LEDER: Tidligere utenriksminister Amr Moussa ligger an til å gå seirende ut av første runde i det egyptiske presidentvalget. Han mener fredsavtalen med Israel er død og begravet. Foto: Reuters

Egyptiske presidentkandidater i het debatt

Vil reforhandle fredsavtalen mellom Egypt og Israel

Begge de to favorittene foran presidentvalget i Egypt ser på Israel som en fiende og vil reforhandle fredsavtalen med landet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Egypt skal velge ny president 23. mai, men alt fredag begynte forhåndsstemmingen for nærmere 600.000 egyptere i utlandet.

Meningsmålingene viser at tidligere utenriksminister Amr Moussa og den moderate islamisten Abdel Moneim Abol Fotouh ligger best an.

Torsdag kveld møttes de to til en fire timer lang fjernsynsdebatt, der de gjøv løs på hverandre og diskuterte religion, sysselsetting, helse- og utenrikspolitikk.

Må reforhandles

Et av temaene de tilsynelatende er enige om, er Israel og behovet for å reforhandle fredsavtalen som ble inngått i 1979.

Amr Moussa, som var utenriksminister i ti år under tidligere president Hosni Mubarak og deretter generalsekretær i Den arabiske liga i ti år, har tidligere i valgkampen omtalt den såkalte Camp David-avtalen som «død og begravet».

Artikkelen fortsetter under bildet.

PRESIDENTKANDIDAT: Legen Abdel Moneim Abol Fotouh, som inntil i fjor tilhørte Det muslimske brorskap i Egypt, ser ut til å følge Amr Moussa til andre valgrunde. Han ser på Israel som fiende og vil reforhandle Camp David-avtalen. Foto: Reuters


Avtalen hører hjemme på historiens skraphaug, mener Moussa, som viser til at den fra Egypts side ble undertegnet for å rydde vei for en palestinsk stat.

Moussa forsikrer at Egypt vil respektere fredsavtalen, men mener at den må tas opp til revisjon fordi Israel ikke har levd opp til sine forpliktelser.

Under torsdagens debatt fulgte den 75 år gamle politiske veteranen opp kritikken av Israel og karakteriserte nabolandet som Egypts «motstander».

- Egypts fiende

Moussa ligger ifølge meningsmålinger an til å få rundt 40 prosent av stemmene i valget, og han må derfor ut i en andre valgomgang i juni, trolig mot Abdel Moneim Abol Fotouh som ligger an til å få rundt 25 prosent.

Abol Fotouh, som inntil i fjor var medlem av Det muslimske brorskap, stemplet under torsdagens TV-debatt Israel som Egypts «fiende».

Den 60 år gamle legen satt som politisk fange i fem år under Mubarak og omtales i dag som en moderat islamist. Han har likevel sikret seg støtte fra de ytterliggående salafistene foran valget og lover å reforhandle Camp David-avtalen med Israel dersom han blir valgt.

- Ydmykende

En rekke egyptiske politikere fra flere leire har til Israels bekymring tatt til orde for å revidere Camp David-avtalen det siste året.

Essam Sharaf, som fungerte som statsminister noen måneder etter at Mubarak ble styrtet i 2011, omtalte fredsavtalen som «ydmykende» og slo fast at den «ikke er hellig» sett med egyptiske øyne.

Mange egyptere mener landet må få større økonomisk og militær kontroll over Sinai-halvøya, som Israel trakk seg ut av etter tolv års okkupasjon i 1979.

Avtalen begrenser Egypts aktivitet i området, mens Israel på sin side blant annet er sikret fri passasje gjennom Suez-kanalen.

Anklager

Synet på Camp David-avtalen var ellers noe av det eneste Moussa og Abol Fotouh så ut til å kunne enes om under torsdagens debatt som ble overført til hele araberverdenen.

Moussa måtte svare for sine mange år som lojal støttespiller for Mubarak, mens Abol Fotouh ble kritisert for sine tette bånd til Det muslimske brorskap.

- Du fremmet interessene til én gruppe, Det muslimske brorskap, og ikke Egypt som nasjon, hevdet Moussa.

- Du er en del av problemet, og da kan du ikke komme med løsningen, repliserte Abol Fatouh.

Blant de elleve øvrige kandidatene er det få som levnes større sjanse, og verken Det muslimske brorskaps kandidat Mohamed Mursi eller Mubaraks siste statsminister Ahmed Shafiq ser ut til å kunne slå Abol Fotouh.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder