Kidnappet erkebiskop løslatt

(VG Nett) Kidnapperne som mandag bortførte den katolske erkebiskopen i Mosul krevde 1,2 millioner kroner for å sette ham fri, men skal nå ha løslatt biskopen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

LØSLATT: Den katolske erkebiskopen i Mosul i Irak, Basile Georges Casmoussa. Foto: REUTERS

Biskopen ble dermed løslatt mindre enn 24 timer etter bortføringen.

Tidligere i dag rapporterte det italienske nyhetsbyrået Misna at kidnapperne krevde 200.000 dollar (1,2 millioner kroner) for å løslate erkebiskopen.

Opplysningene om pengekravet skal ha kommet fra en prest i Mosul som var i telefonkontakt med den bortførte erkebiskopen, ifølge Reuters.

Lagt i bagasjerommet
Basile Georges Casmoussa (66) ble kidnappet like utenfor hjemmet sitt av væpnede menn mandag ettermiddag. En lokal prest sier kidnapperne kastet biskopen inn i bagasjerommet på en bil før de kjørte avgårde med ham.

Vatikanet ba i en kunngjøring like etter kidnappingen om at biskopen skulle løslates.

Pave John Paul II ba for at biskopen skulle bli løslatt, og ble informert rett etter at bønnen hadde gått i oppfyllelse, sier pavens talsmann Joaquin Navarro-Valls, ifølge AP.

Navarro-Valls sier Vatikanet ikke ser på kidnappingen av biskopen som en anti-kristen handling i seg selv, men som en del av det generelle voldsbildet.

Erkebiskop Casmoussa er leder for den syrisk katolske kirken i Mosul som har om lag 35.000 medlemmer.

Mosul ligger nord i Irak og er et av de områdene som i det siste har vært rammet av mye uro. Det er ventet en opptrapping i voldsaksjonene fram mot valget 30. januar.

Kristne flyktet

Selv om kristne utgjør kun tre prosent av Iraks 26 millioner innbyggere mener offisielle tjenestemenn at så mange som 15.000 irakiske kristne har forlatt landet siden august, ifølge Sky News.

I august ble Casmoussas kirke i Mosul og fire kirker i Bagdad ødelagt i en serie med koordinerte bombeangrep. 12 omkom og 61 ble skadet i angrepene. Nok en kirke ble bombet i Bagdad i September.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder