Pro-regjeringsstyrker, som nå angriper Hodeida fotografert utenfor byen på onsdag. Foto: NABIL HASSAN / AFP

Innbygger om angrep på livsviktig havneby i Jemen: – Ingen er trygge

Havnebyen Hodeida angripes nå fra sjøen med skip, langs motorveiene med bakkestyrker og fra luften med bomber og soldater i fallskjerm. På innsiden frykter innbyggerne katastrofe.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over to år gammel

– Hvis kampene inne i byen vil pågå lenge, vil det føre til svært alvorlige konsekvenser for uskyldige mennesker i byen.

Det sier en innbygger i Hodeida, som nå befinner seg rett i utkanten av byen, til VG over telefon. Han ønsker ikke å stå frem med navn og bilde av frykt for de væpnede gruppene som deltar i krigen.

Storbritannia ba onsdag kveld om et hastemøte om Jemen i FNs sikkerhetsråd etter at styrker støttet og ledet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gikk til angrep på havnebyen Hodeida. Sikkerhetsrådet er ventet å møtes om krisen torsdag.

les også

Livsviktig havn under angrep: FN frykter katastrofe

Frykter sult

Innbyggeren sier at kampene inne i byen ennå ikke har startet for fullt.

– Kampene er nå i utkanten, men vil komme inn i byens senter snart, sier han.

– Hva frykter befolkningen mest?

– Vår største frykt er sult og å bli ofre for kampene. Vi frykter å bli angrepet når når vi blir fanget mellom de krigende partene. Uskyldige sivile rammes, sier han.

– Er du redd for deg og familien?

– Ingen er trygge hvis dette ikke er over raskt.

Hodeida er kontrollert av opprørsgruppen Houthiene. Havnebyen har 600.000 innbyggere, halvparten av dem barn. Hodeida er dessuten avgjørende for import av mat og nødhjelp til Jemen, der 8 millioner mennesker lever på randen av hungersnød. 22 millioner jemenitter er avhengige av hjelp utenfra.

KRITISK: En kvinne bærer et underernært barn i Hodeida den 30 mai. Foto: ABDO HYDER / AFP

Angrepet er blitt forsøkt avverget på mange nivåer. FN har drevet intense forhandlinger med Houthi-opprørerne, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater for å unngå en storstilt militær konfrontasjon. Jemens regjering opplyser at den «har forsøkt fredelige og politiske midler», men altså endte med et militærangrep.

Innbyggerne i Hodeida er splittet i synet på de krigende partene:

– Innbyggerne er splittet. Halvparten er lojale til Houtiene og frykter den Saudi-ledede koalisjonen, mens andre del er lei av livet under deres kontroll. De er lei av hele situasjonen, det er ingen lønninger, det har ikke vært elektrisitet på nesten fire år, det er sult, sier mannen VG snakker med.

Det offisielle Emiratiske nyhetsbyrået har bekreftet at operasjonen blir utført «med deltagelse og støtte fra den emiratiske hæren»

Norske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som nå angriper Hodeida. Eksporten fortsatte i 2017, men ble stoppet i desember etter utstrakt kritikk av våpeneksporten.

les også

Ny video avslører: Her kriger væpnet kjøretøy fra norskeid selskap i Jemen

Livsnerven kan skades

Stig Jarle Hansen er professor ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved NMBU på Ås og kjenner Jemen godt. Han sier det er Emiratene og deres allierte som dominerer den nye offensiven mot byen. Det er også mange leiesoldater involvert.

– Jeg tror kampene kan bli harde, og havnen kan forbli skadet lenge etter at kampene er over, slik at det kan ta tid å få inn bistand. Et tap av byen vil være et stort slag for Houti-opprørerne, sier han.

STYRKEFORHOLD: Den røde ringen viser havnebyen Hodeida. De blå områdene er kontrollert av den Saudi-ledede koalisjonen og Jemens regjeringshær. De røde områdene er kontrollert av Houti-bevegelsen. Det mørkegrønne av al-Qaida og deres allierte. Foto: Liveumap

Hodeida regnes som selve livsnerven inn til det krigsherjede og lutfattige landet. Inntil 80 prosent av alle forsyninger og nødhjelp til Jemen har pleid å komme sjøveien hit. Uten mat, bensin og medisiner står befolkningen, som allerede lever på randen til hungersnød, i fare for nye utbrudd av eksempelvis kolera.

Les mer om blokaden og den humanitære situasjonen her.

VG var nylig på en omfattende reportasjereise i Jemen. Les mer fra artikkelserien «Den glemte krigen» der VG belyser konsekvensene av krigen i Jemen:

Del 1: Her dør et barn hvert tiende minutt

Del 2: Krigsflyktningene: «Vi lever et hundeliv»

Del 3: Emad (7) mistet begge beina

Del 4: Partene i Jemen-krigen til VG: Nekter for drap på sivile

Del 5: Livsfarlige epidemier spres med full kraft

MOT HODEIDA: Stammekrigere alliert med den jemenittiske regjeringshæren fotografert utenfor Hodeida 1. juni. Foto: STRINGER / X80002

Redd Barna i Jemen: Det finnes ingen vinnere

VG snakker også torsdag med Redd Barnas talsperson, som befinner seg i Jemen, Nadine Drummond.

– Det vil ikke være noen vinnere i Jemen-konflikten, og angrepet på Hodeida understreker dette. Det vil bare være tapere, og de hardest rammede vil være barn og deres familier, sier hun.

Hun sier at barna inne i byen er hardt rammet og på kanten av en sultkatastrofe. Angrepene mot byen kan vippe dette over, mener Drummond.

– Hva sier folk inne i byen?

– Det er kvelden før Eid (avslutningen av muslimenes hellige måned Ramadan), men de sier de ikke kan feire i den usikre perioden.

Folk forteller også om mye soldater og tanks utplassert i byen, som forsvar mot de angripende Saudi-ledede styrkene.

En innbygger sier til organisasjonen:

– Jeg går bare ut hvis jeg må. Jeg kjøper alt jeg kan av mat og drivstoff, alle gjør det. Vi vet ikke hva som kommer til å skje.

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia sier de vil ha politisk løsning i Jemen

 2. Angrep mot by i Jemen: – Uskyldige sivile rammes

 3. Fem år – fem kilo: Jemenitter dør i påvente av fredssamtaler

 4. Dramatisk utvikling i Jemen: Fredsforhandler sier Saudi-koalisjonen har kollapset

 5. FN advarer mot massiv sultkatastrofe i Jemen

Fra andre aviser

 1. Jemen: 110 drept siden onsdag – Over 100.000 på flukt

  Aftenposten
 2. Emiratene varsler pause i angrepene i Jemen

  Bergens Tidende
 3. Røde Kors i Hodeida: Spenningen kan føles i gatene

  Aftenposten
 4. Titusener flykter fra Hodeidah i Jemen

  Aftenposten
 5. Minst 280 døde i kamper om Hodeida

  Aftenposten
 6. Slaget alle advarer mot: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder