DØMT: Moshe Katzav ble torsdag dømt for blant annet voldtekt og seksuell trakassering. Foto: AFP

Israels tidligere president funnet skyldig i voldtekt

(VG Nett) Israels tidligere president Moshe Katsav er funnet skyldig i voldtekt og andre seksuelle overgrep, melder israelske medier.

  • Anders Park Framstad

Artikkelen er over ni år gammel

Moshe Katsav

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble Katzav dømt i retten i Tel Aviv torsdag.

Den israelske avisen Haaretz skriver at den tidligere presidenten, som var statsoverhode fra 2000 til 2007, ble dømt for to tilfeller av voldtekt og flere andre tilfeller av seksuelle overgrep.

Les også: Israels tidligere president for retten

Den første voldtekten skal ha funnet sted mens Katsav var turistminister. Offeret var da ansatt i departementet.

- Hendelsen på den tiltaltes kontor fant sted. Kvinnen sa nei - hun uttrykte motvilje. Dette er ikke seksuell trakassering, det er voldtekt, sa dommeren under rettssaken, ifølge Jerusalem Post.

Les også: - Israels president var «serie-sexovergriper»

Den andre voldtekten skal ha skjedd i presidentboligen.

Saken fortsetter under bildet ...

VEKKER OPPSIKT: Demonstranter samlet seg utenfor rettslokalet før domsavsigelsen torsdag. Foto: AFP

Nekter straffskyld

Under rettssaken hevdet hoveddommer George Kara at Katsavs vitnemål var «gjennomsyret med løgner», og slo fast at han hadde trakassert vitner og forsøkt å hindre rettsprosessen.

Katsav nekter straffskyld. Etter domsavsigelsen uttalte den tidligere presidentenns sønn, Boaz Katsav, at kun gud kan dømme faren. Saken kan ankes til høyesterett.

- Vi forlater denne retten med hodet hevet, sier han.

Rettssaken mot Katsav har pågått i ett år bak lukkede dører, men domstolen gikk ikke med på ekspresidentens krav om at også kjennelsen skulle unntas offentlighet.

Nekter straffskyld

De første anklagene mot Katsav ble framsatt for over fire år siden, og felte til slutt den nå 65 år gamle presidenten. Det eldste tiltaltepunktet skal være over 12 år gammelt.

For to år siden nektet han å godta en avtale med påtalemyndighetene, som ville ha gitt ham en oppsiktsvekkende mild dom.

Moshe Katzav var Israels åttende president i perioden 2000 til 2007, og representerte partiet Likud. Han hadde før det en rekke ministerposter.

(VG Nett/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder