Kameratene sykler videre med makten

Russlandekspert: - Bildene får dem til å fremstå som samkjørte

(VG Nett) Russlandekspert Helge Blakkisrud beskriver maktforholdet mellom president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin som en tandemsykkel, hvor sistnevnte styrer.

 • Sindre Murtnes

Artikkelen er over åtte år gammel

Lørdag avslørte Russlands president Dmitrij Medvedev at han foreslår statsminister Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012.

Putin har selv vært president i to perioder fra 2000 til 2008, og nå ser det ut til at de russiske maktmennene bytter posisjoner.

BAKGRUNN: Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

Overfor ser du bilder fra tiden Medvedev og Putin har regjert sammen. Fisketurer, golfspilling og skiturer vitner om at det er to gode kamerater som har sittet på makten i et av verdens mektigste land.

Russlandekspert og avdelingsleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Helge Blakkisrud, mener bildene er med på å bygge imaget til de to lederne som samkjørte og folkelige.

- Mange av bildene er nok regisserte, og bidrar til å bygge opp imaget til både Putin og Medvedev. Samtidig vitner bildene om to kamerater som har blitt veldig godt samkjørte. Disse «gutta på tur»-bildene er med på understreke at de står på en felles linje. Det har vært tradisjon for at Russland styres av én sterk leder, men de har fremstått som et veldig koordinert team, sier Blakkisrud.

KOMMENTAR: All makt til Putin

RUSSLANDEKSPERT: Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Foto: MAGNAR KIRKNES, VG


Blakkisrud mener bildene av de to maktmennene er med på å understreke deres politiske budskap ytterligere.

- De vil vise verden at det ikke er noen motsetninger eller konflikter mellom dem. Dette er helt bevisst, sier forskeren.

Vladimir Putin måtte ta til takke med statsministervervet etter valget i 2008 på grunn av begrensninger i den russiske grunnloven, som sier at ingen president kan sitte i mer enn to sammenhengende perioder.

Nå kan imidlertid Putin stille til valg, og en hel medieverden har allerede kåret Putin til neste års valgvinner.

- Er det i hele tatt noen som kan utfordre Putin ved valget neste år?

BILDESERIE: Kamerater med makten

- Nei, det kan jeg ikke se for meg. Det er ingen som har de politiske og politiske ressursene i dag for kunne å utfordre Putin. Når Medvedev går ut og lanserer Putin som presidentkandidat, er valget i praksis avgjort, sier Blakkisrud.

- Hva sier dette om demokratiet i Russland?

- Det er jo veldig uheldig når avgjørelsen blir tatt av en liten gruppe mennesker, og til syvende og sist av Putin. Men til tross for at han har sittet med makten siden 2000, har han vært landets desidert mest populære politiker. Han blir assosiert med Russlands gjenreisning og den økonomiske veksten landet har hatt de siste årene, sier forskeren.

Til tross for at Medvedev ble landets president i 2008, har det vært en bred oppfating om at Putin har sittet med den reelle makten i Russland.

Blakkisrud støtter denne oppfatningen.

- Det er Putin som i praksis har makten. Dagens regime er ofte omtalt som et tandemstyre. Det er to som tråkker, men en som styrer, og det er ingen tvil om at det har vært Putin, sier eksperten.

Er det overhodet noen rivalisering mellom de to?

- Det er veldig få konkrete eksempler på politikken deres ikke har vært samkjørt. Journalister og forskere har prøvd å se etter en Medvedev-linje, men det er først og fremst snakk om politiske nyanser som skiller de to. De har aldri hatt ulike budskap i politisk viktige saker, sier han.

Det neste presidentvalget i Russland avholdes 4.mars neste år. Ferske endringer i grunnloven gjør at vinneren av dette valget blir sittende i seks år, ikke fire, som har vært vanlig.

Dermed er det store muligheter for at Vladimir Putin vil sitte med makten helt frem til 2024.

- Når Putin etter alle solemerker blir valgt til president i mars neste år, sitter han i første omgang til 2018. Deretter kan han i henhold til russisk lov stille til gjenvalg nok en gang. Det er dermed ikke utenkelig at Putin sitter ved makten helt frem til 2024, sier Blakkisrud.

Mer om

 1. Russland

Flere artikler

 1. Putins parti kan miste absolutt flertall

 2. Putin fikk smekk av velgerne

 3. Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

 4. Demonstrerte mot Putin med «Skrik»-masker

 5. Finansminister går av etter president-krangel

Fra andre aviser

 1. Analytiker: - Dette er begynnelsen på slutten

  Bergens Tidende
 2. Putin med radikale forandringer. Statsministeren trekker seg. Hva er det som skjer i Russland?

  Aftenposten
 3. Putin kan sitte som president til 2024

  Aftenposten
 4. Anklager Putin for juks

  Bergens Tidende
 5. Russlands regjering går av

  Bergens Tidende
 6. Putin stiller som presidentkandidat i Russland

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder