PÅ PATRULJE: VG får bli med regjeringsstyrkene i Aden på patrulje. De er ansvarlige for sikkerheten i kystprovinsen. Foto: Harald Henden

Partene i Jemen-krigen til VG: Skylder på hverandre for massedrap på sivile

ADEN (VG) Både de Saudi-støttede regjeringsstyrkene og Houthi-militsen beskyldes for krigsforbrytelser mot sitt eget folk. Men ingen vil vedkjenne seg ansvar.

Regjeringsstyrkene i havnebyen Aden i det krigsherjede Jemen kjører gjennom byens gater. Husveggene er dekket av kulehull og bygg står igjen som gapende kratre. Skadene stammer fra 2015, da den lokale Houthi-militsen rykket sørover etter å ha tatt over hovedstaden Sana’a i nord.

les også

Den glemte krigen: Her dør et barn hvert tiende minutt

– De hadde kalasjnikover, bomber, raketter og miner. De hadde alt, og de var mange. Tusenvis. Men vi er modige. Alle kjempet, også kvinner og barn. Vi mistet mange av våre menn, brødre, slektninger, naboer og barn, forteller offiseren Wahid Hassan al Zumaili (36) til VG.

OFFISER: Wahid Hassan al Zumaili (36) er offiser i de jemenittiske regjeringsstyrkene i Aden. Soldatene kjemper også ved frontlinjen i Taiz og Hodeidah. Foto: Harald Henden/VG

100.000 luftangrep

Etter seks måneder med kamper var Houthiene drevet ut av byen. Siden har Aden vært basen til den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen, som ledes av president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil fra Riyadh i Saudi-Arabia. Frontlinjen har flyttet seg til Taiz-provinsen nord for Aden og Hodeidah på vestkysten.

Hadi-regjeringen støttes av den Saudi-ledede koalisjonen, som i mars 2015 gikk til krig mot Houthi-militsen. Siden da er minst 10.000 mennesker blitt drept og 50.000 skadet. Saudi-Arabia har selv oppgitt å ha gjennomført over 100.000 flyangrep mot Jemen i fjor.

KRIGENS ALLIERTE: Langs veien i Aden by henger portrettet av Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi flankert av sine støttespillere i krigen: Kong Salman i Saudi-Arabia (t.v.) og president Khalifa bin Zayed Al-Nahyan i De forente arabiske emirater. Foto: Harald Henden/VG

Houthi-talsmann: Revolusjon i guds navn

Houthi-bevegelsen (også kalt Ansar Allah) ble etablert i fjellene i Nord-Jemen på 1990-tallet som en moderat sjiamuslimsk bevegelse ledet av Hussein Badreddin al-Houthi. Senere utviklet bevegelsen seg til en væpnet revolusjonær gruppe med den jemenittiske regjeringen, Saudi-Arabia og USA som hovedfiender. Siden 2014 har Houthiene tatt kontroll over større områder i Jemen, og avfyrer med jevne mellomrom raketter mot Saudi-Arabia. Houthiene er støttet av Saudi-Arabias erkefiende Iran.

les også

Jemens krigsflyktninger: «Vi lever et hundeliv»

– Før 2014 var Jemen Saudi-Arabias bakhage og amerikanernes teater, men med en revolusjon i guds navn klarte vi fjerne den utenlandske innflytelsen og erstatte den med et ekte nasjonalt prosjekt som gjenoppbygger Jemens uavhengighet, sier Mohammed Abdelqodos Al-Sharai, en av lederne for Houthi-bevegelsen og sjefredaktør i Houthienes nyhetsbyrå Saba, til VG.

Intervjuet er gjort skriftlig via VGs lokale tolk.

Dette er del 4 i artikkelserien «Den glemte krigen» der VG belyser konsekvensene av krigen i Jemen.

Del 1: Aisha (3) lider av akutt underernæring

Del 2: Jemens flyktningkrise – tre millioner på flukt

Del 3: Merket for livet av krigen

Svartelistet for barnedrap

Internasjonale organisasjoner som Amnesty og Human Rights Watch har anklaget Saudi-Arabia og koalisjonen for å begå krigsforbrytelser. Kritikken har også haglet mot landene som selger våpen og krigsmateriell til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som USA, Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia – og Norge. I desember vedtok regjeringen å stanse våpeneksporten til Emiratene, men fortsetter å selge forsvarsmateriell til de krigførende partene.

les også

Emad (7) mistet beina i krigen

FN har svartelistet samtlige parter i krigen: Både den Saudi-ledede koalisjonen, Houthi-militsen, regjeringsstyrkene, militsen som er lojal overfor president Hadi, samt al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) er oppført på FNs liste over drap og lemlesting av barn.

ADEN: Regjeringsstyrkene partruljerer i havnebyen Aden i Sør-Jemen. Den Saudi-ledede koalisjonen, som støtter den jemenittiske presidenten Hadi, tok i 2015 kontroll over Aden sammen med regjeringsstyrkene etter seks måneders kamper mot den lokale Houhti-militsen. Foto: Harald Henden/VG

Offiser: Vi lokkes til sivile mål

Offiseren fra regjeringshæren som VG møter i Aden vil ikke høre snakk om slikt. Han avviser anklagene om at hans styrker eller koalisjonen står bak massedrap på sivile.

– Det stemmer ikke.

– Men Saudi-Arabias luftangrep har rammet sykehus, skoler og begravelser?

– Ja, men det er Houthienes skyld. Opprørerne gjemmer seg i folks hjem, på skoler, sykehus og andre steder der det er mange sivile. Slik lokker de Saudi-Arabia til å bombe der og dermed legge skylden på koalisjonen. Houthiene vil at koalisjonen skal se dårlig ut, svarer al Zumaili.

ADEN: Regjeringsstyrkene partruljerer i havnebyen Aden i Sør-Jemen. Den Saudi-ledede koalisjonen, som støtter den jemenittiske presidenten Hadi, tok i 2015 kontroll over Aden sammen med regjeringsstyrkene etter seks måneders kamper mot den lokale Houhti-militsen.

VG stiller Houthi-talspersonen spørsmål om bevegelsen føler ansvar for at 10.000 mennesker er blitt drept i krigen. Han svarer:

– Ansvaret for dødsfallene, flyktningene og hungersnøden ligger hos dem som gikk til krig mot Jemen og beleiret oss. Vi er en integrert del av det jemenittiske folket, og vi dør og sulter som dem. Vi forsøker å gjøre alt vi kan for å redusere lidelsen som koalisjonen har påført oss.

PARTENE I KRIGEN: Kartet viser hvilke grupper som har kontroll over de ulike områdene i Jemen per dags dato. Rød: Houthi-militsen. Blå: Den Saudi-ledede koalisjonen. Grønn: al-Qaida på den arabiske halvøy. Foto: Skjermdump Livuamap

Jemen er et lappeteppe av ulike væpnede grupper med motstridende interesser som har fått fotfeste gjennom årene med krig. I dag kontrollerer den lokale, sjiamuslimske Houthi-bevegelsen nesten en tredjedel av landet, og al-Qaida har tatt større områder.

På spørsmål om hvordan regjeringshæren og koalisjonen skal vinne krigen, svarer offiseren:

– Med guds vilje. Vi er soldater og kommer til å utføre vår plikt.

ØDELEGGELSE: Situasjonen i Jemen omtales som verdens verste humanitære krise, der befolkningen lider av krigshandlinger, underernæring og sykdomsepidemier. Aden er fortsatt sterkt preget av krigen i 2015. Foto: Harald Henden/VG

Men han vedgår:

– Houthiene er sterke krigere. De får støtte av Iran, både med penger og våpen. Uten Iran ville vi ha tatt knekken på dem for lengst. Tenk, vi er jo en hel koalisjon av arabiske land, mens de er bare en gruppe.

Iran anklages av FN og flere vestlige land for å bevæpne Houthi-opprørerne og bruke militsen i indirekte krig for egen vinning, slik Iran gjør med Hizbollah i Syria. Iranske myndigheter har åpenlyst støttet Houthiene og fordømt koalisjonens luftangrep, men avvist anklagene om våpenleveranser.

ADEN: Regjeringsstyrkene partruljerer i havnebyen Aden i Sør-Jemen. Den Saudi-ledede koalisjonen, som støtter den jemenittiske presidenten Hadi, tok i 2015 kontroll over Aden sammen med regjeringsstyrkene etter seks måneders kamper mot den lokale Houhti-militsen. Foto: Harald Henden/VG

Nekter for Iran-støtte

Houthi-talspersonen sier på sin side at han er sikker på at koalisjonen ikke vil oppnå sine mål «fordi det jemenittiske folket har andre ønsker om hvem som skal lede landet deres».

– Er dere støttet av Iran? spør VG.

– Dersom vi var støttet av Iran, tror jeg situasjonen ville ha vært annerledes. Koalisjonens anklager er bare en del av deres undertrykkende krig og urettferdige beleiring. Og selv om vi hadde mottatt støtte fra Iran, ville det ikke ha gitt dem rett til å gå til krig mot oss, innføre en blokade, gjennomføre massakrer og angripe et lands uavhengighet, svarer Mohammed Abdelqodos Al-Sharai.

VG I JEMEN: Fotograf Harald Henden og Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder