TERRORLEDER: Osama bin Laden ble skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan den 2. mai, 2011. Foto: AP

Dette fant CIA på bin Ladens PC

En PC som ble beslaglagt under aksjonen mot skjulestedet til
al Qaida-leder Osama bin Laden i 2011, inneholder blant annet tegnefilmer, ringetoner og dokumentarfilmer om terroristen selv.

Artikkelen er over to år gammel

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA friga onsdag 470.000 filer funnet på en PC som ble sikret under raidet mot terror-lederens skjulested i Abbottabad i Pakistan.

Det enorme materialet inneholder blant annet Osama bin Ladens egne håndskrevne dagboknotater, opplyser CIA i en pressemelding.

Dramatisk: Slik drepte USA Osama bin Laden

Ny innsikt

Ifølge CIA-direktør Mike Pompeo gir materialet blant annet ny kunnskap om forholdet mellom Al Qaida og IS, og strategiske og religiøse stridigheter internt i Al Qaida.

– Dette materialet gir oss ny innsikt i planene og arbeidet til denne terrororganisasjonen, sier Pompeo.

Slik endte jakten på verdens mest ettersøkte terrorist:

Blant de til nå hemmeligstemplede dokumentene er også en håndbok i geriljakrigføring, tilsynelatende utgitt av den amerikanske marinen. Materialet inkluderer mer enn 10.000 videofiler, som omfatter både bilder av bin Ladens sønn Hamza og henrettelsen av det amerikanske gisselet Jack Hensely.

I tillegg avslører filene al Qaidas forsøk på å utnytte den arabiske våren til sin fordel og bin Ladens forsøk på å holde terrorgruppen samlet, til tross for interne stridigheter.

Snakker ut: Han skjøt bin Laden

Dramatisk aksjon

Osama bin Laden ble skutt drept da amerikanske styrker tok seg inn i hans skjulested i Abbottabad i Pakistan 1. mai 2011. Den dramatiske aksjonen ble iverksatt uten at hverken pakistanske eller andre lands myndigheter ble orientert. Kun en liten gruppe mennesker innad i USAs politiske og militære ledelse visste om aksjonen.

Dokumenter: Se hele CIA-materialet her

De amerikanske spesialsoldatene gjennomførte aksjonen på under 40 minutter. Da var Osama bin Laden og ytterligere fire personer drept.

Amerikansk etterretning har også tidligere frigitt en rekke dokumenter som ble beslaglagt i operasjonen. Filene som ble publisert på CIA nettsider onsdag er tidligere holdt tilbake fordi de truet USAs sikkerhet.

Historien om bin Laden – slik ble han terrorist:

Filmer og ringetoner

I tillegg til dagboknotater og dokumenter knyttet til al Qaidas operative virksomhet inneholder det beslaglagte materialet en rekke filer som gir et interessant innblikk i dagliglivet bak de høye murene som omkranset villaen der bin Laden skjulte seg sammen med sine nærmeste.

Her finnes blant annet en rekke kjente barnefilmer som «Antz», «Cars» og «The Three Musketeers». CIA-etterforskerne fant også flere dokumentarfilmer om bin Laden selv da de gikk gjennom den beslaglagte PC-en.

Ifølge CIA er det også funnet pornografisk materiale på maskinen, men dette er ikke blant filene som nå er offentliggjort.

Fikk du med deg: Anerkjent journalist med sjokkpåstander om bin Laden-aksjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder