– Det kan ha skjedd, men jeg har ikke sett denne typen forvrenging.

les også

Fauci angriper Trump-allierte: – Det slår bare tilbake på dem

Overrasket over at han sier det på bånd

Jan Arild Snoen, journalist og kommentator i Minerva, er overrasket over at Trump sier ting som vil sette ham i dårlig lys, når han vet at samtalen blir tatt opp.

– Trumps strategi er å benekte. Det kunne han gjort her, hvis det bare ikke var på tape. Det tyder på et overmot kanskje, sier Jan Arild Snoen.

Mange spør seg hvordan Donald Trump gang på gang kunne være så åpenhjertig når han var på tråden med Woodward.

Donald Trumps pressesjef Kayleigh McEnany hadde dette svaret på en pressebrief:

– Fordi han er den mest transparente president noensinne.

Jan Arild Snoen, journalist og kommentator i Minerva Foto: Minerva

Snoen tror likevel ikke dette vil rokke spesielt ved presidentens oppslutning.

– Dette er en av hundre ganger vi sier at, nå, har han gått for langt. Jeg tror ikke det har noen effekt. Det har dukket opp ting han har sagt og ment i mediene i snart fem år, og jeg kan ikke se at dette skal forandre på dette.

– Men det er alvorlig og fremstår ikke bra at han visste tidlig i februar og så sier han noe annet i flere måneder etterpå, sier Snoen.

Les også

 1. Bokbombe: Trump sa han visste hvor dødelig coronaviruset var

  «Du bare puster inn luft, og slik sprer det seg. Det er mer dødelig enn en hard influensa.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Coronaviruset
 3. Joe Biden
 4. Jan Arild Snoen
 5. USA

Flere artikler

 1. Bokbombe: Trump sa han visste hvor dødelig coronaviruset var

 2. Trump forsvarer seg etter «bokbombe»: – Influensa er også et stort problem

 3. Moren døde av corona: Mener Trump bør gå av etter lydopptak

 4. Joe Biden: – Trump har oppført seg hensynsløst

 5. De støtter Trump i tykt og tynt: – Han er et ærlig menneske

Fra andre aviser

 1. Ny bok: Trump fullt klar over at han ga amerikanerne feil informasjon om koronaviruset

  Bergens Tidende
 2. Dramatisk i USA

  Fædrelandsvennen
 3. Ny bok avdekker brevveksling mellom Trump og Kim

  Aftenposten
 4. Trump tilbake i valgkampen: – Jeg føler meg så sterk

  Bergens Tidende
 5. Trump og Biden i debatt: – Vi fremstår som latterlige

  Bergens Tidende
 6. Donald Trump i landsmøte-tale: – Vi er her, og det er ikke de

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no