VISER MILITÆRBASE: Et satellittbilde viser deler av militærbasen Parchin i Iran. Foto: DigitalGlobe / Reuters / NTB scanpix Foto:

Anklager Iran for å skjule atomspor

Iran forsøker å skjule spor ved et militæranlegg som atominspektører vil undersøke, ifølge IAEA. Det kan styrke mistanken om at Iran har forsøkt å lage atomvåpen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Opplysningene kommer fram i en ny rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som flere nyhetsbyråer siterer torsdag.

Her heter det at inspektørene hindres i å undersøke hva som har foregått ved det militære anlegget Parchin fordi det pågår «utstrakt aktivitet», noe som ifølge nyhetsbyrået Reuters er en henvisning til en opprenskning.

Krever bredere avtale

I november i fjor hevdet IAEA at Iran kan ha hatt et militært atomprogram fram til 2003, og kanskje også senere. Byrået mistenker at det er gjort prøvesprengninger på Parchin med tanke på å utvikle atomvåpen. Byrået krever nå at deres inspektører må få tilgang til militærbasen umiddelbart.

Men Iran avviser anklagene. Landet ønsker bare å gi inspektørene adgang som del av en avtale som omhandler forholdet mellom IAEA og Iran.

Anriker uran

IAEA hevder i sin nye rapport at prosessen med å anrike uran ved et annet anlegg har skutt fart. Antall sentrifuger som brukes til å anrike uran ved det underjordiske anlegget Fordow, er mer enn doblet. Det betyr at prosessen kan trappes kraftig opp.

Mens det i mai var 1.064 slike sentrifuger, er det nå 2.140 slike innretninger. De nye maskinene er imidlertid ikke i drift ennå, ifølge rapporten.

Anlegget er bygget inne i fjellet for å sikre det mot bombeangrep.

Landet har produsert 189 kilo med høyere anriket uran siden 2010, heter det i IAEA-rapporten.

Resultatløst

Byrået opplyser at det ikke er oppnådd noen konkrete resultater i samtalene med Iran hittil i år, og at partene fortsatt er uenige på viktige områder.

Iranerne mener de har rett til å bruke atomteknologi som energikilde og til medisinsk bruk, men USA, Israel og flere andre land anklager landet for å ville produsere atomvåpen.

Siden IAEA gjentatte ganger har sagt at byrået ikke kan konkludere med at Irans aktiviteter er fredelige, har FNs sikkerhetsråd gitt Iran beskjed om å stanse prosessen med å anrike uran. Striden har medført stadig strengere internasjonale sanksjoner mot Iran.

De fem vetolandene i Sikkerhetsrådet - USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia - samt Tyskland og EU forsøker også å forhandle med Iran om atomprogrammet. Nye samtaler vil finne sted i løpet av de neste dagene, opplyste en talsperson for EUs utenrikssjef Catherine Ashton torsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder