NY MONSTERSTORM: Uværet Maria ble søndag utropt til tropisk orkan, og vil nå kategori 3 innen onsdag. Foto: MetOffice

Karibia trues av ny tropisk orkan: Maria

Den tropiske stormen Maria ble søndag kveld oppjustert til en tropisk orkan – og følger i sporene til den dødelige orkanen Irma.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over to år gammel

Minst 84 mennesker omkom i kjempeorkanen «Irma», som raste over flere øyer i Mexicogolfen før den slo inn mot Florida. Nå kommer nok en orkan – med navnet Maria, som ventes å slå inn mot flere karibiske øyer allerede mandag.

Norge: Venter sludd og snø i høyden

Styrkes – og svekkes

Den var søndag kveld en kategori 1 orkan, med vindstyrke å over 130 km/t. Allerede mandag vil den kunne slå inn over De britiske og De amerikanske jomfruøyene.

Orkanen Irma: Virgin-gründerens øy i ruiner

På onsdag ventes uværet å nå Puerto Rico som en voldsom kategori 3-orkan, før den fortsetter mot Den dominikanske republikk torsdag og Bahamas fredag.

Ifølge det amerikanske orkansenteret ventes Maria å styrke seg, og være en kjempeorkan når den treffer Leewards-øyene de kommende dagene, med livsfarlig vindstyrke, stormflo og ekstremt regn.

Norge: Godværet kan vare

Slik så øya Barbuda i Karibien ut etter Irmas herjinger:

Tre store stormer

CNN peker på at Maria er en av tre store stormer som nå raser i Atlanterhavet, og den som utgjør den største trusselen mot de allerede orkan-raserte øyene i Karibien.

Det har gått ut orkanvarsel for blant annet Martinique, Guadeloupe, Den dominikanske republikk og Montserrat. Dette varselet innebærer at det livsfarlige uværet er ventet å slå inn i løpet av 36 timer.

Innen onsdag kan Maria ha oppnådd en vindhastighet på over 190 km/t, og kan da slå inn mot Puerto Rico, et amerikansk territorium med svak økonomi og sårbart kraftsystem.

Stor fart

Maria beveger seg mot vest-nordvest med stor fart, hele 24 km/t, og vil nå det østlige Karibia mindre enn to uker etter at Irma raserte området, før den hamret inn over Florida.

Maria er imidlertid ventet å svekke seg noe, fra en kategori 3-orkan tirsdag til kategori 2 onsdag, da den ventes å slå inn over Den dominikanske republikk.

Ifølge USA Today ble skoler i Puerto Rico stengt allerede mandag, og det bygges tilfluktsrom til minst 67 000 mennesker. Guvernøren opplyser at det kan skaffes mat og vann til inntil 240 000 evakuerte i 20 dager. Puerto Rico slapp så vidt unna et direkte treff fra orkanen Irma, men fikk skadet strømsystemet.

Selv om Maria ikke utgjør en umiddelbar trussel for Florida, følger meteorologene nøye med på utviklingen. Til helgen vil den ifølge prognosene nå Bahamas, som gjør at den er farlig nær USAs fastland.

PÅ REKKE: Tre tropiske uvær herjer nå i Atlanterhavet, her et satellittbilde fra søndag, med de tropiske orkanene Jose oppe til venstre, Maria i midten og den tropiske stormen Lee nede til høyre. Foto: MetOffice

Nonnen Margaret Ann tok oppryddingen etter orkanen Irma i egne hender:

Les også

 1. Houston-katastrofen: Her reddes de fra vannmassene

  KINGWOOD (VG) Ekstremværet Harvey har til nå krevd minst 18 liv - og tallene stiger.
 2. Orkanen Irma har truffet land

  Med vindkast på opp mot 300 kilometer i timen har kategori 5-orkanen Irma truffet land onsdag morgen.
 3. Houston-flommen: – Når våre naboer trenger hjelp, så hjelper vi

  THE WOODLANDS (VG) Frivillige med og uten båter strømmer mot Houston for å hjelpe redde de som er sperret inne av de…
 4. Klimaforsker om monsterorkanene: – Vi har slått på en gedigen vannkoker

  Økte temperaturer i havet og økt havnivå er årsaker til at orkanene Irma og Harvey har kunnet utvikle seg til…
 5. Knallhelg i vente – og godværet kan vare langt inn i neste uke

  Gjør klart for en strålende høsthelg! Etter den våte uken klarner det opp med sol og pent vær over store deler av landet.

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Orkanen Maria har truffet Puerto Rico

 2. Orkanen Irma har truffet land

 3. Dødstallet stiger etter Irmas herjinger – orkanvarsel i sørlige Florida

 4. Monsterorkanen Michael forårsaker masseødeleggelse i Florida: – Uvirkelig

 5. Monsterorkanen Irma tilbake til full styrke – har nådd land på Cuba

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder